Tribuna
Comunicat de presa
"Orice om" îi este permis un sejur în spaţiu ... Din 2028! "Poţi economisi pentru o vacanţă în SUA sau poţi să pleci în spaţiu!"

Dacă pe la noi trăitul de pe o lună pe alta a rămas sport naţional, alţii parcurg preocupări picate parcă de pe alte planete. E cazul companiei Gateway Foundation care tocmai a anunţat că, vorba unei clasice în viaţă, "orice om" îi este permis să încerce o experienţă. Într-o staţie spaţială capabilă să fie casă pentru nu mai puţin de 400 de oameni. Mai mult, neaoşa "lucrare" va putea fi accesibilă pentru orice om de rând, spun oficialii companiei, potrivit Reuters, citată de Mediafax. 

Cel mai probabil, când au anunţat că experienţa va fi accesibilă pentru "orice om de rând" este foarte posibil ca românii cu buda încăpăţânată tot în fundul curţii să nu fi fost luaţi în calcul.
Suma la care se ridică toată investiţia nu a fost făcută publică deocamdată, prevenţie impusă de atacurile cel mai adesea nocturne ale extratereştrilor ţigani, înmulţite hîngrijorător în ultima vreme. Extratereştrii ruşi sunt încă discreţi şi umblă pe vârfuri, aşa încât, momentan, nu constituie o ameninţare. 
Arhitectul Tim Alatorre crede că puţinii ani rămaşi până în 2028 sunt absolut suficienţi pentru tăierea panglicii sau - mă rog - ce s-o fi tăind pe-acolo la ceas de inagurare.  
După ce a plătit 20 de milioane de dolari, Dennis Tito a fost primul turist care a călătorit pe International Space Station (ISS) în 2001, la bordul rachetei ruseşti Soyuz. Din acel an, Boeing, Blue Origin şi Space X au devenit primele companii interesate de transportul călătorilor în spaţiu.

35.000 de dolari, o noapte în spaţiu

În urmă cu câteva luni, agenţia spaţială NASA făcea un anunţ-şoc, potrivit căruia pe International Space Station doar doi oameni vor putea să staţioneze o lună de zile, la un cost estimat la aproximativ 35.000 de dolari pe noapte. Prima misiune ar putea avea loc chiar în anul 2020, anunţau reprezentanţii NASA. 
Planurile companiei Orion Span sunt şi mai ambiţioase: oficialii au anunţat că primii turişti vor putea călători pe Aurora Station la bordul unei nave spaţiale în forma de capsulă, cu dimensiunile unui avion, cel mai devreme în anul 2024. Echipajul ar urma să fie format din maximum cinci turişti care vor călători până la 12 zile, însă costurile sunt un pic cam mari pentru românii din al doilea paragraf: peste 9,5 milioane de dolari de persoană. 

30 de muşterii au achitat avansul

Vizitatorii vor avea parte de experimente ştiinţifice şi se vor putea bucura de 16 răsărituri şi apusuri şi vor avea posibilitatea să joace tenis la gravitate 0. Aproximativ 30 de persoane au achitat deja un avans de 80.000 de dolari pentru rezervarea unui loc, au transmis reprezentanţii Orion Span. 
"Nu am mai văzut un aşa mare entuziasm pentru călătoriile în spaţiu de la momentul Apollo", a explicat Frank Bunger, fondatorul firmei aerospaţiale Orion Span.
Planurile companiei Gateway Foundation par să nu lase nicio şansă concurenţei: californienii vor să construiască o staţie capabilă să găzduiască 400 de persoane, între care cercetători, medici, membri ai personalului şi turişti. 
"Staţia ar urma să se rotească în jurul propriei axe pentru a crea gravitaţie artificală, va folosi energie solară şi va avea forma unei roţi. Problema este că poți să te rotești atât de repede înainte să începi să te simți rău. Am putea să realizăm cu uşurinţă gravitaţia de pe pământ în staţie printr-o rotaţie rapidă, dar nu ar fi foarte confortabil", a explicat arhitectul Tim Alatorre.
Numită după Wernher von Braun, inventatorul rachetei naziste V-2, savant care ulterior a lucrat în programul american Apollo, staţia spaţială ar trebui să fie gata până în anul 2028.

"Accesibilă persoanelor de zi cu zi"

Atent să nu scape niciun fel de detalii deferitoare la costurile unei vacanţe în spaţiu, Alatorre a afirmat că obiectivul este să facă staţia "accesibilă persoanelor de zi cu zi". 
"Deci, cineva poate economisi și pleca într-o vacanță în Statele Unite sau poate economisi și pleca într-o vacanță în spațiu”, a spus Alatorre. 
Cu toate acestea, acest lucru ar putea dura timp pentru a deveni realitate, a declarat Lucy Berthoud, profesoară de inginerie spațială la Marea Britanie a Universității din Bristol.
"Costul de lansare este blocajul pentru oricine face acest tip de întreprindere", a spus Berthoud, potrivit malaymail.com.
De exemplu, Nasa trebuie să plătească mai mult de 50 de milioane de dolari SUA pe scaun pentru a lansa astronauții în spațiu cu rachete Boeing și SpaceX.
"Va fi nevoie de o creștere a competiției între lansatori și un salt al tehnologiei la costuri semnificativ mai mici", a explicat Berthoud.
În ultimii ani, mai multe companii - inclusiv Suite Galactic a Spaniei și Tehnologia Orbitală a Rusiei - au eşuat în tentativa de a-şi îndeplini obiectivele de a găzdui oaspeți la orbitarea hotelurilor până acum.

Legea şi obstacolele ei

Legislaţia este un obstacol imens în calea construcţiei hotelurilor spațiale.
Grăbirea speculațiilor în spațiu a evidențiat lacune în legile și tratatele internaționale care reglementează utilizarea acesteia și a stârnit apeluri pentru o mai mare supraveghere.
"Viața departe de pământ este reglementată în principal de Tratatul privind spațiul exterior din 1967, tratat care interzice țărilor să își revendice spațiul și corpurile cerești pentru ele însele, dar care permite utilizarea lor în scopuri pașnice, deschizând ușa pentru exploatarea afacerilor.
Dar firmele ar avea nevoie de autorizarea unui stat, în mod normal cel în care sunt încorporate, pentru a lansa un hotel în spațiu", a declarat Tanja Masson-Zwaan, profesor de drept spațial la Universitatea Leiden din Olanda.

Guvernele cu ochii-n patru

Autoritatea guvernelor ar trebui, de asemenea, să supravegheze continuu activitățile fiecărei stații spațiale, a spus ea.
Și toate statele implicate în crearea și lansarea unei stații spațiale sunt responsabile pentru perpetuitate pentru orice pagubă pe care ar putea-o provoca - dacă ar fi să se prăbușească într-un satelit, de exemplu.
Această responsabilitate ar putea face guvernele să se înstrăineze să sprijine în primul rând astfel de proiecte, a adăugat Masson-Zwaan.
"Nu cred că vor exista multe state care vor accepta să autorizeze și să supravegheze acest tip de activitate, atât timp cât nu este super-sigur", a spus ea.
Reglementările care există sunt depășite și problematice pentru potențialii hotelieri spațiali, a menționat Frank Bunger, fondatorul firmei aerospaţiale Orion Span, arătând ca exemplu proiectul Aurora Station.

"Niciun guvern n-a văzut turişti încercând să intre în spaţiu"

Deoarece stația va avea o anumită capacitate de tracțiune care să o ajute să rămână pe orbită, se încadrează într-un set american de 40 de ani de reguli privind bunurile de apărare concepute în principal pentru a preveni vânzarea tehnologiei de arme sensibile către țări considerate a fi un risc .
Aceste reguli au cerințe privind transparența și divulgarea, care au mai mult de-a face cu rachetele balistice decât sărbătorile spațiale, a spus Bunger.
„În mod clar, aceasta nu este o armă”, a spus el de la stație.
„Nu există niciun guvern în lume care să fi surprins turişti încercând să intre în spațiu”, a concluzionat Bunger. 

 


comentarii
5 comentarii

Daca astia bogati --adica cei ce au muncit cu capul sau cu mainile i-si permit aceste aventuri -- oare omul de rind din Romania cind i-si va permite doar niste drumuri terestre bune ca sa navigheze bine de la Timisoara la Constanta iute si fara primejdii de moarte????? oare munca ,cinstea ,onestitatea cind vor pune mana pe putere in tarisoara numita-- Romania?? ca sa-si permita si ea sa dea cetatenilor macar strictul necesar
mike
02.12.2019 19:36
Gramatica libii romane este stalcita din titlu. "Orice om ii este permis" ? :) E o chestiune de gimnaziu.
George
03.12.2019 07:50
George, "inventatorul rachetei nazistă" e cu ochii pe tine și pe gramatica de-a șaptea. Ce poate să iasă citești și plângi. Ziariști de vârf, dragă, nu mai au lo pe Terra...
04.12.2019 09:05
Bănuiesc ca voi glumiți cu greșeală gramaticala din titlu. Fiind între ghilimele, ar trebui sa ne dam seama ca de fapt a fost un citat din perlele Veoricai din Videle... Sa nu ma întrebați cine este asta :)
Alesb
04.12.2019 14:42
Unde are Gateway Foundation casa de bilete? Doresc loc la fereastră! Mersi mult!
05.12.2019 12:02
Din aceeasi categorie
Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Hoghilag erata
Licitatie publica

accentmedia