Tribuna
”Ora de sport, la înot” se bucură de un real succes în rândul elevilor, la numai 3 luni de la debutul proiectului, la Aria. ”E vorba despre sănătatea copiilor și implementarea unei culturi a sportului în comunitatea sibiană”
Ovidiu BOICA
1782 vizualizari
”Ora de sport, la înot” se bucură de un real succes în rândul elevilor, la numai 3 luni de la debutul proiectului, la Aria. ”E vorba despre sănătatea copiilor și implementarea unei culturi a sportului în comunitatea sibiană”

 

Înotul, în țara noastră, a căpătat un alt sens, o nouă dimensiune în ultimii ani, odată cu performanța lui David Popovici. Nu-i vorbă că și înaintea lui au fost destui ”alergători” în bazin care au scris istorie în lupta cu sutimile de secundă și adversarii de pe celelalte culoare, pentru un loc pe podium, aducând destule medalii pentru România, însă niciuna n-a fost atât de strălucitoare ca ”aurul” olimpic obținut de tânărul nostru înotător în bazinul de la Paris.

Și, cum se întâmplă de obicei, după un astfel de exemplu destui copii devin dintr-o dată deciși să încerce măcar să-i calce pe urme lui David, chiar dacă poate niciodată nu vor ajunge să intre în bazin în încercarea de a cuceri o medalie, la un concurs de nivel național sau măcar județean. Însă, fiecare dintre ei va ieși câștigător în felul lui pentru că înotul, ca orice sport, ca orice mișcare sportivă, înseamnă în primul rând sănătate și o dezvoltare armonioasă în timp, o alternativă pentru a scăpa din mrejele statului cu orele butonând telefonul pe cine mai știe ce rețele de socializare, sau a statului de dimineața până seara cu ochii-n ecranul laptopului, atunci când nu sunt la școală, ori mai știm noi ce alternative nesănătoase.

Iar în sprijinul copiilor, de anul acesta, a venit ARIA, cu un program care să-i bage pe copii... la apă! La propriu, în bazin! În colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și sub sloganul ”Viață sănătoasă, copr sănătos”, programul ”Ora de sport, la înot” se bucură de un real succes în rândul școlarilor de la clasele a V-a până la a VIII-a, la trei luni de la demararea acestuia toate școlile cu gimnaziu din Sibiu luând parte la el.

.

Programul decurge în parametri optimi, având o colaborare excelentă cu unitățile de învățământ, în frunte cu directorii și profesorii de educație fizică, dar și cu Tursib, care asigură transportul copiilor de la școală la Aria și înapoi, prijinindu-ne în partea logistică. Am analizat și identificat aspectele ce pot fi îmbunătățite, implementând soluții pentru a gestiona eventualele provocări”, spune Andrei Bodea, directorul Departamentului Comercial & Marketing de la Aria.

De la început trebuie spus faptul că ”ora de înot” este, de fapt, una din orele de educație fizică din programa școlară, chiar dacă necesită, de fapt, dublul timpului alocat unei ore obișnuite de curs, pentru că transportul, echiparea și instruirea elevilor ”mănâncă” ceva timp, însă programul este unul bine pus la punct astfel încât profesorii de educație fizică de la diferitele unități de învățământ au programat ora respectivă de sport la înot fie la început, fie la finalul orarului pe ziua respectivă, când vin la Aria.

 

Dacă nu e înot, e altă activitate sportivă

 

L-am întrebat pe reprezentantul Aria ce se întâmplă cu copiii care nu vor să intre în bazin, în ora respectivă și am aflat că participarea nu e obligatorie, aceștia având de optat fie pentru a rămâne la școală, unde vor desfășura ora de sport obișnuită, fie să facă altfel de mișcare, tot la Aria.

Participarea nu este obligatorie. Elevii care nu doresc să participe, rămân la școală, unde desfășoară ora de sport obișnuită. Cei care vin la Aria, dar au anumite motive care le împiedică accesul în bazin, participă la activități de sport adaptate, organizate într-o sală privată, special amenajată, sub îndrumarea unui instructor, mai spune Andrei Bodea.

Cu siguranță sunt și copii care nu știu să înoate, însă au oportunitatea de a fi inițiați în acest sport, de a învăța să înoate cu instructorii de la Aria.

.

”Elevii pot învăța să înoate. Proiectul include cursuri de inițiere și perfecționare a tehnicii de înot, coordonate de instructori calificați și cu experiență”, adaugă reprezentantul Aria.

 

Cum decurge ”Ora de sport, la înot”

 

Elevii fac deplasarea cu un autobuze pse la dispoziție de Tursib, care este și partener în acest proiect. Pe baza unui program bine stabilit, autobuzele îi preiau pe copii de la școli, îi duc la Aria, iar după ora de înot îi readuce la unitatea de învățământ.

Pe parcursul deplasării, elevii sunt supravegheați atât de profesorul sau profesorii de educație fizică, cât și de instructori de trafic, astfel că drumul la și de la Aria se desfășoară în cele mai sugure condiții.

Odată ajunși la Aria, copiiilor li se face un scurt instructaj, în zona de recepție, după care iau drumul vestiarelor. Beneficiază de patru vestiare, câte două pentru fete, respectiv băieți, iar după ce se echipează cu costumele de baie și căștile de înot, ajung în bazin alături de instructorii specializați ai Aria Sibiu.

”Elevii sunt întâmpinați în zona de recepție, unde li se face un scurt instructaj de către instructorii noștri. Apoi sunt însoțiți la vestiare împreună cu profesorii și personalul Aria. Dispunem de suficiente vestiare pentru a acomoda numărul actual de elevi, iar în caz de necesitate putem suplimenta capacitatea. Elevii au la dispoziție dulapuri individuale, cabine de schimb, uscătoare de păr, grupuri sanitare moderne și acces la un meniu special creat pentru acest proiect, cu produse accesibile. La final, procesul se repetă pentru a asigura organizarea optimă”, adaugă Bodea.

Odată ora de înot terminată, copiii revin la vestiare, unde beneficiază de toate condițiile, inclusiv uscătoare de păr, după care urmează drumul înapoi la școală.

”Profesorii răspund de elevi până la intrarea în bazin și după ieșirea din acesta. În timpul activităților din bazin, responsabilitatea este preluată de instructorii noștri”, mai spune directorul Comercial & Marketing de la Aria.

 

O oră pe lună. Pentru început!

 

În momentul de față, fiecărei școli îi vine rândul o dată la patru săptămâni, la ora de înot de la Aria, dar este posibil ca frecvența să fie mărită.

.

Fiecare unitate școlară participă la activitate o dată la patru săptămâni. În prezent, există solicitări de la anumite școli pentru a participa de două ori pe lună.

Capacitatea maximă a bazinului este de 120 de persoane. În caz de depășire, surplusul de elevi este redirecționat către bazinul semi-olimpic”, afirmă Andrei Bodea.

Reprezentanții Aria iau în considerare pentru următorul an școlar extinderea proiectului și la nivelul claselor de liceu.

De asemenea, în funcție de succesul acestui proiect, iar până în momentul de față a demonstrat că are succes atât în rândul elevilor, cât și al cadrelor didactice, al profesorilor de sport și al directorilor unităților de învățământ, se va lua în calcul oportunitatea de a extinde acest program și la alte ramuri sportive.

”Am fost plăcut impresionați să vedem că elevii sunt încântați, iar programul decurge - aș putea spune - chiar mai bine decât ne așteptam, la început, așa că luăm în calcul și alte sporturi. Avem instructori și profesori de specialitate și la alte sporturi”, mai spune Andrei Bodea, adăugând că un astfel de program se desfășoară și la Aria Cisnădie.

 

”Pentru o dezvoltare fizică armonioasă și sănătate”

 

Andrei Bodea explică ce se urmărește prin acest proiect. În primul rând, este vorba despre o dezvoltare sănătoasă și armonioasă din punct de vedere fizic a copiilor, contribuind totodată la integrarea socială a acestora. Nu în ultimul rând, prin proiectul ”Ora de sport, la înot”, Aria își propune să încurajeze o cultură a sportului în comunitatea sibiană.

Scopul principal al acestui proiect este de a promova dezvoltarea fizică armonioasă și sănătatea elevilor, punând un accent deosebit pe beneficiile activităților sportive regulate. Prin intermediul sportului, proiectul urmărește să îmbunătățească coordonarea motorie, să stimuleze spiritul competitiv și să încurajeze dezvoltarea unor abilități esențiale, precum munca în echipă, disciplina și perseverența.

Totodată, proiectul contribuie la integrarea socială a elevilor, oferindu-le oportunitatea de a interacționa într-un mediu sănătos, pozitiv și distractiv, care să le dezvolte atât încrederea în sine, cât și relațiile interpersonale. Pe termen lung, se dorește ca sportul să devină o parte integrantă a stilului lor de viață, sprijinindu-i în adoptarea unui regim activ și sănătos care să le îmbunătățească calitatea vieții.

În plus, proiectul își propune să încurajeze o cultură a sportului în comunitate, sesizând importanța activităților fizice în dezvoltarea armonioasă a tinerilor”, adaugă Andrei Bodea.

 

Prof. Timea Kis: ”E un proiect de succes, copiii sunt de-a dreptul încântați”

 

Proiectul ”Ora de sport, la înot”, se bucură deja de aprecieri în rândul profesorilor, iar copiii sunt încântați să ia parte la el.

”Programul de înot de la Aria are mult potențial  și cred că ar trebui să fie un exemplu și pentru alte orașe cu astfel de centre. Programul are obiectivul de a învăța copiii sa înoate, sa aibă încredere în propriile abilități și să promoveze totodată mișcarea, care în ultimele decenii nu a fost promovată corespunzător.

Condițiile oferite de Aria sunt foarte bune, se ridică la standardele europene. Personalul este pregătit și capabil, instructorii și antrenorii de înot, la fel, se dăruiesc acestui program și sunt foarte atenți cu copii, comunicarea între conducerea centrului și școli este exemplară.

Copiilor le face plăcere să înoate și să facă o oră de sport altfel decât cele tradiționale, într-un alt mediu decât cel obișnuit. Participă cu toții, în afara cazului în care sunt scutiți medical, sunt răciți, bolnavi sau intervine ceva care nu poate fi amânat. Ba, mai mult, copiii și-ar dori să rămână și mai mult în bazin decât cele 50 de minute alocale în momentul de față, cât este durata unei ore de educație fizică, poate chiar o oră și 20 de minute, o oră și jumătate dacă este posibil, spune prof. Timea Kis, unul din profesorii care participă alături de elevii de la Școala Gimnazială ”I.L. Caragiale” la acest proiect.

.

Aceasta consideră că ar fi interesant ca un astfel de program să fie și mai mult dezvoltat, prin Ministerul Educației.

 

Mari campioni sibieni, incluși în cadrul procetului de la Aria. Natea și-ar dori ca și judă-ul să fie inclus în program

 

Printre cei care i-am întâlnit la Aria se numără și mulți actuali sau foști campioni ai Sibiului. Unul dintre ei este judoka Daniel Natea, al cărui palmares este atât de cunoscut, cu zeci de medalii obținute la cele mai importante competiții, participant la Jocurile Olimpice.

Natea este unul dintre cei implicați în acest proiect și spune că, din punctul lui de vedere, ”Ora de sport, la înot” este ”o normalitate pe care trebuie să o vedem în toate școlile”.

”Personal, sunt un membru al comunității Aria încă din primele zile ale activității mele și am susținut întotdeauna acțiunile acestora. «Ora de sport, în apă» este o inițiativă atât de benefică pentru elevii care participă la aceste ore încât poate unii dintre noi nici nu realizăm ce plus a adus Aria în cadrul școlilor care iau parte la acest proiect. Sincer, văd asta ca pe o normalitate pe care trebuie să o vedem în toate școlile. Fiecare dintre noi ar trebui să susținem astfel de activități. Îmi doresc ca și sporturile pe care le practic eu, judo-ul și sambo, să fie incluse și promovate în școli, lucru pe care, cu sprijinul Aria, unde îmi desfășor activitatea, poate va deveni posibil!”, spune Daniel Natea.

Nu în ultimul rând, Mircea Căluțiu, fost luptător de kickboxing și de arte marțiale mixte (MMA), este și el pare din acest proiect.

.

El este managerul Departamentului Sport de la Aria, iar în cadrul proiectului se ocupă de elevii care, din diverse motive, nu își doresc să intre în bazin.

”Găzduiesc și facilitez desfășurarea activităților sportive în afara bazinelor de înot, pentru elevii care din diverse motive nu pot sau nu vor să intre în apă. Împreună cu echipa sport, punem la dispoziție un spațiu destinat, echipat cu accesorii și echipament sportiv și consiliere specializată din partea antrenorilor, pentru activități fizice specifice vârstei participanților”, afirmă Mircea Căluțiu.

 

Sursa foto: Aria Sibiu

 

 

 

 

 






comentarii
3 comentarii

Tango degeaba!
27.11.2024 23:38
E foarte cin pentru sănătatea financiară complexului Aria,pe cand bazinul Olimpia,unde se pot pregăti loturile de sportivi si unde se făceau in trecut și ore de inot pentru elevi,e ținut în conservare,până e gata pentru demolare,că ce cartier sau hitel fain se poate face acolo. Bravo primăria!!!
Eu
28.11.2024 05:24
Am vrut să scriu "bine"
Eu
28.11.2024 05:25
Din aceeasi categorie
Filarmonica de Stat Sibiu

Filarmonica Sibiu

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Tribuna