Tribuna
PNL
OPINIE |
„Depresie” pe termen determinat
„Depresie” pe termen determinat

"Cum a fost perioada pandemiei, pentru voi, tinerii?”. Am auzit această întrebare de zeci de ori în ultimele șase luni. Pot spune că ne-a luat pe nepregătite și,  în același timp, ne-a lovit din toate părțile. Ultimele luni au fost, pentru toți, un adevărat haos atât din punct de vedere fizic cât şi psihic şi, în mod clar, şi-au lăsat amprenta asupra noastră.

Pe timpul stării de urgență, ne-am auto-indus cumva, toți, într-un fel de depresie pe termen determinat, mai exact, până pe 15 mai. Inițial, școlile s-au închis pentru câteva zile, cum le-am spus noi: “de vacanță”. Apoi zilele s-au transformat într-o lună, care mai apoi s-a transformat în două. Am fost nevoiți să ne acomodăm la statul doar înauntru, la învățatul de acasă, la lipsa de comunicare față în față cu alți oameni în afara părinților, fraților, surorilor, care, pentru mine, a fost cel mai crunt aspect. Singura noastră evadare de la lumea reală a fost internetul. Și, pe măsură ce toata lumea se obișnuia cu noile rutine, am fost frustrați, reticenți, plictisiți și anxioși. Nu știam când vom putea ieși sau în ce condiții vom putea ieși. Şcoala online nu era la fel cu şcoala la şcoală. Ne lipsea compania prietenilor, rudelor. Ne era dor chiar şi de profesori, dar mai ales de mersul pe stradă fără nicio grijă. Totuşi, dacă am fi avut ocazia sa ieşim afarą, nu ştiu câți dintre noi s-ar fi riscat. Ne-a fost frică şi, de fapt, încă ne este. Nu de faptul că noi ne vom îmbolnăvi, ci de faptul că cei din jurul nostru nu vor fi bine: părinții, bunicii, profesorii, chiar şi doamna mai în vârstă de la magazinul de la colțul străzii. În orice caz, cred că toți suntem îngrijorați, tineri sau bătrâni.

Cu toate acestea, oricât de surprinzător ar părea, există şi o parte plină a paharului. Cred ca pandemia a adus cu ea şi câteva lucruri bune. În lunile de stat în casă, mulți dintre noi ne-am cunoscut pe noi înşine poate mai bine ca niciodată. Am fost nevoiți să petrecem timp noi cu noi, să ne descoperim, să creştem pe plan spiritual şi fizic. Am avut mult timp de gândire, de contemplare. Unii şi-au găsit noi hobby-uri, unii au petrecut mai mult timp în natură, unii au citit zeci de cărți, unii au participat la numeroase proiecte si voluntariate, unii au devenit mai responsabili deoarece au fost nevoiți să aibă grijă de frații mai mici, unii au făcut sport în fiecare zi, unii au învățat pentru examene sau bacalaureat, unii şi-au dat seama, în sfârşit, ce vor să facă în viață, unii au dormit majoritatea orelor din zi luându-şi o pauză bine meritată. De fapt, eu as zice că am reuşit să facem enorm de multe lucruri în ultimele luni, în ciuda situației. Chiar dacă pandemia ne-a speriat şi încă ne sperie, ne-a făcut mai puternici, mai responsabili. Şi faptul că, teoretic, ne-a pus un "stop", doar ne-a încăpățânat sau, mai bine spus, ambiționat, să creştem şi să ne dezvoltăm de unii singuri.

Ultimele luni au avut un impact uriaş asupra noastră pentru că, într-adevăr, pandemia ne-a schimbat. Ne-a schimbat ca tineri, ca nepoți şi copii, ca elevi, ca oameni, ca orice. Ne-a deprimat, ne-a furat multe oportunități şi evenimente, dar în cele din urmă ne-a învățat multe, şi cel mai important, ne-a maturizat.

 

Ana GORON

  

 

 

 

comentarii
1 comentarii

Tinerii n-au facu nimic si le-a placut perioada... Ma asteptam sa aud cum ca au citit si invatat mai mult, probabil ar trebui limitat internetul si mediile virtuale altfel cu sau fara virus avem doar ratati si cu problemepsihice. Munca fizica le lipseste....
Depresia
25.09.2020 23:28
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia