Continental
Tribuna
Opere de artă în valoare de 500.000 de euro, furate din Italia, găsite la un sibian

Patruzeci de opere de artă - tablouri, icoane şi cărţi religioase vechi din secolele XVII- XVIII, în valoare de aproape jumătate de milion de euro, care au fost furate din biserici din Italia şi importate ilegal în România, au fost recuperate de poliţiştii hunedoreni de la un bărbat din Sibiu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, inspectorul principal Bogdan Niţu, citat de Mediafax, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR şi cei ai Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Hunedoara, sub supravegherea Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia şi a Parchetului Tribunalului Hunedoara, au instrumentat, în perioada august 2012 - aprilie 2013, un dosar penal privind furtul mai multor opere de artă provenite din Italia, care au fost introduse ilegal pe teritoriul României.
Niţu a spus că în 29 septembrie 2012, în urma unor percheziţii făcute la locuinţa unui bărbat de 32 de ani, din judeţul Sibiu, anchetatorii au găsit şi au ridicat un lot de 22 de opere de artă - tablouri şi icoane pe pânză, icoane pe lemn şi o icoană realizată în tehnica ulei pe tablă de cupru, toate având temă religioasă -, şi un lot de 18 cărţi vechi, din care cea mai veche a fost tipărită în anul 1610, majoritatea având temă religioasă.
"Unul dintre cele 22 de tablouri religioase, intitulat «Ecce Homo» a fost sustras dintr-o biserică din Cremona în anul 1978 şi se afla în urmărire internaţională", a afirmat Niţu.
În urma cercetărilor şi a expertizelor făcute în acest caz, s-a stabilit că bunurile provin din Italia, fiind introduse pe teritoriul României la sfârşitul anului 2011, fără documente de provenienţă sau licenţă de export, în scopul comercializării, fapta constituind infracţiunea de introducere pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale în vigoare, şi care au fost exportate ilegal.
"Din schimbul de date avut cu unitatea de carabinieri pentru protejarea patrimoniului cultural din Monza, Italia, a reieşit faptul că bunurile importate din Italia de către Dan F. (bărbatul din judeţul Sibiu - n.r.) intră sub incidenţa convenţiilor internaţionale privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal. Autorităţile italiene, în urma sesizării făcute de Poliţia Română, au înregistrat pe numele lui Dan F. un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăinuire şi scoatere sau export ilegal de opere de artă - faptă prevăzută de legislaţia italiană - şi au transmis autorităţilor române o cerere de asistenţă judiciară internaţională în materie penală, prin care au solicitat confiscarea şi restituirea bunurilor ce fac obiectul dosarului penal", a declarat Niţu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, autorităţile italiene au solicitat participarea, pe teritoriul României, la anchetarea bărbatului la care au fost descoperite operele de artă.
"Operele de artă - susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional italian - au fost expertizate de către autorităţile române, care au stabilit că aparţin unor curente artistice italiene specifice secolelor XVII- XVIII, existând indicii că au fost sustrase din biserici din Italia", a adăugat Niţu.
Potrivit anchetatorilor, operele de artă confiscate valorează aproape jumătate de milion de euro.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia