Tribuna
PNL
Operațiunea „Goliți farmaciile de măști!”, la Sibiu. 600 de măști de protecție, vândute în șapte ore, într-o singură farmacie
Liuba STARII
11809 vizualizari
Operațiunea „Goliți farmaciile de măști!”, la Sibiu. 600 de măști de protecție, vândute în șapte ore, într-o singură farmacie
Chiar dacă în Romania nu a fost confirmat vreun caz de coronavirus, pare-se că teama a pus deja stăpânire pe oameni. Peste tot se vorbește despre temuta boală, iar mobilizarea depășește nivelul simplelor discuții. Sibienii par să fie îngrijorați și totodată precauți, dovezi fiind oamenii ce poartă măști, pe care îi poți vedea pe stradă și dispariția acestor accesorii medicale din farmacii. Reporterii Tribunei au făcut marți un experiment, vrând să vadă dacă procurarea unei măști de protecție este un demers simplu sau o adevărată problemă.

Primul popas îl facem la o farmacie din zona centrală și încercăm să aflăm câte ceva, în calitate de jurnaliști, despre situația care a bulversat România și despre interesul sibienilor pentru a-și procura măști. O secretomanie ciudată înlocuiește răspunsul simplu: „Nu vă pot oferi informații”.

Nouă farmacii, nicio mască

Renunțăm la calitatea de jurnaliști și intrăm în rolul unui client obișnuit care vrea să-și cumpere măști de protecție. Intrăm în nouă farmacii și tot de atâtea ori ni se spune că nu mai există măști. Peste tot întâlnim mai mulți clienți decât de obicei, chiar dacă aceștia cumpără alte medicamente decât cele folosite în lupta cu virozele.

„Vă spun eu: acum ceva timp o mască din aia costa 50 de bani și am găsit apoi cu 12 lei bucata. 12 lei, vă dați seama? Cred că sunt unii care profită de pe urma panicii oamenilor și își umplu buzunarele”, ne spune o femeie care auzise că ne interesăm de măști.

Pe Bulevardul Nicolae Bălcescu întâlnim câțiva trecători, care poartă măști de protecție, cu toate că specialiștii au explicat că ele trebuie întrebuințate doar de cei ce prezintă simptomele virusului. Apariția celor care au gura și nasul acoperite pe stradă îi face pe mulți să întoarcă privirea după ei, într-un fel de curiozitate amestecată cu teamă. Pe măsură ce „colecționăm” răspunsuri negative la întrebarea „aveți măști de protecție?”, ne dăm seama că acest accesoriu banal până mai ieri a devenit o raritate, un obiect neprețuit.

600 de măști vândute în șapte ore

Ajungem la o farmacie din zona Pieței Cibin. Aceeași întrebare, același răspuns negativ. Intrăm în vorbă cu farmacista care ne spune că probabil vom găsi foarte greu obiectul căutat, deoarece există o cerere foarte mare. ”Toată lumea caută măști, într-o singură zi în șapte ore am vândut 600 de bucăți. Cred că e foarte greu să mai găsești așa ceva, acum, în Sibiu”, ne spune femeia îmbrăcată în halat alb. Un client intervine în discuție: ”Să fim serioși, e o psihoză. Masca aia o porți degeaba, pentru că nu te protejează. În loc să ne vedem de treabă, ne împacientăm înainte să fi apărut boala”.

Mediatizarea subiectului extinderii coronavirusului în Europa, dar și panica semănată de informațiile false lansate pe alte căi de comunicare decât cele oficiale au produs și în rândul sibienilor o stare de agitație. Dacă farmaciile duc lipsă de măști de protecție pentru că sibienii și-au făcut „provizii”, și la unele supermarket-uri s-a putut observa un număr mai mare de clienți decât într-o zi obișnuită de lucru, care s-au aprovizionat, în special, cu baxuri de apă și conserve.

Autoritățile au lansat mai multe apeluri către populație în care oamenii sunt sfătuiți să nu se panicheze și să urmeze recomandările specialiștilor, privind igiena și măsurile de prevenire a conctactului cu persoanele ce prezintă simptome de gripă.

Situația dezvăluită marți de experimentul nostru demonstrează că avalanșa informațională poate genera comportamente ce întrețin o stare de îngrijorare supradimensionată.

Foto: Răzvan NEGRU

comentarii
6 comentarii

Astăzi, la două farmacii de pe strada Lunga aveau măști cu 12 lei. E specula pe față.
Cezar
25.02.2020 19:26
de la 0,50 ron la 12 ron cit e profitul
poate de vina e dragnea nu-i asa?
adi3
26.02.2020 10:32
avand in vedere faptul ca in Italia sunt multi cetateni romani, nu vorbim de "daca" ci "cand" vom anunta primul caz oficial de virus confirmat.
Iar aici nu ar trebui sa se astepte ca statul sa faca ceva, ci ramane la atitudinea fiecarui individ in parte sa actioneze in asa fel incat sa nu de-a virusului posibilitatea de a se raspandi.
Anume daca ai simtome,
- ramai acasa
- redu contactul cu lumea inconjuratoare
- vezi sa ai medicamente acasa
- stranuta/tuseste "NU" in mana ci in incheietura cotului sau in batista/tempo (daca tusesti in tempo, arunca-l la gunoi)
- reduce dupa posibilitati contactul cu suprafete unde multa lume are de asemenea acces → ex, clante de usi
- igiena personala - spalat des pe maini sau folisinta de dezinfectant
- daca situatia se inrautateste, suna intai la medicul de familie si spune ca ai de gand sa vii ca nu te simti bine (nu te du direct la el si astepti in ante-camera cu alti pacienti. Riscul de a "preda stafeta" altuia de ridicata.
- foloseste o masca (cu toate ca nu te apara 100%). In acest fel ii protejezi pe cei din jurul tau. Astfel, daca stranuti, stranuti in masca si nu imprastii saliva in toate directiile.
ioan
26.02.2020 12:22
Au vândut măști cu 50 de bani ca niște fraieri.Nasol !
Hergane Gorduna
26.02.2020 12:59
La Bistrița , o mască e numai 6 lei ! Deocamdată !
Biperiden Akinetoniu
26.02.2020 17:18
Hey, am eu masti, 8 lei una, 2 la 15 lei, noi, nefolosite, exact cum le a impachetat farmacista.
Daca vreti, ma puteti contacta la 0738 497 364
Florin
27.02.2020 16:07
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia