Tribuna
Oferte de Summit, în Piața Cibin: "Să vină, să vadă, să cumpere!”
Oferte de Summit, în Piața Cibin:
La doi pași de zona zero a orașului unde pregătirile pentru Summit sunt în fierbere, e liniște. În Piața Cibin, totul pare amorțit. Printre tarabele pe care sunt așezate grămezi de ridichi, ceapă, salată, roșii, castraveți sau ardei nu mișună nici polițiști, nici SPP-iști, nici măcar clienți. Ploaia și frigul au descurajat clienții care, probabil, se aprovizionează în aceste zile din magazine. Cu toate că se află într-o zonă centrală, Piața Cibin nu are parte de restricțiile din alte părți. "Ce e ăla Summit? Eu nu știu ce e ăla!”, spune Elena din Slatina.

O zi obișnuită de marți, ceva mai friguroasă decât cele la care ne așteptam în luna mai.

În principala piață agro-alimentară a Sibiului, „la Cibin”, nimic nu pare să anunțe marele eveniment din 9 mai.

În absența mușteriilor, cei câțiva vânzători din piață se gândesc la problemele lor, nicidecum la oficialitățile care vor discuta, joi, marile probleme ale Europei, aici, la doi pași de tarabele cu legume.

Pregătiți de iarnă. Nu de Summit

Prima oprire o facem la taraba doamna Luna, originară din Craiova. Are circa 70 de ani și este pregătită parcă pentru iarnă. Și-a luat ilicul pe ea și basmaua pe cap, pentru a nu îngheța de frig. „E frig, mamă! Am venit cu produse proaspete, ca să vindem! Numai că nu avem cui. Nu avem clienți. Vedeţi că nu e nimeni în piaţă!”, spune aceasta.

O întrebăm despre ziua Summit-ului. Dacă speră ca pe 9 mai să aibă o clientelă mai numeroasă. “Joi sper că vor fi mai mulţi, da. Da' nu știu... De ce? Ce e joi?”, adaugă comercianta.

Îi explicăm, pe scurt, despre vizitele oficialilor europeni, după care ne completează: „A, lasă că e bine, să vină, să vadă, să cumpere, să vadă că nu prea avem clienţi!”.

Următorul popas în Piața Cibin este la un bărbat cu ochelari, la vreo 60 și ce va de ani. Îl cheamă Gicu și a venit în piață tocmai din județul Olt. Cunoaște evenimentele Sibiului și le transmite, cu această ocazie, și un mesaj oficialităților: “Le urez multă sănătate şi să îşi îndeplinească îndatoririle faţă de toţi cetăţenii Europei. Eu cred că acest eveniment este binevenit pentru Sibiu. Conducerea statului a luat toate măsurile pentru realizarea în bune condiţii a evenimentului.

Că și noi ne îndeplinim sarcinile. Venim în fiecare zi aici, ştim ce avem de făcut”.

La câteva tarabe distanță de el, este o altă comerciantă, din Craiova. Nu știe ce va găzdui Sibiul în data de 9 mai, dar speră că vânzările ei vor fi mai bune atunci. ”Bine ar fi să vină să facă cumpărăturile, dar nu cred. Noi venim și joi, e o zi obişnuită pentru noi. Facem şi oferte dacă e nevoie! Toţi să vină, noi îi primim cu mare drag! Cred că e un eveniment mare, iar domnul preşedinte e de aici, din Sibiu!”, adaugă aceasta.

Elena din Slatina spune răspicat că nu știe “ce e ăla Summit”.

Îi spunem pe scurt despre ce e vorba, dar ne întrerupe și ne explică faptul că nici nu o să meargă, “că mi-e frig!”. „Dacă ar veni la noi le-aş spune că nu facem nimic aici! Se duc oamenii în magazinele mari. Poate să fie vremea rea, vreme bună, nu vine nimeni aici! Vă spun ca la copiii mei. Eu sunt de 40 - 50 şi ceva de ani aici. Am vândut, dar acum nu aş mai face asta. Nu se mai vinde. Stai şi te uiţi...”, povestește, îngândurată, comercianta.

Și “vecina” ei, Georgeta, este nemulțumită de vânzările din ultima vreme. Spune că e pregătită pentru Summit, orice ar însemna asta. “Suntem pregătiţi, aici, în piaţă. Ce-i ăla? Şi ce discută oamenii? Despre România nu discută? Care e mai hoţ ca altul? Să vină la noi! Le spunem că România e un dezastru. Tinerii termină facultatea, se duc în alte ţări şi muncesc. Nu au unde lucra în România. Iar afacerile... ce luăm pe mere dăm pe pere. Acum, după ce terminăm, mă duc să-mi cumpăr medicamente, că am îngheţat de frig! Mă duc să îmi iau ciorapi, că mi-au îngheţat picioarele, cizme... Serios... Cu oasele rupte mă aleg!”, conchide femeia.

Plecăm, lăsând în urmă tarabele și comercianții care fac haz de necaz, lăsăm în urmă mica lume a pieței ce stă liniștită, la doi pași de lumea bună a Europei, adunată la Sibiu. (A. M., D. B.)

 

 

FOTO: Răzvan NEGRU


 


comentarii
1 comentarii

Rosii asa mari si castraveti, ROMANESTI , la inceput de mai ? Se mai face verificarea pe teren, la eliberarea certificatelor/atestatelor de producator, sau se elibereaza asa pe banda, fara nici o legatura cu realitatea ? Nu inseamna ca daca vedem batrani imbracati ca la tara, gata,ceea ce vand acestia e neaparat de la ei din gradina .
Eu
08.05.2019 12:45
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia