Tribuna
Sevis
Odorizante la oglindă, viniete, cruciuliţe sau fotografii vs vizibilitate. Ce riscă şoferii care îşi decorează excesiv parbrizele!
Rareș BIŢU
2496 vizualizari
Odorizante la oglindă, viniete, cruciuliţe sau fotografii vs vizibilitate. Ce riscă şoferii care îşi decorează excesiv parbrizele!

Imposibil să nu fi nimerit în maşini împodobite de şoferi care după cum s-a priceput: mai o coadă blănoasă atârnată lângă odorizantele de la oglindă, mai un şnuruleţ cu fanioane în ton cu balerina ferecată în globul din creştetul schimbătorului. Câinele care dă din cap şi salută maşinile din spate nu l-am mai zărit demult, dar la ce văd în unele taxiuri simt că e pe-aproape.

Probabil că la ăstea şi la restul accesoriilor cu care unii îşi pavoazează maşinile s-or fi gândit moaşele care au adus pe lume legislaţia rutieră. Posibil să fi contat şi tabletele cu ecrane tot mai mari cu care tot mai mulţi taximetrişti şi-au garnisit bordul maşinii, însă nu există dovezi în acest sens. Oricum, să conduci c-un ochi la meci sau telenovelă şi altul la ce-o fi pe şosea mi se pare că-i o treabă de care legislaţia şi potera ar trebui să fie foarte interesate.

Şoferii care obișnuiesc să circule cu mașini care au lipite pe geamuri, fie ele geamuri laterale, parbriz sau lunetă, diverse accesorii, iar acestea reduc, prin număr sau dimensiuni, vizibilitatea conducătorului auto, riscă amenzi care ajung pot la 3.000 de lei, anunţă avocanet.ro.

Legislația rutieră în vigoare stabilește că “aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni.

În condițiile în care clasa a IV-a de sancțiuni prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între nouă și 20 de puncte-amendă, iar punctul-amendă are valoarea, în 2018, de 145 de lei, persoanele fizice care aplică diverse obiecte pe suprafața geamurilor sau în dreptul acestora pot fi amendate cu sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Accesoriile amintite în Codul rutier pot fi odorizante, carnete de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate și altele, dar și vinietele sau abțibilduri “colecționate” pe marginea parbrizului. Alte obiecte care reduc vizibilitatea șoferului sau a pasagerilor și pentru care ar putea fi sancționați conducătorii auto sunt pozele cu membri ai familiei sau cu prieteni trecuți în neființă, pe care anumiți șoferi le lipesc pe parbriz, de cele mai multe ori pe partea dreaptă.

De asemenea, reprezintă contravenție și este sancționată tot cu amendă de până la 2.900 de lei și “aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale”. Totuși există o variantă legală pentru reducerea transparenței geamurilor unei mașini, și anume utilizarea de tratamente și folii omologate sau certificate de către Registrul Auto Român.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia