Aşa cum era de aşteptat, Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloş, compus din membri USR-PLUS, a "picat" la proba Parlamentului. Aşa-zisul "Guvern Cioloş" a fost respins, reuşind să strângă abia 88 de voturi din cele 234 necesare pentru învestitură. Voturila au aparţinut, normal, parlamentarilor USR-PLUS, dars e pare că au fost şi câteva din partea liberalilor şi a minorităților.
Astfel, preşedintele Iohannis va fi nevoit să numească un nou premier în locul lui Dacian Julien Cioloş şi, conform păronosticurilor politice, va fi vorba din nou, de Florin Cîţu, din partea PNL. USR însă a anunțat, că nu va intra într-un guvern condus de Cîțu.
USR îi face iresponsabili pe cei care nu i-ai votat guvernul
"România are nevoie de un guvern responsabil și curajos, un guvern cu puteri depline care să ia măsuri urgente pentru limitarea pandemiei și rezolvarea crizei facturilor la energie și gaze. Prin votul iresponsabil dat împotriva Guvernului USR, parlamentarii au respins singura soluție ca România să aibă astăzi un guvern funcțional și au decis că e mai importantă prelungirea crizei politice decât rezolvarea crizei sanitare", s-a transmis pe pagian ofdiicialăd e facebook a USR
Uniunea consideră că "nu a fost respins doar guvernul Cioloș, ci și un set de măsuri de care România are nevoie urgentă: introducerea certificatului verde, reducerea facturilor la gaze și curent, pornirea investițiilor din PNRR".
USR mai precizează că va merge la consultările cu Iohannis "cu aceeași deschidere în a găsi o variantă prin care România să aibă rapid un Guvern cu puteri depline.
Soluția pentru România nu este un nou guvern USL" şi că soluția "este refacerea coaliției USR-PNL-UDMR".
Dacian Cioloş, dezamăgit că nu a fost votat guvernul său
"Am fost în Parlament, unde toate partidele au vorbit despre soluții, ca să voteze în final împotriva soluției pe care noi am propus-o și pe care chiar au apreciat-o. Pentru că asta este ceea ce noi am propus: măsuri clare de criză pentru un guvern cu un mandat scurt.
România are nevoie disperată azi de măsurile de criză propuse de USR și este o dezamăgire că partidele au ales să-și urmărească propriile ambiții. Eu și USR vom continua să căutăm soluții pentru toate aceste crize suprapuse, pentru că noi avem sentimentul urgenței.
Parlamentul avea ocazia să le arate astăzi cetățenilor României că pot conta pe clasa politică. S-a mai ratat o șansă, din păcate.
Am auzit la PSD că eu, cel care am venit cu o soluție, sunt cel care blochează soluția pe care ei nu au prezentat-o niciodată. Sunt politicieni rupți de realitate care nu înțeleg ce rău le fac celor care i-au votat.
Noi suntem aici și vom continua să luptăm indiferent cât de dificilă e această luptă. Mai devreme sau mai târziu, se vor trezi și ei, dar din păcate prețul trezirii lor va fi plătit de cetățeni: în decese, facturi umflate, școli fără căldură.
Sunt dezamăgit și de parlamentarii PNL care, de asemenea, nu au venit cu o propunere de prim-ministru, dar au ales să stea în bănci atunci când am propus noi una.
Acum nu ne rămâne decât să așteptăm decizia președintelui Iohannis. Nu discut ipoteze pe care alți actori politici nu au fost în stare să le pună pe masă și au respins o propunere concretă. Ne vom pronunța asupra situației după ce vom afla ce propune președintele Iohannis", a postat Cioloş pe pagina sa de facebook. .
Barna nemulţumit şi el..
Propunerea de ministru de Externe a lui Cioloş, Dan Barna, este şi el nemulţumit că nu a fost votat: "Parlamentul ar fi putut pune capăt crizei politice astăzi. A ales altceva. (...) Orice zi petrecută fără un guvern cu puteri depline e o zi pierdută. Iar consecințele le suportăm cu toții", a postat Barna pe pagina sa de facebook. El susţine că acum decizia aparţine tot lui Iohannis: "Decizia privind pasul următor este, în acest moment, la președintele României. Până când vom ști care este aceasta, rămâne valabil faptul că USR, PNL și UDMR pot reface rapid coaliția de guvernare dacă Florin Cîțu acceptă să renunțe la ambițiile sale absurde. Iar pentru ca asta să se întâmple, e important ca fostul premier să nu mai fie încurajat în a bloca orice fel de discuții serioase".
Un Guvern care a rezistat doar de la Preşedinţie la Parlament
Reamintim că "Guvernul Cioloş" era compus din: Dacian Cioloș – premier; Dragoș Pîslaru – finanţe; Alin Stoica (ex-prefect al Bucureştiului) – Interne; Dan Barna – externe; George Cățean – Agricultură; Mihai Goțiu – Mediu; Stelian Ion (din nou la) – Justiţie; Nicu Fălcoi – apărare; Claudiu Năsui – econimie; Cristian Ghinea - investiţii şi proiecte europene; Ionuț Moșteanu – dezvoltare şi administraţie; Cristina Prună (care făcea apologia liebralizării preţurilor la energie) – Energie; Cătălin Drulă (din nou la) Transporturi; Oana Țoiu - muncă şi protecţie socială; Ioana Mihăilă (din nou la) Sănătate; Iulia Popovici – Cultură; Tudor Pop – Tineret; Monica Berescu – Cercetare; Corina Atanasiu – educaţie.
Programul de guvernare al lui Cioloş era unul al restricţiilor: se cereau "sancțiuni pentru medicii care răspândesc în spațiul public mesaje antivaccinare", vaccinarea obligatorie-green pass pentru TOŢI angajații bugetari sau privaţi care "intră în contact cu publicul", sub ameninţarea concedierii acestora, condiţionarea ridicării restricţiilor pe baza ratei de vaccinare sau eliminarea indemnizatiei pentru concediu de carantină pentru
persoanele nevaccinate.
Cîţu, optimist într-un guvern "cu puteri depline"
Fostul (şi mai mult ca sigur viitorul) premier Florin Cîţu speră că PNL va forma iar un guvern atotputernic. "România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline, iar soluția este un nou guvern format în jurul Partidului Național Liberal", spune Cîţu. "Votul de azi al Parlamentului a arătat că majoritatea parlamentară care a demis un guvern n-a reușit să și construiască unul. Majoritatea din 5 octombrie a avut ocazia să demonstreze că are o soluție pentru țară, dar ea a demonstrat că n-are niciuna.
Țara se află într-o situație pandemică foarte grea, cu un număr record de noi infectări și de decese. O astfel de situație reclamă responsabilitate și compromisuri pentru rezolvarea crizei politice. (...) Asigurăm deja guvernarea interimară a țării, împreună cu partenerii de la UDMR, iar trecerea spre un guvern cu puteri depline, având în continuare PNL ca forță principală, se poate face foarte rapid și fără nicio perioadă de adaptare.
PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu forțele politice parlamentare, cu excepția AUR, în vederea creării rapide a unei majorități și a unui guvern. Vom acționa cu maturitate și cu responsabilitate, fără vanități și fără orgolii, ținând cont de configurația politică a Parlamentului și căutând în mod insistent soluția care să scoată România din criză", a mai spus Cîţu, miercuri, pe pagina de facebook.
Joi, consultări cu partidele
Un comunicat al administraţiei prezidenţiale anunţă că Klaus Iohannis, "a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloș" şi că "Președintele României convoacă consultări cu partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de Prim-ministru, în data de 21 octombrie 2021, începând cu ora 11:00"