Tribuna
Fabrica Sevis
Ocna Sibiului îi suflă litoralului în ceafă: mii de turiști înving canicula în lacurile sărate
Liuba STARII
18905 vizualizari
Ocna Sibiului îi suflă litoralului în ceafă: mii de turiști înving canicula în lacurile sărate

Dacă imaginile de pe litoralul românesc umplut până la refuz de turiști ce au vrut să scape de canicula i-au speriat pe mulți sibieni, opțiunea "litoralul Ardealului" a devenit una luată în serios tot mai mult. La o aruncătură de băț de Sibiu, lacurile naturale de la Ocna Sibiului, plajele și atmosfera estivală au reprezentat de la începutul sezonului destinația perfectă pentru relaxare atât pentru sibieni, cât și pentru turiști. Luna iulie nu a mai fost în acest an zgârcită cu temperaturile ridicate, așa că la Ocna e vânzoleală mare. Cu toate acestea, dată fiind suprafața întinsă și lacurile în care te poți scalda, turiștii nu simt aglomerația. Prețurile sunt și ele  „omenești”, mult mai mici decât pe litoralul dobrogean.

Ultimele zile de iulie sunt cu adevărat “de cuptor”. Temperaturile urcă până la 34 de grade, iar oamenii își caută un adăpost în afara orașului ca să înfrunte disconfortul creat de caniculă. Una dintre opțiunile preferate de mai mulți sibieni și nu numai este        așa-numitul “litoral al Ardealului”, ce primește, zilnic, mii de vizitatori. Reporterii Tribunei au plecat joi, într-o “deplasare de serviciu”, relativ matinală, ca să afle cum e să fii turist la Ocna și de ce oferte beneficiază cei care preferă să se răcorească și să-și întărească imunitatea în lacurile sărate din stațiunea sibiană.

Dacă în weekend aglomerația poate fi explicată prin faptul că sibienii au mai mult timp liber și vor să-l petreacă alături de familie, într-o atmosferă mai relaxată, lipsită de presiunea biroului și de grijile cotidiene, în zilele lucrătoare ne-am așteptat la mai puțină lume. Însă, am fost surprinși, când am remarcat că la ora 11, locurile de parcare au fost ocupate, iar oamenii formau cozi la intrare. O zi petrecută pe “litoralul Ardealului” costă 30 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copii. Cei care au venit cu mașina personală mai trebuie să achite încă zece lei pentru parcare. Prețul pentru adulți se înjumătățește după ora 18, copiii beneficiind de intrare gratuită. Tarifele sunt valabile până la sfârșitul lunii august.

Ca la mare, dar mai ieftin

Odată ce intri pe teritoriul stațiunii, simți că ai parcurs 400 de kilometri și ai ajuns în Mangalia, Eforie sau Costinești. Vânzătorii îți propun să cumperi șlapi, pălării, colaci, saltele de apă, creme și alte accesorii de “bază”, fără care nu putem să ne imaginăm o vacanță la “mare”.

Cei care vin la lacuri se pot simți în siguranță și datorită faptului ca în Complex funcționează un punct sanitar de prim ajutor. Cei de la San Med oferă pe lângă asistența medicală, în caz de nevoie și servicii terapeutice, precum ședințe de masaj și inhalații în saună salină.

Vizitatorii stațiunii au de ales dintre câteva lacuri, cu salinitate diferită, care ajunge la 400 g/l și tratează mai multe afecțiuni. Nămolul, de asemenea, se găsește din belșug și contribuie la lecuirea unor boli.

“Am auzit de la un prieten că lacurile de la Ocna ajută la osteocondroză cervicală. Am venit să verific. Poate scap de dureri. Mi-am luat câteva zile libere și vreau să le petrec aici, în liniște. E o zonă frumoasă și relativ ieftină”, spune Ion, un turist din Iași.

Magdalena și-a luat o pauză de la muncă în Germania și a decis să se odihnească pe “litoralul Ardealului”: „Nu pot să-mi permit luxul de la Mamaia și nu sunt sigură de calitatea serviciilor de acolo. Ocna Sibiului e o opțiune potrivită pentru buzunarul meu. Pot să vin în fiecare zi și să mă bucur de soare. De ce să plătesc mai mult, dacă pot să mă relaxez și la noi, în județ”.  

După cum se știe, pofta vine înotând, iar după ce au “bifat” câteva băi într-unul dintre lacuri, la miezul zilei, oamenii se mută pe terase. Meniul zilei costă 28 de lei și include o ciorbă, o salată și un fel principal. Cei care vor să-și potolească foame fără ca să se ridice de pe șezlong optează pentru kurtos kalacs, langoș și clătite, prețul acestora fiind de 10, 12 și 15 lei. Amatorii de cafea plătesc cinci-opt lei pentru o ceașcă de băutură energizantă, iar cei care vor să se răcorească cu o limonadă sau un suc achită 10-14 lei.

Record de turiști la jumătatea lunii iulie

Luna iulie a fost una plină pentru cei de la SC Lacuri Naturale Ocna Sibiu S.A, la jumătatea lui Cuptor fiind înregistrat și recordul acestui an: peste 7.000 de turiști într-o singură zi. Ionuț  Costea, administratorul SC Lacuri Naturale Ocna Sibiului S.A, spune că în zilele călduroase au fost în medie cam trei mii de turiști pe zi: “Media e cam de trei mii de turiști pe zi, iar, în weekend, aproximativ șase mii. Ne bucurăm că vremea a fost bună și că oamenii pot profita de tot ceea ce oferă lacurile de la Ocna Sibiului. În prezent, punem la dispoziție dușuri cu apă caldă și 2.600 de șezlonguri, pentru care nu se plătește nimic în plus, față de prețul biletului de intrare. Pentru șezlonguri funcționează principiul 'primul venit, primul servit'. Sperăm că acest sezon să continue la fel, pentru ca sibienii și turiștii, care ne vizitează, să aibă parte de un timp liber, petrecut într-un mod plăcut”.

Foto: Răzvan NEGRU

 


comentarii
7 comentarii

Da. așa e cum scrie în articol.Tocmai ce m-am intors de acolo.Face toți banii.
Xerxes
30.07.2021 04:05
Ii sufla in ceafa in privinta tarifelor. 40 de lei intrarea la strand + alte preturi f. mari pt. niste lacuri date de natura si lpt. care n-au facut cine stie ce amenahari. Preturi mari, inghesuiala, servicii slabe...
30.07.2021 08:30
Nici o frunza nu I miscata fata de anul trecut!!!!Ce faci cu banii IONUȚ?Ia wc urile de pe aleea din deal!!!!
Sarbuscagheorghe9@gmail.com
30.07.2021 14:10
De ce nu mai cumpărați șezlonguri, în weekend se sta pe iarba la același preț!!!!
Sarbuscagheorghe9@gmail.com
30.07.2021 14:15
6 lei/400ml de bere!!!!!
Sarbuscagheorghe9@gmail.com
30.07.2021 14:16
Oare ce fac cei care cer 10 lei pe parcare? Oare ce eforturi depun ca sa si motiveze pretul, mai ales ca de cele mai multe ori nu se dau bilete la intrare, Este adevarat ca si oamenii sunt de vina pt ca multi nu mai intind mana dupa bilet si atunci cei de la bariera sunt fericiti ca l ofera urmatorului, sau urmatorului . Nici pe plaja nu se srang gunoaiele lasate de cei care nu au bun simt .....si sunt cam multi, . pretul este f mare si pentru intrarea la lacuri. Oare de ce nu exista bilete mai ieftine si pentru 2 sau 3 ore ,atat cat f multi stau . S ar putea face multe daca ar exista interes .
aurelia
30.07.2021 14:16
Halal concurenta! Daca ar fi concurat cu Grecia, nu cu litoralul romanesc unde e aceeasi politica la fel ca la Ocna: sa le luam banii fraierilor care se cred in concediu
30.07.2021 20:03
Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia