UDMR să treacă pragul de 5% la europarlamentare, pentru reprezentarea minorităţii maghiare în PE
Europarlamentarul Vince Loránd a declarat că doreşte, în primul rând, ca UDMR să atingă pragul de 5% voturi la alegerile europarlamentare, aceasta fâcând ca maghiarii din România să aibă doi reprezentanţi în Parlamentul European.
"Pentru noi, UDMR, principala tematică pe care o reprezentăm la Bruxelles este cea a protecţiei minotirăţilor naţionale, noi am avut acel proiect, "Minority Safebacks", care a adunat mai mult de un milion de semnături în 2017, am prezentat acest proiect la Parlamentul European, unde am avut o susţinere de peste 75% a colegilor din plen, dar, pe urmă, Comisia Europeană a refuzat să adopte actele legislative (aşa) cum se aflau acestea în propunerea pachetului Minority Safeback...". Europarlamentarul maghiar îşi doreşte ca, pentru mandatul următor, UDMR să continue acest demers, pentru a se dobândi recunoaştere şi susţinere pentru toate minorităţile etnice din Europa. "Noi considerăm că Europa va trebui să găsească acea modalitate ŞI legislativă prin care protecţia minorităţilor să fie garantată la nivel european", a spus Vince.
Alte teme pe care UDMR şi le-a propus să le susţină în Parlamentul European sunt unele general valabile pentru toată societatea românească. S-a făcut referire aici la adererea completă a României la Spaţiul Schengen, despre care maghiarii din România consideră că este o responsabilitate comună a UE, iar soluţia ar trebui să fie una comună, şi că rolul Uniunii este să convingă toate statele europene "pentru ca această aderare la Zona Schengen să fie una completă", dearece "intrarea" doar cu aeroporturile şi porturile nu a rezolvat problema, pentru că "95% dintre cetăţeni călătoresc în Uniuena Europeană cu maşina (...) iar cele mai mari costuri sunt ale transportatorilor, din cauza faptului că trebuie să aştepte la graniţă în continuare. La fel, fondurile europene trebuie să sosească în continuare, iar cele care contribuie la coeziunea Europei şi la creşterea nivelului de trai în ţările membre UE, nu ar trebui cheltuite pentru alte scopuri. La fel, sprijinul european pentru infrastriuctura din educaţie şi sănătate, pentru antreprenori şi fermieri, trebuie să continue", a spus europarlamentarul UDMR.
Vince Loránd a mai declarat că partidul său susţine aplicarea în România a salariului minim european şi va milita pentru reducerea birocraţiei, prin digitalizare. Referitor la agricultură, el spune că ar trebui, la nivel european, în loc de susţinerea importurilor de produse din Ucraina, în special a cerealelor, ar trebui sprijiniţi mai mult fermierii din UE şi produsele locale. "Este în interesul întregii Uniuni Europene, al cetăţenilor europeni, inclusiv al comunităţilor noastre, să sprijinim fermierii. Nu pentru că sunt o categorie spcială (...) dar contribuim astfel la securitatea alimentară a europenilor. Tot ceea ce punem pe masă ar trebui să fie de la fermierii noştri, deci subvenţiile agricole ar trebui menţinute, susţinute şi nu sacrificate pe alte tematici la nivelul Uniunii Europene", a mai spus Vince Lorand. El a făcut referire şi la escaladarea extremismului, inclusiv în România şi consideră că UE ar trebui să dea dovadă de forţă "dar nu faţă de unele state membre ci mai degrabă faţă de fenomenul extremist şi ar trebui acele măsuri în politica europeană prin care extemiştii să fie lăsaţi în afara jocului politic". El a făcut referire directă la AUR, considerat de maghiari un partid "antieuropean, dar şi antimaghiar", care promovează "ura între comunităţile noastre". Vince Lorand a mai accentuat că un rezultat de peste 5% la alegerile europarlamentare, raportat la numărul maghiarilor şi al simpatizanţilor UDMR, ar asigura prezenţa a doi reprezentaţi ai acestei formaţiuni politice în Parlamentul European.
Orosz Csaba: "Anul acesta ne-am mobilizat bine"
Preşedintele UDMR Sibiu, Orosz Csaba, candidat pentru funcţia de consilier local la Mediaş, a dat, pentru început, un detaliu mai puţin cunoscut de publicul larg. Sediul Organizaţiei Judeţene UDMR Sibiu este la... Mediaş, Sibiul fiindu-i, astfel, subordonat, prin organizaţia sa municipală. El a spus că, la nivel judeţean, maghiarii reprezintă 1,5% din totalul populaţiei, dar, cu toate acestea, s-a decis ca Uniunea să aibă candidaţii ei pentru Consiliul Judeţean Sibiu.
La fel, în şapte localităţi din judeţ, maghiarii reprezintă mai mult de 5% din populaţia totală deci există posibilitatea obţinerii unui nou mandat (sau recâştigarea celui pierdut în 2020) în consiile locale. În acest moment, UDMR are doar patru consilieri, în patru localităţi: Copşa Mică, Dumbrăveni, Alma şi Bârghiş. Până în 2020, la Mediaş erau doi consilieri locali maghiari, dar care şi-au pierdut locurile după alegeri la diferenţă de câteva voturi.
"Anul acesta ne-am mobilizat bine, am reuşit să alcătuim acele liste cu oameni capabili, cu oameni tineri, avem şi multe femei pe listele de candidaţi, ba mai mult, la Copşa Mică, lista este condusă de către o femeie (...) care este candidat şi pentru primărie. Noi sperăm ca anul acesta să reuşim să ne menţinem consilierii în acele localităţi în care avem şi încercăm ca şi în celelalte localităţi să recâştigăm locurile", a spus Orosz Csaba.
Deputatul Benedek Zacharie, despre o prezenţă UDMR în Consiliul Judeţean: "Sperăm să spargem această gheaţă"
Uniunea Democratică a Maghiarilor din România este o comunitate profesionistă, care s-a născut, a crescut, a studiat şi munceşte în judeţul Sibiu, "care vrea, doreşte şi poate să aibă proiecte să aibă idei să aibă şi are o deschidere fantastică faţă de ce se întâmplă azi în Consiliul Judeţean", a spus deputatul Zacharie Benedek, cel care deschide lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean. El e de părere că o prezenţă maghiară în CJ ar aduce un suflu nou, graţie profesionalismului candidaţilor. "Putem să aducem, în domeniul serviciilor, în domeniul investiţiilor, ştiinţa pe care o avem, pe care am cultivat-o ani de zile, în plus, o plus valoare care în Uniunea Europeană există, în Parlamentul României există. În judeţul Sibiu nu a existat, din 1990 până azi, niciun consilier judeţean", spune Benedek care acum de alegerile din anul acesta speră "să spargem această gheaţă".
Deputatul sibian spune că UDMR, chiar fără a avea prezenţă în CJ, lucrează, activează, are soluţii şi a avut rezultate. Ca argument, el a făcut referire la un medic, care, după 25 de ani de muncă în Elveția a venit la Sibiu, adusă chiar de el, şi a oferit o sponsorizare de echipamente în valoare de 1.000.000 euro dar care a plecat înapoi deoarece nu a găsit respect pentru munca şi activitatea sa, chiar dacă, la momentul donaţiei, a fost felicitată de toată lumea. "Dacă noi am fi fost în Consilul Județean, nu s-ar fi întâmplat” aşa ceva, mai spune Benedek.
El mai preciziat că UDMR doreşte "o colaborare cu comunităţile cât mai deschisă, o deschidere către cetăţeni, o deschidere absolută" şi că se dăreoce ca o prezenţă maghiară în Consiliul Judeţean să existe "nu numai ca să discutăm, ci să aducem şi o plus-valoare, să aducem ştiinţa şi profesionalismul oamenilor noştri". "Dacă vă uitaţi pe lista de consilieri cu care venim, o să vedeţi că pe fiecare segment avem profesori, avem jurişti, avem ingineri, avem medici, adică pe mai multe segmente prezentăm oameni care deja lucrează în domeniu majoritatea (...), pe domeniul respectiv sunt profesionişti, sunt oameni respectaţi. Deci dorim să aducem, pe lângă o plus-valoare, o plus-calitate în ceea ce se întâmplă în Consiliul Judeţean Sibiu", a adăugat Benedek Zacharie.
*
UDMR are candidaţi, la alegerile locale, în şapte localităţi. Un candidat pentru funcţia de primar la Copşa Mică şi pentru consiliile locale din Mediaş, Dumbrăveni, Copşa Mică, Ocna Sibiului, Blăjel, Alma şi Bârghiş.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |