Tribuna
Obiceiuri şi interdicţii de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. 8 noiembrie, hotar între toamnă şi iarnă
Rareș BIŢU
2580 vizualizari
Obiceiuri şi interdicţii de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. 8 noiembrie, hotar între toamnă şi iarnă

Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil în fiecare an, în data de 8 noiembrie, zi cu o însemnătate aparte pentru creştinii din România. Cei care poartă numele de Mihail, Gavril, Mihai, Mihaela, Michi, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavriil, Gavrilă sau alte derivate își serbează vineri ziua numelui.

Peste 1,3 milioane de români, majoritatea bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI.
În calendarul popular, soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil este serbat trei zile, în 8, 9 şi 10 noiembrie. Prima zi se numeşte capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.
Povestaşă fără pereche, credinţa populară ne spune despre cei doi sfinţi că sunt purtători de sabie - simbol al biruinţei, că păzesc oamenii de când vin pe lume şi până pier şi că sunt conducătorii cetelor de îngeri, dar şi călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai.  
Îndeletnicirile casnice nu sunt permise în această zi, iar cine se împotriveşte va avea parte de mare chin înaintea morţii. E bine ca într-o astfel de zi să nu facem curăţenie, să nu spălăm, să nu muncim şi în niciun caz să nu ne certăm cu cei din jur, ci să le fim mai aproape, cât mai blânzi şi mai răbdători. 
De Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil e bine să nu lenevim, să ne trezim la cântatul cocoşului şi să nu dormim prea târziu. Explicaţia e simplă şi vine din zona legendelor: Arhanghelul Mihail are putere asupra astrelor, asupra Soarelui și a Lunii și rugăciunile adresate către acesta ne ajută să fim mai odihniți, să nu pierdem nopțile păcătuind.


Cifra 8, simbolul vieţii veşnice


 În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica cinsteşte Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavril şi al tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri. Joi, 8 noiembrie, nu sunt prăznuiţi doar Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ci toate cetele îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu.

  • "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt prăznuiţi pe 8 noiembrie, împreună cu soborul tuturor puterilor cereşti. Este o zi pe care Biserica o dedică îngerilor. Sfinţii Îngeri sunt pomeniţi şi săptămânal, în fiecare zi de luni, dar şi la fiecare Sfânta Liturghie.
  • A fost aleasă ziua a opta din luna a noua cum era la început, pentru că cifra 8 este simbolul vieţii veşnice - iar ei aparţin veşniciei, iar pe de altă parte ne aminteşte de cele nouă cete îngereşti, aşezate în câte trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stapanii; Începătorii, Arhangheli, Îngeri", potrivit crestinortodox.ro.

"Sfanta Scriptura nu vorbeste clar despre momentul aparitiei lumii ingeresti din doua motive: evreii, inclinati spre idolatrie, ar fi cazut usor in ratacirea idolatra a popoarelor vecine si ca in cartea Facerii se urmareste numai infatisarea inceputului lumii vazute.
Sfintii Arhangheli sunt in numar de sapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil si Varahil, insa cei mai cunoscuti sunt Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.
Numele Sfantului Arhanghel Mihail, Mi-cha-El in limba ebraica, inseamna cine este ca Dumnezeu?, iar numele Sfantului Arhanghel Gavriil, Gabriel in limba ebraica, inseamna Dumnezeu este puterea mea", arată sursa citată.
Potrivit credinţei populare, Arhanghelii Mihail şi Gavriil asistă la Judecata de Apoi, ard păcatele şi patimile omeneşti şi purifică, prin post, conştiinţa oamenilor. Arhanghelul Mihail păzeşte la căpătâiul omului muribund şi-i apără sufletul să nu i-l fure Satana. 
Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil în folclorul românesc. Poartă, uneori, cheile Raiului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. 

Hotar între toamnă şi iarnă

 Ziua de 8 noiembrie este socotită hotarul dintre toamnă şi iarnă. Oamenii din popor cred că Mamareaua, soția lui Scaraoţchi, vrea cu orice preț ca iarna să se abată imediat asupra oamenilor, însă Sf. Mihail are rolul de opri instalarea bruscă a anotimpului rece.
În zonele montane, unde Arhanghelii sunt socotiţi stăpâni ai oilor, ciobanii obişnuiescsă facă o turtă mare din făină de porumb, numită "turta arieţilor" (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. În dimineaţa zilei de 8 noiembrie, turta este aruncată în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fața în sus însemna că primăvara toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu faţa în jos era semn rău, de primăvară cu oi sterpre şi an fără rod. 
De sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavril sunt aprinse lumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi la cele sfinte fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări năprasnice.
Altfel, în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril se face mare pomenire pentru toţi morţii din familie. 
De asemenea, în credințele populare Sfântul Mihail este socotit și protectorul Lunii și al Soarelui: ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer, momente când avem parte de eclipse, nu ezită să se lupte cu ei.


"Moşi de Arhangheli"


Ziua de 8 noiembrie mai este numită şi “Vara Arhanghelilor”. Pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.
În sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru sufletul morţilor. Ofrandele date de pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc “Moşii de Arhangheli”.
Drept recunoştintă pentru aceşti doi îngeri, Biserica ortodoxă a rânduit ca aceştia să fie pictaţi pe două dintre uşile Sfântului Altar. Unul cu crini în mâna, semn al bunei vestiri, iar celalălt cu o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Edenului. În popor se spune că fiecare om are câte un înger păzitor.

 

Rugăciunea către Sfinții Mihail și Gavriil


Iată și rugăciunea care se spune pe 8 noiembrie către cei doi arhangheli: „Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă). Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli”.

comentarii
1 comentarii

"Îndeletnicirile casnice nu sunt permise în această zi, iar cine se împotriveşte va avea parte de mare chin înaintea morţii. E bine ca într-o astfel de zi să nu facem curăţenie, să nu spălăm, să nu muncim şi în niciun caz să nu ne certăm cu cei din jur..."
Eu
08.11.2019 10:24
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia