Tribuna
SEVIS
O zi din viața medicului de familie la sat: 30 de pacienți consultați, muncă titanică și multă răbdare. Dr.George Codreanu: "Pacientul e stăpânul tău”
Liuba STARII
5220 vizualizari
O zi din viața medicului de familie la sat: 30 de pacienți consultați, muncă titanică și multă răbdare. Dr.George Codreanu:
30 de pacienţi pe zi, drumuri, deplasări, zeci de suflete în aşteptarea ajutorului, mii de sfaturi, dileme rezolvate, multă răbdare, consiliere psihologică şi îndrumări în diverse domenii – aşa arată o zi din viaţa unui medic de familie. În mediul rural, specialistul în tratamentul bolilor devine şi cel mai bun prieten al sătenilor, care reuşeşte să le cunoască, dincolo de diagnoze şi certificatele emise, viaţa, grijile şi năzuinţele. Ne-am deplasat la Dispensarul Medical Uman Gura Râului ca să facem cunoştinţă cu unul dintre ei.

Dr. George Constantin Codreanu este specializat în medicină de familie, pe care a ales-o din dorinţă de a ajuta oamenii şi de a fi alături de ei în momentele dificile. Zilnic, cabinetul acestuia este vizitat de 20-30 de persoane, care îi încredinţează problemele legate de sănătatea şi starea lor.

“În general, gurenii îşi dau interesul pentru tratamentul bolilor, nu le lasă să aştepte. Sunt receptivi şi pregătiţi să colaborăm.Majoritatea bolilor cu care ne confruntăm la Gura Râului sunt cardiovasculare. Încep să-i obişnuiesc să vină şi cu alte probleme, nu numai pentru medicamente. Să fac cu ei şi un pic de prevenţie. Am observat că e o comunitate foarte unită, e destul de uşor să ajung la pacienţi. De obicei, mi se adresează oamenii în vârstă, cei tineri mai greu”, spune medicul Codreanu.

Medicina în era distanţării

Acesta a venit la Gura Râului, în noiembrie, anul trecut în “epoca” coronavirusului. Specialistul acordă multă atenţie măsurilor de siguranţă şi încearcă să explice oamenilor sensul fiecăreia şi îi determină să se vaccineze.

“O parte din ei nu cred în existenţa virusului şi în eficienţa vaccinului, iar ceilalţi sunt interesaţi de vaccin şi îi ajut să se programeze, pentru că singuri nu se descurcă. Sunt oameni care vor să se vaccineze  dar sunt şi cei care nu acceptă şi cred în povestea cu cipul. N-am ce să le fac. Sunt şi mulţi oameni indecişi, care vor să aştepte să vadă ce se mai întâmplă. În principiu, reuşim să construim un dialog. Cred că ar fi mult mai OK să avem posibilitatea să-i vaccinăm în cabinete. Atunci cred că va fi o coadă... Multe persoane nu pot să-şi permită să se deplaseze în oraş. Până acum am planificat 50 de persoane. Vor să se vaccineze 25% din bolnavii cronici. Însă, în viitor cred că o să fie mai mulţi. Important e să aibă acces la servicii medicale de calitate”, explică George Codreanu.

Venit din Deva, cu studii de la Timişoara medicul a început să activeze pe Valea Hârtibaciului şi a avut pacienţi din Marpod şi Chirpăr. Tânărul a ales să-şi desfăşoare activitatea în mediul rural, unde poate să aibă mai mult timp pentru fiecare pacient şi  să-l ajute la tratamentul mai multor boli.  

“În mediul rural, trebuie să te ocupi de o patologie mult mai vastă decât în mediul urban. În oraş, imediat avem acces la medici specialişti care confirmă diagnosticul pus de medicii de familie. În rural nu prea. Există şi pacienţi care nu-şi permit să meargă în oraş. Paleta de boli pe care poţi să le tratezi e cu mult mai mare. Mă bucură că pot să fac ceea ce am învăţat la rezidenţiat, sunt o grămadă de boli, pe când la oraş, sunt foarte mulţi pacienţi şi nu ai timpul necesar pentru fiecare. Omul nu-ţi spune tot timpul ce are. Trebuie să fii atent, să-l întrebi, trebuie să scoţi adevărul de la el cu cleştele. La sat e mai uşor, stai de vorbă cu ei, afli mai mult, sugerezi ce trebuie făcut. Ori să slăbim, ori să schimbăm un pic modul de viaţă. Reuşeşti să faci mai multe pentru ei”, afirmă medicul.

De la terapeut până la psiholog

Deseori,medicul de familie trebuie să fie şi un psiholog bun: “Oamenii vin şi îţi spun o grămadă de alte probleme, ce se întâmplă în casă, care sunt necazurile lor. Pacientul vine la medicul de familie şi îi spune tot, atunci medicul în afară de medicină, mai face şi un pic de psihologie”.

Cabinetul din Gura Râului este dotat cu diferite aparate medicale, care îi permit medicului să economisească timpul şi nu mai necesită deplasarea sătenilor în oraş.

“Printre atuurile cu care am venit la Gura Râului au fost nişte aparate în plus. Am venit la sat cu nişte aparate de analiză, fac sumar de urină, în două-trei minute am rezultatul la sumarul de urină şi nu mai trimit la laborator. Pot să pun diagnostic de infecţie urinară, să văd dacă omul are o problemă renală ca să ştiu unde să-mi situez tratamentul. Am şi aparat pentru pacienţii care folosesc tratamentul anticoagulant, le fac indiciile INR şi pot să le dozez tratamentul anticoagulant, am EKG, îl fac la pacienţii care au dureri cardiace. O să vină şi aparatul de hemoglobină glicată pentru pacienţii diabetici, vreau să aduc şi pentru ecografie abdominală. Cred că trebuie să îi invităm şi pe alţi specialişti, ca să nu mai punem pacienţii pe drumuri. Odată pe lună să vină câte un cardiolog, endocrinolog”, mai spune medicul Codreanu.

Tânărul specialist a ajuns să fie respectat şi apreciat de locuitorii comunei Gura Râului. La începutul lunii, numărul consultaţiilor zilnice poate să ajungă până la 40. Telefonul medicului este apelat de tot mai mulţi pacienţi.

“Încă sunt sceptici, cei care nu au venit să mă cunoască. Am venit cu nişte reguli impuse de mine, dar reuşim să colaborăm şi să ne înţelegem. Oamenii sunt mulţumiţi de serviciile noastre”, remarсă dr. George Codreanu.

Visul din copilărie, transformat într-o misiune

Întrebat care e cheia succesului unui medic, specialistul spune:”Multă răbdare. Am învăţat de la mentorul meu că pacientul este stăpânul tău. Medicina de familie este foarte frumoasă dacă ştii să o faci şi dacă te pasionează să stai de vorbă cu omul. Medicii încep să nu mai aibă răbdare, sunt interesaţi doar de boală, mai puţin de omul  pacient. Omul îşi revine la un moment dat şi se deschide în faţa medicului. S-ar putea să nu fie atât de rapid. Tinerii medici trebuie  să încerce să activeze şi la sate, să nu meargă numai în oraşe. Am rămas aici pentru că îmi place foarte mult zona. Am decis s-o iau de la zero undeva şi încetul cu încetul mă voi ridica”.

Potrivit acestuia, halatul alb şi medicina au fost visul din copilărie:”Mama mea este medicul de familie. De când eram mic am vrut să fac medicină. Am pornit pe ideea asta: dacă pacientul pleacă un pic mai bine decât atunci când a venit, e bine. De obicei, pacienţii nu pleacă cu zâmbetul pe buze, dar dacă reuşesc să fac asta, e perfect. Îmi place să ajut oamenii, de aceea am ales medicina de familie, pentru că pot să tratez o paletă destul de largă de boli”.

Dr. George Codreanu a venit şi cu un mesaj către gureni: “Să se vaccineze. Să respecte măsurile. Să vină la medic când au probleme cu sănătatea, să aibă încredere deplină. Trebuie să fim o comunitate închegată”.

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Electrica Furnizare

publicare anunturi

Somarest

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia