Tribuna
Fabrica Sevis
O sibiancă, printre cele 12 Tezaure Umane Vii ale României. Maria Antoaneta Ciucă: „Se poartă încă mult costumul popular. Există o cerere mare”
O sibiancă, printre cele 12 Tezaure Umane Vii ale României. Maria Antoaneta Ciucă: „Se poartă încă mult costumul popular. Există o cerere mare”

În fiecare an, Ministerul Culturii prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterialacordă titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU unor personalități, purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial. Anul acesta, printre cele 12 „tezaure vii” se află și o sibiancă. 

Maria Antoaneta Ciucă este din Poiana Sibiului, are 75 de ani, iar distincția i-a fost acordată pentru talentul și dăruirea cu care confecționează cămăși și costume populare din Mărginime. Dosarul creatoarei a fost depus la Ministerul Culturii de reprezentanții Muzeului ASTRA, care descriu astfel munca Mariei Ciucă: „Armonia formelor, a poziționării delicatelor motive și a culorilor, muzicalitatea alternanțelor de alb și negru cu accentele de auriu te îndeamnă să deosebești în lucrările meșterei Maria Ciucă o parte din spiritualitatea locurilor, a cerului, a plaiurilor în care trăiește, te îndeamnă parcă să-i confirmi încă o dată talentul năvalnic, copleșitor, inventivitatea uluitoare și dragostea pentru tradiție. Maria Ciucă a început să lucreze de mic copil, alături de mama și sora ei.  Bună cunoscătoare a cusutului și a confecționării portului popular, dar și a tradițiilor specifice zonei, și-a creat în timp un stil propriu de abordare a lucrărilor realizând un echilibru perfect între modelele vechi și cele noi fără a împieta cu nimic tradiția”. 

Prima ie, cusută la 14 ani

Povestea de viață a Mariei Ciucă pare desprinsă dintr-un roman. Tatăl ei a fost deținut politic, a deslușit, din copilărie meșteșugul cusutului, iar mai târziu, când a crescut, și-a descoperit vocația de creator popular: „Sunt născută în Poiana, m-am căsătorit cu fiul primarului din Daia din vremea aceea, în '70. Am doi băieți și o fată. Ea mă moștenește. Prin ea am ajuns la Muzeul ASTRA. M-am îndrăgostit de lucrul acesta de mână. Îmi aducea comenzi, ii. Îi dădeam și ei de lucru. Când era ea prin clasa 5-6, se juca împreună cu alți copii în fața casei și a trecut pe stradă cineva de la Cultură. A văzut-o și a fost invitată la un târg al creatorilor populari, la Muzeul ASTRA. Și am mers împreună de atunci. Am mai fost apoi și la alte muzee, festivaluri și în străinătate. Ne-au invitat mereu și când am avut posibilitate ne-am dus.Eu lucrez mai mult la comandă și ii specifice din Poiana Sibiului, dar să știți că am recondiționat și ii din Oltenia, Dobrogea. Se poartă încă mult costumul popular. Există o cerere mare. Cea mai veche ie a mea - primită de la o mătușă de-a mamei e desenată de tatăl ei, adică bunicul mamei mele, străbunicul meu. Era cusută pe desen. Are peste 100 de ani cu siguranță. Am o colecție cu peste 140 de ii. Prima ie am făcut-o când aveam vreo 14 ani. Când eram copil, toți se îmbrăcau și la școală în costum popular, și la biserică. Astăzi se mai poartă doar la zi de sărbătoare sau la nunți”, povestește Maria Antoaneta Ciucă. 

Tradiția este dusă mai departe de Claudia Maria Bîja, fiica ei și nepoata Ruxandra Maria Bîja, care o însoțesc la toate evenimentele unde creatoarea își expune lucrările. 

Foto: facebook/MuzeulAstra

 

 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia