Tribuna
O haită de câini din Poplaca a pus pe jar bicicliști și polițiști
Laura BUCIU
2906 vizualizari
O haită de câini din Poplaca a pus pe jar bicicliști și polițiști
© Razvan NEGRU

Să fii turist prin județ este, uneori, o probă de sport extrem. A pățit-o pe pielea lui un sibian care a mers cu bicicleta, în weekend, spre Poplaca. Chiar înainte de curbele de la intrare în localitate, dinspre Sibiu, pe un teren viran de pe partea dreaptă, mai mulți caini l-au atacat. Se pare că nu e singurul care a trecut prin această experiență, dar este cel care a încercat să ceară ajutorul autorităților. Cu o stăpânire de sine extraordinară, sibianul a reușit să scape și s-a gândit să sesizeze autoritățile statului pentru ca alții, care nu vor avea experiența, curajul și norocul lui, să nu treacă prin pățania sa. Abia de aici a început cu adevărat experiența care îl va marca.

„Am sunat la Poliția Poplaca, număr de fix. Fiind duminică nu a răspuns nimeni. Am sunat la un număr ce l-am găsit pe net, era Poliția Locală, m-au sfătuit să sun la IPJ Sibiu. Am sunat la IPJ Sibiu, mi-au făcut legătura cu un fax. Am revenit, mi-au dat un număr de mobil al echipei de patrulare. Am sunat la echipa de patrulare, nu a răspuns nimeni. Am revenit, la IPJ, au zis că îi sună ei. Nu am mai primit niciun semn, am revenit la IPJ, mi-au zis că echipa de patrulare vine în 20-25 minute”, povestește sibianul.

După ce au trecut cele 25 de minute fără ca nimeni să ajungă la el, sibianul a sunat din nou la echipa de patrulare. Membrii acesteia i-au spus că vin după încă 25 de minute. 

„Le-am spus că au mai fost cazuri, de ce nu se face nimic, au zis că ține de Șelimbăr zona respectivă și sa fac eu o sesizare. M-au întrebat daca am facut poze, le-am zis că nu e ușor să faci asta când încerci să scapi cu viață. Era rece și bătea vântul, nu am mai putut să stau pe loc, m-am întors, câinii erau pe teren dar mai departe, de data asta nu au reacționat. Am ajuns în Sibiu, am sunat iarăși echipa de patrulare (la 30 de minute de la primul telefon dat la poliții). Au zis că o echipă de poliție (din Sibiu cred) este pe drum. Știți câți bicicliști, alergători, etc ar putea trece în 30 de minute pe acolo? Chiar nu se pot educa stăpânii, dacă e nevoie prin mijloace coercitive, să își țină câinii legați? Chiar trebuie să moară cineva și să se inflameze mass-media ca să se facă ceva? Dacă cineva drag vouă ar păți asta, sigur ați căuta soluții în timp ce suntem trimiși de la o instituție la alta”, spune sibianul într-un mesaj transmis autorităților prin intermediul Tribunei.

 

Ce spun reprezentanții Poliției

 

Potrivit reprezentanților Poliției Sibiu, din punct de vedere legal cei care trebuie să ia măsuri în acest caz sunt cei de la Consiliul Local Poplaca.

„În referire la aspectele prezentate, vă informăm că, în conformitate cu prevederile articolul 2, alineatul (3), din Ordonanța de Urgență nr. 155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, Consiliul  Local din cadrul Primăriei Comunei Poplaca are obligaţia de a asigura, prin servicii specializate, asistenţa medicală veterinară, efectuarea unor acţiuni sanitar-veterinare prevăzute de legislaţia sanitar-veterinară, precum şi identificarea şi înregistrarea câinilor fără stăpân exclusiv cu medicii veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii”, se arată într-un răspuns la solicitarea Tribuna.

Reprezentanții IPJ Sibiu precizează că în 2 septembrie 2021, cei de la Inspectoratul de Poliție al județului Sibiu, prin Biroul pentru Protecția Animalelor, au înaintat Primăriei Comunei Poplaca o adresă referitoare la prevederile  Ordonanței de Urgență nr. 155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

„La data de 09.12.2022, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au efectuat un control la Primăria Comunei Poplaca  în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, privind modul de îndeplinire a atribuțiilor ce îi revin pe această linie. La data de 20 februarie 2023, Primăria Comunei Poplaca a fost informată cu privire aspectele sesizate de către cititorul dumneavoastră în vederea luării măsurilor specifice pentru gestionarea acţiunilor de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare, revendicare/adopţie a câinilor fără stăpân, în zona curbelor de la intrare în comuna Poplaca”, spun reprezentanții IPJ Sibiu.

comentarii
16 comentarii

Adică stați liniștiți ca nu se rezolva nimic!
Clau
21.02.2023 16:34
Multumeste lui Dumnezeu ca nu ai murit ca femeia aia din Bucale-- Apoi ce cauti in satul Poplaca e atata teren prin Dumbrava sa te dai cu trotineta -- probabil ca nu ai inchiriat una verde - ecologica- iar cainii au mirosit asta-- Si la ce ai fi vrut sa te astepti de la un sat de munte?? -- noroc ca nu te-a intampinat o haita de lupi sau catva ursi -- le tinea de foame cateva saptamani.
21.02.2023 19:39
Lasati animalele in pace!!! Si asa le faceti destul rau!!!
un sibian
22.02.2023 07:41
Daca ai norocul sa intri in Poplaca dinspre Sibiu ,de cand da frunza pana cade, toamna, n-o sa te avertizeze vreun indicator cu numele localitatii find acoperit de un pomisor.Probabil ca e ceva de ascuns in afara de nepasarea caracteristica .
Ion
22.02.2023 08:39
Spuneti-le politistilor ca aici e vorba de ATACURI ale cainilor , nu de implementarea de masuri privind cainii. Atacul e evenimentul raportat nu neimplementarea masurilor!!!! La ce mai e buna politia daca nu ia masuri de pedepsire dupa niste atacuri? Una e sa vezi niste caini liberi care nu ti-au facut nimic si sa instiintezi comuna Poplaca ca trebuie sa respecte legea (desi nu stiu pe ce baza doar ii instiintezi, nu ii si avertizezi sau amendezi), alta e ca cainii respectivi sa atace pe cineva. Deja e cu totul alta speta.
Suntem prinsi intre ursi si caini, iar politia pare ca e inutila, platita degeaba din banii nostri!
ike
22.02.2023 09:30
@19.39
Ce cauta cainii aia acolo, nu au voie. Asa intru si eu la tine in casa.
22.02.2023 09:32
Ne puneau sa purtam masti in aer liber, ca niste bolnavi mintal, dar de caini putem fi muscati, politia se ocupa doar cu instiintari atunci cand pericolul e real.
Zero respect pentru statul roman, la fel cum el are zero respect pentru mine. Actionam in consecinta de acum incolo, politia nu exista ca sa ne protejeze. Guvernul, parlamentul, presedintele, consiliile locale si judetene sunt niste mizerii de ignorat.
22.02.2023 09:37
Singura solutie e sa fim cuceriti de cineva
ike
22.02.2023 09:41
Pt. 8/39
Artistul Teo Peter a murit în 2004 la București, din cauza unui indicator mascat de vegetație !
Primarul sectorului nu a pățit nimic, deoarece era un lucru obișnuit , des întâlnit ...deci, nu se penalizează !
s
22.02.2023 13:46
De unde facem rost de un SPRAY LACRIMOGEN ??
Eu am avut mai demult unul , dar a expirat la 31.12 . 1999 !!
Nu mai poate fi folosit , a devenit toxic...
Sile
22.02.2023 13:49
Pe drumul de la Poplaca / Vine un jăndar cu vaca
22.02.2023 14:00
@sile
Emag
22.02.2023 15:17
Ioane am aflat ca nu sti geografia judetului-- adica dupa tine mergi pe drumul dumbrava pe langa poligon si nu sti ca la capat de drum e -Poplaca? -- tre sa vina guvernul sa-ti spuna ?? Ma gandesc cate indicatoare erau pe timpul cand armata Romana ocupa Dacia-- Chiar cei ce sunt drumeti au la ei o harta ca sa nu se rataceasca- -09-32-- nenicule cainii aia sunt la ei acasa--pazesc ceva oI sau au iesit si ei la plimbare asa cum iesi tu la pas prin Sub Arini
22.02.2023 19:44
De cand e soseaua "acasa"-ul cainilor? Sa pazeasca oile pe camp si ciobanul sa stea cu ochii pe ei, ce cauta cainii pe asfalt? Asfalt pentru care am platit noi, nu cainii. Ma plimb unde am eu chef in tara asta, cat timp nu e proprietate privata. Cainii nu au dreptul asta, sa fie clar. Sau te crezi inferior unui caine?
@19.44
22.02.2023 22:34
Mai demult mergând prin munți , eram deseori înconjurați de dulăi ciobănești . Aveam întotdeauna la îndemână niște felii de pită. Câinii înfulecau cu nesaț și deveneau foarte prietenoși, spre nemulțumirea ciobanilor. Unul din ei mi-a zis odată ,cu obidă : ,, Văd că v-ați învoit cu cânii !!,,
Sile
23.02.2023 14:49
@ 19-44 DAR CE CAUTA CATEII TAI pe trotuare si alei pe drum si aiurea?? Ai platit tu toate asfalturile din Sibiu de te faci stapan si pe drumul de la Poplaca/-- uite un om destept ca--- SILE -- ia exemplu si nu o sa mai ai probleme cu cateii-- nu ma refer la cei din guvern ca pe aia nu-i inblanzesti niciodata-- ci la patrupede-- inca ceva cainii intuesc cine e baiat bun si cine e rau la suflet-- asa ca pazestete sau schimba-ti atitudinea
23.02.2023 20:03
Din aceeasi categorie
Tribuna

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
ARTMANIA
Licitatie publica