FITS 2022
Tribuna
O dileală totală! Păi, nu-i păcat să n-o merităm şi pe asta?
Rareș BIŢU
5052 vizualizari
O dileală totală! Păi, nu-i păcat să n-o merităm şi pe asta?
© arhiva Tribuna

Încă-mi bubuie în urechi huruiala care în ultimele zile a "animat" miezul burgului, copleşit de tot soiul de monstruoşenii cu iz festivalier de zaiafet. Nu ştiu cum or face guşterii de la butoane ceea ce numesc "probe de sunet", dar cele mai multe din evenimentele cu cântec sună îmbâcsit, iar volumul mă face să mă-ntreb ce-or face oare "norocoşii" care locuiesc în buricul târgului sau prin împrejurimi. Asta ca să nu mai pomenesc de exponatele de la Muzeul Brukenthal care zăngăne pe pereţi la unison cu noul locatar proţăpit cu atâta tămbălău în Piaţa Mare. 
Apropo: să-mi amintesc cum la Noaptea Muzeelor vizitatorii nu sunt îngăduiţi decât în număr limitat pentru ca tablourile să nu aibă de suferit pentru motive legate de respiraţie şi umiditate? Sau să întreb cât de bine le-o face volumul acestor "concerte" care fac să zbârnâie tot centrul istoric? Mbine, fie: mă, ştie careva cât de bine le-or face locatarilor de la muzeu volumetriile ăstea sonore lăsate să se zbenguie în mijlocul oraşului? 
Nu mai contează că toate aceste evenimente marcate de zgomot au picat exact după începerea şcolii. Cui credeţi că-i pasă că elevii de la "Arte", "Bruk", Şcoala 2 sau "Lazăr" sunt nevoiţi să închidă, în plină pandemie, ferestrele pentru a mai scăpa de viforul sonor de afară? Elevi care, poate n-aţi fost atenţi, sunt obligaţi să stea cu mască la ore. Şase ore pe zi, şapte, opt, câte-or fi. Iar în acest timp nişte inconştienţi o ard pe festivaluri unde mască nu mai poartă nimeni. 
Marţi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sibiu a decis că masca redevine obligatorie în apropierea şcolilor. Adică la mai puţin de 50 de metri. Bineînţeles că doar fraierii se vor repezi să respecte decizia. Şi prostovanii, că şmecherii naturali ştiu mai bine ce-i de făcut. Uite alţii, probabil şi mai şmecheri, continuă sarabanda festivalurilor, că de asta avem nevoie, nu? Uite c-a venit şi Obor Fest, altă redută unde, în plin scenariu roşu, masca şi prevenţia au umblat la toartă, siiigur că da. Binefacerile Untold-ului încă n-au ajuns la destinaţie, dar sunt pe drum. Iar de ele scapă cine poate.

 
Valul patru rânjeşte 
satisfăcut. Aşa gazde primitoare nici nu visa să nimerească. Dacă vă ţineţi bine, vă spun şi ce-au mai decis experţii CJSU. Vă ţineţi? ... Sigur? I-auzi, citez: 
"Directorii școlilor vor desemna persoane responsabile să gestioneze accesul şi fluxul elevilor, după un program bine stabilit, astfel încât să nu se producă aglomerare în faţa unităţii de învăţământ, inclusiv prin utilizarea curţii interioare".
"De asemenea, în CJSU s-a decis ca toate localitățile să informeze Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Sibiu, în legătură cu orice activitate desfăşurată care presupune aglomerări de persoane, pentru a primi avizul epidemiologic". Încheiat citat. Ce bine că de desemnat vor desemna "persoane responsabile", nu? Cum ar fi fost să mizeze pe unele iresponsabile? Vă vine a crede că ăştia vorbesc de evitarea ... "aglomerărilor"?? Unde-or fi fost, mă, atoateştiutorii ăştia, când centrul oraşului gemea de lume, iar înghesuiala, fie ea festivalieră ori de altă natură, era la ea acasă? Regulile sunt doar pentru şcoli, nu şi pentru bizonimea năpustită la "evenimente"? Soluţii văd că statul a găsit pentru festivaluri, cluburi, restaurante şi alte bazaconii. Doar pentru şcoală şi locatarii ei nu-s de găsit. Câmpeanu ne spune că "sunt discuţii", că "sunt încă neclarităţi cu formularul", iar scuze găseşte cu duiumul. N-o fi ştiut din vară că şcoala face iar ce face ea de ani de zile adică ... începe? Soluţiile nu puteau fi căutate din vreme? 


Binevoitoare, vocile 
penele dau vina pe ticăloşii de la usere, ca şi cum această sfadă steriloidă ar folosi vreunui elev ori dascăl din ţara asta. În statele cu apă caldă şi periuţă de dinţi înlocuită la timp, elevii au parte de testări rapide. Cum apare un caz într-o clasă, toţi ceilalţi colegi sunt testaţi urgent fără ca cineva să mai ceară acordul părinţilor. Testele sunt non-invazive. Asta se întâmplă în Franţa, în Germania, în Belgia, etc. La noi, legea spune că e nevoie de acordul părinţilor. Că noi nu suntem idioţi ca nemţii, francezii sau alţi europeni, este? Cum naiba să ne apucăm tocmai noi să le preluăm exemplul? Iar părinţii pe care legea îi invocă pot fi plecaţi din ţară, pot fi duşi cu pluta, pot fi imposibil de găsit sau pot fi depistaţi cu glagoria lipsă. Statul însă ştie ce-i de făcut: el respectă legea, că doar n-o s-o schimbe ca să câştige timp şi să salveze nişte vieţi, nu? 
 

Şi încă ceva:

dacă într-o clasă un elev e depistat pozitiv, ceilalţi trec în online, nu şi în carantină. Iar înainte sau după orele online, nu-i împiedică nimeni să nu umble ba la Obor Fest, ba la mall, ba la afterschool, la locuri de joacă, la evenimente  ori mai ştiu eu ce chermeze. Punct din care găselniţa cu trecerea în online devine un simplu cretinism, dacă nu cumva unul de colecţie. 
Încă aud nedumeriţi mirându-se în gura mare: de ce nu face statul testări dacă tot avem peste 1,3 milioane de teste înadins achiziţionate? Răspunsul e cât se poate de simplu: de ce să testeze statul gratuit elevii dacă cineva, nu spui cine, a cumpărat o groază de teste care trebuie, iată, vândute, cu 180 de lei. Sau cu două sute ori chiar patru dacă ştii unde să cauţi. Credeţi că statul e prost? Nţţ, nici pomeneală. Îl puteţi bănui de orice, dar nu de prostie. Statul, prin toţi lichelioţii lui, ştie bine că cine a vârât mâna în pungă se pregăteşte să numere profitul. Sau mă rog, să-l măsoare, să-i dea, cumva, ocol. De ce să testeze gratuit copii la şcoală când părintele poate plăti un PCR cinstit, nu? Pentru amatorii de profituri, ocazie mai bună ca pandemia asta, e greu de imaginat. Cu toate că amatorii ăştia par ditamai profesioniştii. 
 

Poate n-aţi reţinut 
amănuntul că, încă din mai 2021, România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin, deşi cifra depăşeşte cu mult o populaţie întreagă înţepată de câteva ori. 
Poate n-aţi reţinut nici că preţul total va fi cunoscut "atunci când România va trebui să le achite", dacă e să citez din Cîţu. 
Poate n-aţi reţinut nici că "Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti". Mă, poate nici măcar că "nu există un cost fix la început" n-aţi reţinut. Mbine, fireşte că nimeni n-o să fie reţinut pentru un mizilic din ăsta. Fireşte că niciun procuror n-o să simtă nici măcar vreo briză, darmite un fior dintr-atâta lucru. Şi poate că n-aţi reţinut nici că aşa-i cu testele: "În primul rând, se face comanda şi apoi avem şi factura ", după cum s-a deranjat să ne explice Florin şi anume Cîţu.
Culmea e că fix în aceeaşi perioadă, ăsta ... pardon, peroadă, preşedintele anunţa senin: "campania de vaccinare a fost un succes, noi practic am oprit pandemia", însă "detaliul" n-ar trebui să ne mai încarce memoria, că vin  - iată - sminteli proaspete, nu? 
Hai, că plec. Întârzii la golf. Şi nici la "Prima crosă" încă n-am apucat să mă înscriu, dar azi chiar rezolv: întâi o comand şi văd io apoi preţul, c-aşa se face, bine-am reţinut? 
Dacă socotim şi nerozia cu certificatul se cheamă că dăm verde unei dileli totale! Dar, la urma urmei, cine suntem noi să n-o merităm şi pe asta?

 

comentarii
6 comentarii

Cu adevarat am devenit o tara de "festivaluri", suntem tot un festival, asta ca sa uitam de adevaratele probleme ale urbei noastre. Oare cei care conduc urbea nu realizeaza ca mai trebuie si altceva inafara acestor lalaituri si manifestari galagioase. Nu ma consoleaza nici gandul ca si in alte tari , mai "evoluate" e cam la fel. Au ajuns sa ne conduca : banii, prostul gust, proasta educatie, lipsa de raspundere. Asta e modul de a face banisi doar asta conteaza.
monica I.
29.09.2021 13:19
sunteti prea seriosi toti
29.09.2021 13:28
-noi cu muschii ca otelul vom culege musetelul
29.09.2021 15:24
Unii cauta nod in papura si purici in branza, .
Ca Sosoaca .
adolf gainaru
29.09.2021 15:39
Lui gainaru nu-i place adevarul -- Sosoaca e adevarat patriot dar noua gainarilor nu ne place munca si cinstea ci sa lucreze alti ca sa o duceti bine -- Ap. Pavel ne spune raspicat si pe intelesul tuturor -- cine nu munceste nici sa nu manance -- dar la romani totul e invers --au daramat industria , agricultura ca sa nu se mai lucreze -- cei cinstiti au emigrat --- asa ca la umbra--- ticalosilor si mai ales sa va inghesuiti fiindca copacii au cam luat si ei calea strainilor si sunt rari---- mama voastra de GAINARI fara gaini ,ca si alea trebuesc intretinute-cu munca-
mike
30.09.2021 00:31
Bade mike,Șoșoacă e patrioată?Așadar,prin asociere,patrioții nu se vaccinează și nu poartă mască,ci mai rău,îi dă foc să ardă,ca nu cumva să o poarte altul.Și se prea poate să fie mulți patrioți de ăștia,prea mulți.
ROMÂN
04.10.2021 16:19
Din aceeasi categorie
SEVIS

Campanie de comunicare

Turul ciclist al Sibiului

LINIA VERDE

Comunicat de presa

Comunicat de presa

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat de presa
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA