Tribuna
O colecție impresionantă de cântare austriece, germane și elvețiene expuse la Biblioteca ASTRA
Maria-Antonia OANA
671 vizualizari
O colecție impresionantă de cântare austriece, germane și elvețiene expuse la Biblioteca ASTRA
© Răzvan NEGRU

Un număr mare de sibieni s-au strâns luni, 10 februarie, în foaierul Bibliotecii ASTRA, gazda expoziției de cântare produse de fosta fabrică sibian Hess, ulterior "Balanţa". Prin acest vernisaj s-a dorit prezentarea aspectelor din istoria industriei sibiene. Tot aici, vizitatorii au putut admira cântare austriece, germane, elvețiene, alături de cântare similare produse la Balanța. Printre invitați, la eveniment au fost prezenți foști angajați ai fabricii, pr. Alexandru Ioniță, Teodor Dogaru – administrator SEAS Sibiu și prof. univ. dr. Corvin Lupu.

Alexandru Ioniță-preot în Gușterița şi organizatorul primei expoziţii care a readus în amintire existenţa fabricii "Balanţa", a explicat cum și-a descoperit pasiunea pentru acest subiect: "Am observat cântare în casa unor oameni care au lucrat la fosta fabrică Balanța. De aici și interesul meu de a crea o colecție de cântare, iar aceasta este scânteia incipientă. Anul trecut am început cu această idee, iar pe 7 aprilie, anul trecut a fost o întâlnire cu foștii angajați ai fabricii Balanța, unde s-a constituit o echipă”.

Pr. Ioniţă a adresat mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în restaurarea obiectelor: "Nu pot decât să fiu mulțumitor pentru tot ceea ce se întâmplă. Nu e vorba de o echipă de seniori, e vroba de tineri, stundeți și elevi care se implică în restaurarea acestor aparate de cântărire. Vă invit pe toți să descoperiți ce se întâmplă în spatele acestui minunat proiect”.

Teodor Dogaru - administrator - SEAS Sibiu, i-a pus în temă pe toți cei prezenți la vernisaj despre cum a luat naștere expoziția: "Donatorii acestei expoziții, viitor muzeu (...) reprezintă un tip de oameni deosebiți care dăruiesc generozitate și clar viziune. Încercăm să le restaurăm și să le prezentăm de câte ori avem ocazia”.

În viitor, organizatorii vor să facă un muzeu, însă singurul lucru de care echipa are nevoie este un sediu stabil unde să poată păstra aparetele de cântărit, iar toți cei care au informații, materiale publicitare sau aparate le pot dona. De asemenea, expoziția va rămâne deschisă pentru public până în 21 februarie.

Foto: Răzvan NEGRU

.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
 






comentarii
3 comentarii

Eu am inteles ca aceste cantare au fost produse de Hess-Balanta, nu aduse din Elvetia si Austria...
11.02.2025 08:46
cantarele sau fabricat in austro- ungaria
16.02.2025 12:17
Să fie clar pentru toată lumea; fosta fabrică Balanța(unicul producător de cântare al României) a fost falimentată de familia răposatului patron dintre 1999-2014, Costeiu Eftimie, în cârdășie cu ciracii lor(Nicolae Ebîncă, Nicolae Filimon, Ioan Pau, Costică Sofrone, Emil Vânătoru)! După 1990, toți aceștia în loc să privatizeze fabrica prin vânzarea către o firmă de cântare electronice de renume mondial și apoi să retehnologizeze respectiv să relocheze fabrica, au cumpărat ferma Avicola Cristian și fost Agroindustriala S.A. și totodată au continuat producția de cântare mecanice.
Am lucrat 20 de ani în fosta fabrică de cântare.
fost salariat la Balanta
16.02.2025 14:07
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB