Tribuna
Fabrica Sevis
Picătura de Carte |
O carte a dialogului inteligent și plin de seva oralității rugăciunii
Pr. Constantin NECULA
1498 vizualizari
O carte a dialogului inteligent și plin de seva oralității rugăciunii

În urmă cu ceva timp Dl. Paul Scarlat mi-a trimis o carte la a cărei redactare a muncit cu smerită afecțiune: Papa Francisc: Să reîncepem să visăm. Calea către un viitor mai bun. Conversații cu Austen Ivereigh (Ed. RAO, 2021, 191 pg.). Traducerea textului aparține Mariei Adam (prin Lingua Connexion) și păstrează în „buzunarul” de sensuri savoarea vorbirii Papei și rigoarea- admirată de mine personal de ceva vreme- a lui Ivereigh. Să nu uităm că acesta din urmă este jurnalist britanic, autor a două biografii ale Papei Francisc (Marele reformator -2014 și Păstorul rănit -2019) și un recunoscut specialist în Istoria Bisericii Contemporane la Campion Hall (Universitatea Oxford). Prin prezentul volum cei doi descoperă lumii inteligența unei prietenii necesare finalizării unui dialog ce s-a constituit mai întâi în dialog- încurajare între cei doi la vremea furtunii dintâi a Covidului. Îmi pare însă că substanța celor trei dialoguri- Vremea de văzut (pp. 17-65), Vremea de ales (pp. 65-120) și Vremea de acționat (pp. 121-168)- vine de foarte departe, din experiența pastorală a unui papă bogat în această reflecție la pastorala imediată. Sentimentul că asculți doi ostași în tranșeea liniei întâi povestindu-și (chiar dacă Profesorul Ivereigh pare a fi mai mult un glas antifonic al gândirii Papei) rodarea din lungile campanii de luptă pentru Adevăr și viață creștină. Nu. Nu avem de a face cu rețete prestabilite și nici cu  refuzul asumării preschimbării lumii prin dramatica așezare a lumii în pandemie - lucru inserat cu insistență de  către jurnalist în Postfața sa (pp. 179-184). Ci cu gândirea lucidă a unui om așezat în pastorația aproapelui cu distincție și memorie misionară. Încercat în creuzetul sud-american și așezat acum dinaintea unei lumi golite de sensuri, lichide, fracturate în ciuda globalismelor ideologice propovăduite drept bunevestiri. Papa Francisc rămâne – cel puțin și în aceste dialoguri- om activat de principiile smereniei Evangheliei, care refuză judecarea omului dar nu și a istoriei. Zglobiu în cuvânt, atent la nuanțe și extrem de „iezuit” în câteva din punctele de sudură ale analizei sale, Papa Francisc oferă un respiro grijilor, argumentează în speranță ziua de mâine- lungă, dese ori, cât veșnicia. Este ceea ce mi-a bucurat lectura. Un curaj de a fi creștin nădăjduitor în mijlocul furtunii. O carte prin care vocea Bisericii Catolice și-a lăsat auzită inima ei pastorală, plină de empatie și curaj.

comentarii
8 comentarii

Este incredibil ce ecumensim gretos puteti promova. Parca as citi articolele gretoase ale lui Paunescu sau Vadim la adresa lui Ceausescu.
Pe Papa nici catolicii nu il mai considera ca este "cu gândirea lucidă a unui om așezat în pastorația aproapelui cu distincție și memorie misionară". Cum puteti promova asemenea lucruri intr-o tara ORTODOXA?
Sau nu ati citit "Singur Ortodoxia" a parintelui si Sfantului Arsenie Papacioc? Dar de "Biserica Ortodoxa si Ecumenismul" a Sfantului Iustin Popovici, ati auzit parinte Necula? Chiar nu ati gasit alta carte care sa merite promovata? De exemplu, una ORTODOXA?

Sa ne fereasca Dumnezeu de preotii si ierarhii cazuti din credinta stramoseasca, precum cei care au facut UNIATIA. Pentru ca acestia vor vinde sufletele credinciosilor.
Biserica suntem noi toti, nu doar clerul
01.08.2021 16:11
Papa Francisc este cel mai PROGRESIST papa de pana acum. In afara ca este eretic, a promovat toate politicile noii ordini mondiale. De la dictatura vaccinarii pana la elgebetisti si toate spurcaciunile. Nici catolicii conservatori nu il mai lauda, cum si-a gasit printre admiratori un preot Ortodox?
Marturisirea de credinta o mai spuneti, parinte Necula, sau ati trecut la alte practici, mai la moda?
Doamne fereste!
Biserica suntem noi toti, nu doar clerul
01.08.2021 16:18
Biserica Ortodoxa si ecumenismul - Sfantul Iustin Popovici

Cartea de faţă a fost tradusă după ediţia din 1995 a Mănăstirii athonite Hilandar. În 1999 a apărut şi în Serbia, tipărită de mănăstirea în care şi-a petrecut Sfântul Iustin cea mai mare parte a vieţii sale, Mănăstirea Celie. Această ediţie s-a epuizat destul de repede, astfel încât astăzi nu se mai găseşte. Dorim ca prin traducerea ei în româneşte să umplem un mare gol existent în sufletele doritoare de adevăr. Iar astăzi, poate mai mult ca în alte dăţi, se simte nevoia lămuririi întrebărilor apăsătoare care privesc Biserica:
- există har sfinţitor în afara Bisericii Ortodoxe?
- există mântuire în afara Bisericii Ortodoxe?
- ce urmăreşte ecumenismul?
- se vor uni creştinii într-o singură Biserică vreodată? Vrea Dumnezeu lucrul acesta?
- care trebuie să fie atitudinea ortodocşilor faţă de Europa şi faţă de neortodocşi în general?
- poţi fi şi european şi creştin ortodox?
Nimeni din reprezentanţii Bisericii de astăzi nu vrea să răspundă la aceste întrebări. Europeana goană după bani şi europeana slavă deşartă, dimpreună cu toate patimile europene, s-au sălăşluit adânc în sufletele reprezentanţilor Bisericii. Mărturisirea lui Hristos şi jertfa pentru Adevăr, dimpreună cu învăţătura ortodoxă despre pocăinţă, ascultare, mântuire, aşa cum a fost făcută în Ortodoxie de două mii de ani, au fost înlocuite cu formule comode de mântuire. Adevărul Bisericii, al lui Hristos, al Sfinţilor Apostoli, al Sfinţilor Părinţi, a fost încuiat sub o mare piatră a tăcerii. Adevărul este astăzi din nou piatră de mult preţ…
Mulţumim celor ce au ostenit pentru această carte şi celor care au încurajat apariţia ei. Mai mult decât tuturor îi mulţumim Părintelui Stareţ Justin Pârvu, care a binecuvântat gândul şi toate ostenelile apariţiei acestei cărţi, cu un cuvânt de mare preţ: „Dacă nu vom mărturisi Adevărul şi Ortodoxia după învăţătura Cuviosului Părinte Iustin Popovici, nu ne mântuim”.
Biserica suntem noi toti, nu doar clerul
01.08.2021 16:41
Cu o asemenea atitudine cultă și profundă,părinte Necula,avem speranța împăcării cu noi înșine și mai ales cu ceilalți.Cu alte cuvinte,subliniați și ne sfătuiți ca,indiferent de religie,culoare sau opțiuni,să apreciem și să recunoaștem pe aproapele nostru puțin diferit, când zice și se străduiește ca împreună să trăim într-o armonie dumnezeiască.Există vechiul proverb:"nu a lucrat Dumnezeu cu nimic mai mult pe mine decât pe orice om de pe acest pământ".Deci nu e o virtute că m-am născut aici,cum nu e un blestem că altul s-a născut în celălalt colț al lumii.Dumnezeu,doar el,știe de ce.Sper că am înțeles bine mesajul dumneavoastră.
Garofi?a
01.08.2021 18:56
Si eu apreciez "atitudinea culta si profunda" a parintelui Necula. Atata vreme cat ea se manifesta in cadrul credintei Ortodoxe si merge pe linia Sfintilor Parinti ai Bisericii noastre.

In momentul in care parintele deraiaza de pe linia credintei si intra pe alunecosul drum al corectitudinii politice, al ecumenismului si ereziei, "atitudinea culta si profunda" a parintelui Necula nu mai valoreaza nici cat o ceapa degerata.

Cunosc faptul ca de cateva zeci de ani in facultatile de teologie, erezia ecumenismului este predata la rand de virtute crestina. Cunosc in parte si presiunile URIASE care se exercita asupra ierarhilor si clerului pentru spalarea pe creier a credinciosilor si indrumarea lor spre "religia unica".

Asteptam de la parintele Necula mai putine cazaturi si mai multe ridicari.

Dumnezeu sa ne ajute!

Post cu spor.
Biserica suntem noi toti, nu doar clerul
02.08.2021 12:24
Și ce dacă Papa Francisc e pro vaccin? Inseamna ca e pro viata și sănătate. Bravo lui! Și ăștia antivaccin, "ne vedem la anu.Care ne-om mai vedea", vorba marelui actor. Oameni buni băgați-vă mințile în cap și nu mai fiti naivi. Vaccinați-va. Doar asa putem scăpa de covid. Pe veci. Dacă nu, mereu vor apărea variante noi. Ca virusul muteaza. (Nimeni nu va vrea controlați de la distanta,5G-uri, solzi și ce mai inventează unii, ca de era asa, va baga ceva în apa, fără sa știți, și gata, erați teleghidati, fără tam tam și posibilitate de împotrivire.)
Eu
02.08.2021 18:12
@ Eu alias Barna

Prof. virusolog Luc Montagnier, câștigător al Premiului Nobel pentru Medicină: Variantele sunt cauzate de Vaccin

Barna, du-te tu si vezi de "vrem spitale nu catedrale" si lasa credinta crestina. Tu, mai cu religia COVID, cu psihopatii si elgebetistii tai.
02.08.2021 19:38
Pentru ala cu bagatul in apa

Corpul uman este incredibil de rezistent, in toata fragilitatea lui. Daca satanistii astia puteau baga ceva in apa pentru a controla omenirea o faceau de mult. Dar nu pot modifica genomul uman pentru ca organismele sunt dotate cu sisteme de filtrare si protectie. Este sistemul respirator, sistemul digestiv...care elimina particulele facute de satanisti sa modifice genomul uman.

Aceste particule trebuiesc INJECTATE direct in sange, pentru a evita sistemele de aparare ale corpului. Si asa, este sistemul imunitar care se lupta pentru indepartarea pericolelor, insa este pacalit de acest ARN mesager, modificat genetic special pentru a insela sistemul imunitar.

Cine s-a vaccinat, NU mai este om intreg, normal, natural, cum s-a nascut. Este modificat genetic, IREVERSIBIL.
ARN mesager viclenia raului
03.08.2021 13:02
Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia