Tribuna
"Nuuu! Să nu crească pensiile, vă rugăm! C-o să crape şandramaua!" Aşa s-au rugat pensionarii unui obraz de deputat
© Arhiva Tribuna

Una grea merge? ... Sigur?? Da` vă ţineţi de ceva, bine? Să n-aud că n-aţi ştiut ori că v-a tras careva epicentrul de sub picioare, da?
Când credeam că le-am auzit pe toate a picat asta. Fără ca vreo urmă de fisură să-i împodobească şoriciul care-i ţine loc de obraz, un deputat refugiat într-o televizuină de partid a explicat că sunt şi pensionari care - ţineţi-vă bine! - au înţeles de ce pensiile nu pot fi mărite. Deputat de-al nostru, din Parlamentul României, nu din vreo Burkhină, fie ea şi una mai Faso. Spre desosebire de inconştienţii care numai pensii umflate visează, doar fiindcă - sanchi! - aşa a votat Parlamentul şi fiindcă trăitul de pe o zi pe alta le ocupă tot timpul. Ştiţi povestea: legea spune că pensiile trebuie să fie majorate cu 40 de procente, iar birjarii de la hăţuri se plâng ba că greaua moştenire, ba că nu-s bani de parcă cineva i-ar fi ameninţat cu bătaia dacă nu se reped să ridice ţara din şanţ. Eventual s-o scuture de colb, deznădejdi şi cioburi. Dar nu ne-am adunat astăzi aici pentru a constata că legea-i pentru cine se pricepe, nu pentru orice mocofan , ci pentru a băga de seamă că sunt, iată, şi pensionari care au înţeles că nu-i momentul ca pensiile să crească. Nu e. Maserati n-are decât să mai aştepte. Şi nu doar că au înţeles. Ba au mai şi alergat în grup după distinsul deputat, când l-au zărit, întâmplător, pe stradă, rugându-l să nu care cumva să le mărească pensiile. Să nu care cumva să se şubrezească tot sistemul financiar, fiindcă cineva a ţinut morţiş să le umfle pensiile. Şi ştiţi cum fug pensionarii când le arde de fugit: rup pământul când simt şansa şi ocheadele ei. Păţania a ajuns la televizor unde păţitul a depănat-o în tihnă.
De mirat, s-au mirat toţi opozanţii din platou. Unii s-au descheiat în direct la băşcălii: "Haideţi, domnu` deputat, sunteţi chiar penibil! Cum să spuneţi, domne, că v-a alergat un grup de pensionari speriaţi că dacă le măriţi pensiile intrăm în incapacitate de plată?? Da` chiar nu vă e ruşine?", au punctat, răutăcioşi, dujmanii înregimentaţi de cealaltă parte a baricadei.   
Mda, oameni negri-n cerul gurii. Suflete de harpie. Uite, eu am văzut o dată nu un deputat, ci doi. Şi cum veneau ei aşa pe stradă, deşi părea că se duc, de nicăieri, s-a năpustit asupra lor nu un grup de pensionari, ci cel puţin două. De fapt, era mai degrabă un grup de grupuri de pensionari, ştiţi că ăştia aşa fac: ca să nu cadă laţi de foame, fiindcă-şi iau leacurile pe toot stomacul gol, umblă în grupuri. Cum adică de ce?  Pentru ca ăla care dă să pice să se poată rezema pe camarazi. Iar grupurile-s aşa de dese încât aproape că leşinatul tot în picioare rămâne, nemaiavând, practic, unde să cadă. Mda, serios, ia nu mai arcuiţi din sprâncene ălea. No, uite fix cu un asemenea grup de grupuri de pensionari au avut de-a face cei doi deputaţi, ameninţaţi că nu mai apucă ziua de mâine dacă îndrăznesc să mărească vreo pensie. Mai aprigi la vorbă, unii dintre pensionari i-au rugat pe aleşi să-i mai lase să trăiască tot cu aer măcar încă un mandat. Că-i păcat de experienţa acumulată atâţia ani. Atraşi de zarva iscată, nişte profesori cu agerimi în loc de simţuri au înţeles instantaneu ce şansă le-a ieşit în cale şi i-au încercuit pe cei doi somându-i ca nu cumva să le mărească lefurile. Că ei nu vor să pună pe butuci ţărişoara. Că unde au rezistat atâta amar de viaţă, ce mai contează restul ei. Deputaţii, însă, de neclintit: "Vom creşte lefurile, prin rectificarea bugetară am alocat educaţiei ...". Ştiţi refrenul. Dascălii însă nu s-au lăsat impresionaţi, ba chiar au ameninţat cu represalii dacă aleşii vor îndrăzni să le crească salariile. Dascăli, iată, cu capul pe umeri, oameni de nădejde de care are nevoie ţara, nu pârliţi obişnuiţi să stea cu mâna întinsă fiindcă nu mai au  - sic! - bani pentru crâşmă. 
Doar copiii se încăpăţânează să se lase aşteptaţi, iar de la ei şi candoarea lor chiar nu mă aşteptam. Cum care copii? Ăia care aşteaptă alocaţii mărite, dacă nu chiar dublate, aşa cum zice, belicoasă, legea.
Când cei doi deputaţi ori alţii se vor trezi încercuiţi de copii şi tineri între 0 şi 18 ani care să-i roage să nu cumva să le mărească alocaţiile vom şti că suntem - nu-i aşa? - pe drumul cel bun. Cu toate că ideali ar fi nişte copii care să ceară micşorarea alocaţiilor întru îmbujorarea bugetului de stat, nu credeţi? Până atunci, ruşine, copii: iată că încep să priceapă pensionarii, ba chiar şi dascălii, voi ce mai aşteptaţi? Chiar nu mai aveţi pic de jenă? Păi dacă aşa vă purtaţi de mici, ce-o să ajungeţi când vă faceţi mari? Tâlhari la drumul mare sau ditamai deputaţii? 

 

 

comentarii
5 comentarii

Gluma --gluma dar purceaua e moarta in cotet- blocind usa--- Oare cum pot unii vorbi de majorari --pensii, alocatii pomeni la intinde mina -- cand vedem bine --( daca vrem)- realitatea in care se scalda tara?? Ar trebuii ca cei din conducere sa vorbeasca de jumatatirea salariilor lor -- jos cu salariile astronomice , cu pensiile nesimtite sau cu pensiile facute de smecheri umflind salariile in ultimii doi ani de serviciu ca sa-si mareasca pensia necuvenita-- --2-- Un alt aspect ar fi scoaterea tarii din sant -- sa producem noi --apoi sa exportam -- 3 - toate companiile care gestioneaza resursele naturale trecute in custodia statului -- Cei care vor sa mareasca--- alocatii, pensii vor trebuii sa --IMPRUMUTE - bani --- care vor fi inapoiati cu dobanda si asta pune mai multi saci pe tarisoara si asa slaba-- de cade din picioare -- Daca vrem sa insanatosim tara --TOTI- absolut toti trebuie sa puna umarul , altfel tot in sant vom ramane.
27.08.2020 01:19
Adevarul e undeva la mijloc.

Majoritatea covarsitoare a pensiilor sunt mult prea mici pentru a asigura un trai decent.
Insa la fel de adevarat este ca bugetul, placinta este cat este si nu poate fi intins ca un elastic doar pentru ca se doreste acest lucru !

Daca vrei sa maresti suma alocata pensiilor trebuie sa iei, sa tai, din banii alocati altor scopuri.
Asta in cazul in care diferenta intre venituri si cheltuieli este constanta. Daca cresc cheltuielile trebuie sa tai oricum sau sa te imprumuti. Daca cresc veniturile atunci poti investi surplusul sau il poti cheltui.

Romania de ani buni de zile este pe deficit bugetar, adica cheltuie mai mult decat produce.
Ca atare marirea pensiilor ar trebui insotita de economii din alte surse. Daca de exemplu s-ar reduce salariile sau pensiile speciale, s-ar mari TVA sau alte taxe si impozite, atunci ar exista banii necesari.

p.s. LEGEA BUGETULUI PREVEDE CA PENTRU ORICE CRESTERE A CHELTUIELILOR SA SE SPECIFICE SURSELE BUGETARE CARE VOR ACOPERI ACEASTA CRESTERE !!!
Iar parlamentul NU A RESPECTAT aceasta prevedere legala cand a promovat legea pensiilor si, in aceeasi masura, marirea alocatiilor copiillor. Deci vorbim despre o ilegalitate evidenta insa nu e ceva de care sa se impiedice onor parlamentarii nostrii care sunt o colectie de corupti, hoti si traficanti de influenta si abuz in serviciu ! Mai ales in an electoral cand se promite marea cu sarea iar porcii zboara fericiti !!!
Andrei
27.08.2020 08:46
pensia este un drept garantat prin constitutie
marirea pensiei este prevazuta in lege( 40%)
dupa 1 sept pensionarii pot da in judecata guvernul pentru nerespectarealegii
bugetul votat prin asumare prevedea marirea cu 40%
asa ca astept sa vad 5 milioane de actiuni in justitie,ce va face predoiu si loci orban?
adi3
27.08.2020 15:36
Atentie se manipuleaza pe seama pensiilor.
Dl Andrei - La constructia bugetului Guvernul este obligat sa tina cont de legislatia in vigoare privitoare la cheltuieli. Ori legea pensiilor a fost aprobata si promulgata cand Guvernul a intocmit bugetul pe anul 2020 si mai mult s-a observat in structura bugetului ca au fost prevazute sumele necesare cresterii pensiilor.
Va rog sa va informati si/sau sa consultati un cunoscator a modului de intocmire a bugetului de stat.
pensionar
30.08.2020 10:23
Domnule -pensionar- Bugetul tarii e asa de subtiat( fiindca noi nu producem ci importam ) incat domii aia nu pot impaca si varza si capra -- Varza -- buzunarul lor-- salarii astronomice , pensii speciale -- si banuti gratis la cei cu mana intinsa --capra , voi pensionarii -- Legile le fac oamenii -- mai ales atunci in pre --campanii electorale dar tipic celui ce scoate gogosi politice , zice una si face alta ---- si inca ceva - sunt promisiuni facute de un partid iar cind celalat partid vine la putere -- galeata e goala si da de unde nui-- Vorba tuciuriului tehoria -ca tehoria dar-- praftica te omoara domle.
31.08.2020 02:00
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia