Tribuna
PNL
Numărul sibienilor cu simptome de gripă, de patru ori mai mare. Zeci de oameni internați, majoritatea copii
Numărul sibienilor cu simptome de gripă, de patru ori mai mare. Zeci de oameni internați, majoritatea copii
© Răzvan NEGRU

La nivel județean, numărul cazurilor cu suspiciune de gripă care s-au prezentat la medic în a treia săptămână din 2020 a crescut de 4 ori față de săptămâna anterioară. Au fost 83 de cazuri, față de 20 înregistrate anterior, iar majoritatea bolnavilor sunt copii.

„Ne aflăm, așadar, la debutul valului epidemic anual de gripă, specific pentru această perioadă a anului”, spune Kristina Gaal, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.

Cele mai multe dintre cazurile de gripă înregistrate în județ au fost izolate la domiciliu, fără să necesite internare. În spitalele din județ, însă, erau la sfârșitul săptămânii, internate 35 de persoane cu gripă, dintre care 24 copii.

„Precizăm că testul rapid de gripă nu confirmă boala, este doar orientativ pentru clinician și nu este obligatoriu, deoarece diagnosticul se poate stabili doar pe semnele clinice specifice. Testul pentru confirmarea gripei se face doar în laboratoarele de referință”, mai spune Gaal.

DSP Sibiu a comunicat încă de săptămâna trecută Inspectoratului Școlar Județean Sibiu măsurile necesare pentru  a preveni răspândirea gripei în unitățile de învățământ:

  • Realizarea triajului epidemiologic în colectivități (școli, grădinițe, creșe etc.), inclusiv de către personalul didactic, la începerea programului zilnic;
  • Educație sanitară privind gripa și prevenirea ei;
  • Asigurarea respectării normelor de igienă personală (în special a mâinilor);
  • Curățenie și dezinfecție curentă pe suprafețe și pavimente, aerisirea încăperilor.

„Recomandăm populației care prezintă semne de boală să rămână la domiciliu și să contacteze medicul de familie pentru recomandări. Potrivit declarației recente a prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel, gripa se tratează cu medicamente antivirale, unul dintre acestea fiind Osetamivir, care are efect în 24 de ore. Persoanele din grupele de risc pentru forme severe (bolnavi cronici, vârstnici, persoane imunodeprimate, gravide, copii mici) sunt sfătuite să anunțe medicul de familie cât mai curând după debutul  bolii pentru diagnosticare și instituirea precoce a tratamentului antiviral (de preferat în primele 2 – 3 zile de evoluție a bolii). Pentru persoanele nevaccinate, recomandăm în continuare vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale. De asemenea, măsurile de igienă (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și în special prin gripă”, au transmis reprezentanții DSP Sibiu.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Sibiu Guitar Meeting

qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia