Continental
Tribuna
"Nu văd în Gavril Dejeu mai mult decât un ţăran imperial"
Ana Maria MĂTUŞOIU
3993 vizualizari
Aşa l-a numit prof. univ. dr. Ion Dur pe fostul ministru de Interne Gavril Dejeu, cu ocazia lansării celui mai recent volum al acestuia, "Pe firul evenimentelor". Opera a fost pe larg analizată miercuri seara, în cele două ore petrecute în foaierul corpului B al Bibliotecii Judeţene ASTRA.
Însemnările cunoscutului avocat sibian se concreti­zează într-un volum de 340 de pagini, considerat o bio­grafie a vieţii acestuia, aşa cum ne indică şi titlul ales. Totuşi, nu aceasta i-a fost in­tenţia, aşa cum însuşi autorul a mărturisit: "N-am vrut să scriu o carte biografică. Ideea de la care porneşte această carte este viaţa. Nu a mea. Ci cea pe care am trăit-o în evenimente. Când eşti pus în viaţă să trăieşti evenimente la temperatura cea mai înal­tă, acestea nu se uită". Cartea începe cu relatări din peri­oada copilăriei. Cea pe care acesta a trăit-o în comuna Poieni, judeţul Cluj, iar  pe lângă trimiterile biografice, putem asemăna opera în aceste prime pagini cu o monografie a satului natal, unde găsim şi o analiză a familiei, în care figura emble­matică rămâne "Maica", aşa cum o nume`te Dejeu. Eve­ni­mentele vor curge în ordi­nea derulării cronologice. Astfel, urmează pasaje care trimit cititorul în mijlocul întâmplă­rilor petrecute în sat, după care urmează imagi­nile pri­mului război mondial, ocu­parea Ardealului, dar şi referiri despre regimul tota­litar. Autorul nu s-a sfiit să des­tăinuie nici cele mai întu­necate amintiri, vorbind cu detaşare şi dăruind detalii referitor la experienţele per­sonale, amintind şi despre mizerie, sărăcie, foamete şi boli. În continuare, paginile decurg cu relatări din peri­oada comunistă, şi nu­meroase episoade despre justiţia din România scăpată de sub frâiele comunismului. După această perioadă,  autorul cărţii se axeaz[ mai mult pe prezentarea unor amănunte tehnice, cartea a­vând şi elemente de inves­tigaţii, în încercarea de a oferi date concrete. Biografia ia sfârşit în anul 2000. Despre capitolele operei, dar şi despre impactul pe care cartea l-a avut asupră-i, a vorbit prof. univ. dr. Ion Dur, cel care a dezvăluit că deşi Gavril Dejeu precizează că opera sa nu se încadrează în niciun gen literar, părerea aces­tuia este că: " poate fi înca­drată undeva. Face parte din segmentul extraordinar de important, acela al lite­ra­turii non-ficţionale", preci­zând, în acelaşi timp că: "a­ceastă literatură care ne-a redat trecutul este cea mai mare achiziţie de după '90". Printre cei care au luat cuvân­tul se mai numără Mircea Braga şi Radu Irimie, cei care alături de restul participanţilor au primit mulţumiri din par­tea fostului ministru.
Politicianul a fost primit cu flori şi multe laude de către cei prezenţi la eveniment, răsplătindu-i la rându-i cu amintiri povestite pe larg. La sfârşit, printre aplauze, oamenii s-au apropiat cu cărţile. Au urmat strângeri de mână şi autografe.comentarii
5 comentarii

un taran venit la SIBIU care prin pozitia care a ocupato in timpul atacului de la costesti au dat bir cu fugitu ca altfel erau altoiti rau de tot de mineri un lucru bun a facut in ghilimele a dat curtea de apel la tarani lui la alba
hi hi hi
25.05.2013 07:57
Acum are o batranete cred lunistita,dar cand
sibian
25.05.2013 10:41
Si cei care au luat cuvantul in sufletul lor sunt Comunisti.
Tovarasul Dur, Ion DUR
25.05.2013 14:12
sper sa gasesc si eu cartea d-lui Dejeu cand vin in vacanta la Sibiu in luna august ,ac ,o personalitate marcanta a sibienilor care a stiut sa se adapteze vremurilor.Bravo lui !!Voi care numai comentati pe altii ,intr-un mod jignitor va intreb; va simtiti bine cand judecati pe altii ????
gemania
26.05.2013 08:09
DL SAU D-NA GEMANIA(POATE A VRUT SA SCRIE GERMANIA),DAR FIIND UNA DINTRE PERSOANELE CARE AU UITAT DE UNDE AU PLECAT FAC GRESELI DE ORTOGRAFIE SAU SE SCUZA CA NU MAI STIU BINE LIMBA ROMANA.DL DEJEU VREA SA-I CUNOASCA CARACTERUL CEI CARE VOR CITI CARTEA,EU NU.PERSOANA CARE SEMNEAZA GEMANIA VA GASI SIGUR CARTEA CIND VA DORI,SA NU CREADA CA TOTI ROMANII SUNT NAIVI(MAI ALES SIBIENII CARE IL CUNOSC).POATE DL DEJEU A TERMINAT PROBLEMA CU ARBORELE CARE A CRESCUT MARE SI DERANJA.ASTA ESTE PROBLEMA UNORA.COSTUMUL SARE SI PIPER ERA RECOMANDAT CELOR CARE LINGUSEAU.
SA AUZIM DE BINE.


TOT EU DIN SIBIU
NISTOR CRISTINA
26.05.2013 14:47
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia