FITS 2024
Tribuna
"Nu lăsa să pierdem Ardealul, Doamne!". Vizita preşedintelui maghiar (nu) în România
Dumitru CHISELIŢĂ
2553 vizualizari
A făcut din nou vâlvă mare, o serie de postări ale preşedintelui maghiar Katalin Novak care, aflată într-o "vizită privată cu caracter religios" pe terioriul numit "Ţinutul Secuiesc", a postat un clip video cu o mulţime intonând Imnul Secuiesc cu adnotarea (din imn) "Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!" adică în valahă, "Nu lăsa să pierdem Ardealul, Doamne!". Acum, nu înţeleg ce Ardeal este pierdut, atâta vreme cât acolo există o minoritate puternică, semi-autonomă, chiar izolaţionistă faţă de restul României, cu limbă proprie aproape oficială acceptată tacit şi chiar cu unele puseuri ce nu prea ţin de spiritul european al mileniului 3. Nu înţeleg nici ocolirea denumirii de România, nici faptul că mulţi de la noi au făcut oficial, ciocul mic. Dar ia să vedem, cum îi spune, "desfăşurarea acţiunii"

"Nu lăsa să pierdem Ardealul, Doamne!"

Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, nu e la prima manifestaţie de "transilvanism", de parcă ar fi şi preşedintele acestei părţi de Românie. Declaraţiile sale publice, adică postările de pe facebook, uneori cam trec graniţa dintre imagine şi informare şi bat spre mici ofense aduse statului român, chiar dacă ele sunt mai delicate, chiar cochete. OK, un şef de stat vine, în vizită particulară, în România, exact la cea mai mare dintre sărbătorile maghiarilor şi secuilor, pelerinajul de la Şumuleu cu prilejul Rusaliilor romano-catolice. Anul acesta au fost, spun ştirile, la Şumuleu, 300.000 de persoane. Preşedintele Ungariei a venit ca persoană privată şi nu a ţinut vreun discurs. Totuşi, din imagini se vede clar că a fost o sărbătoare religioasă cu un vădit iz naţionalist: steaguri maghiare, steaguri ale Ţinutului Secuiesc, pâini legate şi ele cu şnur roşu-alb-verde, costume tradiţionale.
Mesajul public al lui Katalin Novak a fost acesta: "Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!" adică în valahă, "Nu lăsa să pierdem Ardealul, Doamne!". Cine ce Ardeal să piardă? Şi cine să ia Ardealul celui care e în risc să-l piardă?

Ce a mai făcut preşedintele Ungariei în România? Conform seriei de postări pe facebook pe această temă Katalin Novak şi-a plecat capul la mormântul "celui mai mare secui", Balasz Orban (revoluţionar şi cercetător, autor al cărţii "Descrierea Pământului/Ţinutului Secuiesc", o persoană romantică şi multilaterală, tipică secolului al XIX-lea) apoi a fost la Sfântu Gheorghe/Sepsiszentgyörgy unde a transmis că maghiarii calvini din Transilvania se salută cu "pace de la Dumnezeu" şi că a participat la serviciul divin tot calvin de Ziua Cincizecimii, unde "episcopul Bela Kato ne-a transmis Adevărul lui Dumnezeu". A mai transmis că "Dragostea hrănită cu libertate ("libertate", adică?, n.n.) poate fi o fundaţie a păcii dorite dintre maghiari şi maghiari, maghiari şi români (nu ştiam că suntem în război cu ei, dar în fine, poate alţii sunt convinşi că aşa e, n.n.), dar şi în Ucraina. "Libertatea poate fi pusă în serviciul dragostei, a declarat Carola Szilvássy, o figură proeminentă a calviniştilor transilvăneni", a postat Novak, momentul fiind inaugurarea unei "case a carităţii" aparţinătoare bisericii reformate maghiare din Sfântu Gheorghe". Interesant că aici preşedintele a spus că evenimentul a avut loc "on the second day of my visit to Transylvania". Adică, dacă mai e nevoie de tradus, "în cea de-a doua zi a vizitei mele în TRANSILVANIA". V-aţi prins? Nu în ROMÂNIA; deşi Transilvania face parte din România şi nu există o structură administrativă numită "Transilvania". Iar unul din tag-uri arăta că se afla în "Erdely".
Adică ar fi ca şi cum preşedintele Iohannis ar merge în vizită în Marea Britanie, ar vizita, să zicem, băile romane de la Bath, iar el ar declara că a efectuat o vizită în Bath and North East Somerset, nu în Anglia. Adică ceva şchioapătă aici. Cum ar suna să spui, ca reprezentant oficial al unei ţări, că ai efectuat o vizită în Bucovina, la Cernăuţi sau Văscăuţi, în loc de Ucraina? Sau în Basarabia în loc de Moldova? Ei, asta e ideea.

Ce e cu Imnul Secuiesc?

Am ascultat, ca să ştiu despre ce e vorba şi care e treaba, Imnul (ţinutului) Secuiesc, cel cu versul care a dat replici din partea MAE şi al preşedintelui Camerei, Marcel Ciolacu, dealtfel, până acum singurele oficialităţi de "Liga I" care au reacţionat la limbajul destul de separatist al preşedintelui maghiar.
"Székely Himnusz" este vechi de pe la 1921, are la bază un poem a lui Csanady Gyorgy pe muzica lui Mihalik Kálmán. Ambii au fugit din Transilvania după ce acest ţinut a intrat în componenţa României, din motive uşor de bănuit. Piesa a fost mult timp interzisă la noi, dar asta i-a adus şi mai mare succes (aşa e când interzici, devine mai atractiv) a devenit semifolclor rpecum cântecele ce le cântăm noi la 1 Decembrie, iar în 2009 a devenit imnul aşa-zisului "Ținut Secuiesc". Textul imnul a mai beneficiat de adaosuri ulterioare faţă de original.

Am spus că l-am ascultat. Nefiind secui, nu am vibrat la el, melodia fiind prea melodioasă (dar nu patetică) iar mesajul prea, cum să spun, cam teatral de "obidit", dar de înţeles în contextul naţionalist-romantic-decepţionat al unei Ungarii dublu învinse şi împărţite între învingători. Este, cum să zic, un fel de combinaţie între "Tu Ardeal" şi "Doamne ocoroteşte-i pe români", dar din tabăra cealaltă. Jurăminte că nu ne lăsăm de neam în indiferent de condiţiile vitrege, apeluri la Dumnezeu pentru apărarea naţiunii şi a teritoriului, apeluri la libertate şi eliberare, naţiunea care sângerează şi este lovită /cu biciul) de duşman (în speţă, de valahi), apel la eroi din negura istoriei, ca legendarul prinţ Csaba, (fiul lui Attila, cel care şi după moarte a cobărât cu oastea din ceruri şi i-a bătut pe duşmani) pentru a lovi iar (pe români, nu?) şi a readuce glorie poporului şi naţiei maghiare de la sânul căreia a fost ruptă cea secuiască, "Nu ne lăsa să pierdem Ardealul, Doamne!".


Ţinutul Secuiesc - o raritate administrativ-politică

Interesant este această structură numită Ţinutul Secuiesc. O structură administrativă paralelă cu statul român din care face parte şi de fapt şi de drept. Rezoluţia Adunării Naţionale a Secuilor de la Ditrău din 2006 dă mai multe detalii demne de reamintit despre cum e cu acest ţinut.  "...Dreptul la autodeterminare a poporului secuiesc, parte integrantă a naţiunii maghiare şi pe baza acestui drept, autoguvernarea internă a Ţinutului Secuiesc". Se promite şi se cere: "Egalitate deplină şi efectivă tuturor locuitorilor şi popoarelor din Ţinutul Secuiesc", "dreptul de a se instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizii aleşi din sânul său", "de a dispune de organele administrative, deliberative, executive şi legislative proprii", asigurarea puterii le nivel regional", "o largă autonomie", egalitate pentru fiecare cult religios recunoscut de stat", stat de drept, democraţie, autonomie economica şi financiară, "Impozitele din teritoriu să revină în proporţie de 90% Ţinutului Secuiesc". Înfiinţarea Ţinutului Secuiesc "ca regiune autonomă administrativă", recunoaştere intenaţională, etc.
Numai că structura aceasta nu există, de drept. De fapt, există neoficial încă de dinainte de existenţa denumirii de "Ţinutul Secuiesc". Nu este recunoscută, nu are reprezentanţă, nu are organisme oficiale în afară, desigur, de Consiliul Naţional Secuiesc. Chiar dacă se aplică, practic, cumva, în teritoriu. OK, berea Csiki avea la etichetă (acum nu ştiu, i-au sărit preţul, nu mai iau) că este fabricată în Ţinutul Secuiesc, nu în România. Preşedintele Ungariei nu vine în România ci în Erdely şi pe Pământul Secuiesc. Dar... există o reprezentanţă oficială, administrativă legală a ţinutului acestuia? Nu. Este o enclavă etnico-istorică şi culturală. Ca şi cum saşii ar decide reînfiinţarea Fundus Regius, ţinutul primit spre colonizare de la regii Ungariei. Nu mai există de mult, nu mai e o structură exclusivistă, dar aşa, ca în amintirea vremurilor.
Ţinutul Secuiesc e ca şi când Louisiana s-ar declara "Ţinutul Franţuzesc" sau Cordoba "Ţinutul Maur", ar refuza în mod direct şi vădit exprimarea în engleză sau spaniolă şi s-ar plânge la infinit după vremea când Spania era Regina coloniilor sau Arabia se întindea până în Europa.    

Apropo de "egalitatea deplină şi efectivă" a "locuitorilor şi popoarelor din Ţinutul Secuiesc", sunt curios care ar fi fost reacţia, la Şumuleu, dacă ar fi apărut o delegaţie de români (nu nu din cei agresivi ca cei care s-au răţoit la Sibiu la statuia lui Brukenthal) că sunt şi români romano-catolici, cu drapelul specific roşu-galben-albastru, în costum naţional, cântând ceva specific momentului, în româneşte, că avem şi noi cântece faine? Ar fi venit cineva cu mâna întinsă să îi întâmpine? Le-ar fi spus cineva, fii binevenit frate creştin? I s-ar fi adresat în LIMBA OFICIALĂ a Statului Român, pe româneşte, chiar cu inevitabilul accent? M-aş bucura să aud că "da".

Poate învaţă şi ai noştri ceva din asta...

Nu-mi amintesc să fi văzut vreo poziţie, am spus, oficială cu privire la "erorile" (aş, "erorile"!) de exprimare ale unui şef de stat, TOTUŞI, cu privire la ţara unde se află şi mesajele subtile anti-ţara unde se află publicate oficial, cu excepţia celor menţionate, chiar dacă mai nou e cool să te iei de Ungaria, că nu strigă sonor, ca noi, pe tema Ucraina. Dar uite că nu. La fel, ceea ce e mult mai grav, nu am auzit ca vreun şef de stat să facă declaraţii patriotice printre şi pentru românii din altă ţară. Ok, Iohannis pomeneşte de fiecare dată despre Ucraina, de parcă ar fi preşedintele ei, nu al nostru. La fel, de o vreme, despre Moldova. Despre România? Parcursul european, familia europeană, flancul estic, că rezilienţă, că solidaritate, că uite cum sprijinim Ucraina şi că uite cum sprijinim Moldova. Nu l-am văzut în vizite private prin Bucovina pardon Ucraina prin Basarabia, pardon Republica Moldova, prin Timoc pardon Serbia sau Banatul pardon Sârbesc, prin Ungaria, Macedonia, Albania sau Grecia la români, aromâni şi alţi valahi care de secole sunt pe acolo. Nici în comunităţile de români de "dincolo", ca să le re-insufle dragostea de patria aflată de parte. Nu am văzut, ce-i drept, nici alţi politicieni, cu excepţia perioadelor electorale, când subit se paraşutează în mijlocul "masselor populare" ca să se milogească după voturi (că de aia au dat la partid să ajungă pe liste).

Respect patriotismul altor naţii, atâta vreme cât nu lezează credinţa, etnia şi naţionalitatea mea. Respect chiar şi ideea de maghiar şi secui, cu condiţia ca să fie respectată cea de român sau dacă doriţi valah, că nu mă deranjază denumirea asta. Că dacă e să o luăm altfel, e uşor să plângi după ţara ta aia "mare", glorioasă, ideală, în culmea dezvoltării şi a suprafeţei ei. Numai că istoria se schimbă. La fel cum Buda nu mai e ocupată de turci, nici Ţara Românască nu mai e vasală regilor angevini, nici Transilvania cu cele Trei Scaune nu mai e parte din Ungaria, Imperiul Habsburgic sau Chesaro-Crăiesc. Că aşa, Ungaria Mare, România Mare, Albania Mare, Serbia Mare, Polonia Mare, imperiile coloniale britanic, german, franţuzesc, spaniol, portughez, belgian, motive de nostalgii inutil istorice sunt destule, dar cam ireale. Să visezi la Ungaria care să "elibereze" Transilvania de sub "jugul" valah, acum, în Mileniul Globalist şi ca membru într-o Uniune Europeană care ea face legile la tine, mi se pare doar o chestie de un romantism superb şi ireal. Totuşi, patriotismul preşedintelui Ungariei ar putea fi, totuşi, o lecţie pentru ai noştri. Chiar dacă nu sun speranţe pentru aşa ceva.

.
.
.


comentarii
26 comentarii

Cucoana trece incoace o granița pe care scrie Romania. Deci este ignorata de cine conduce tara. A lor e toata vina
Eu
31.05.2023 23:56
Excelent articol ! Felicitări celei ce l-a scris !
Mario
01.06.2023 08:04
Pāi ce face Putin in Ucraina poate face oricand Orban in Romania. Numai sā vrea.
Unguru' Bulan
01.06.2023 09:06
Curva asta nenorocita, poate spune oricand ce vrea dar vina majora este a autoritatilor Romane care mereu reactioneaza atat de slab incat i-ti vine sa vomiti. Fermitate fraierilor si amenintat ca daca se mai intampla vor fi anulate toate vizitele private! Vrei sa vi atunci mai vi doar in calitate oficiala si asumi consecintele faptelor tale!!!
Politica externa sub Iohanis egal cu zero!!!!
01.06.2023 10:58
Dar tu de unde ști că este Curvă ?
Ai fost tu la Pizda ei ca să îi ți lumânarea atunci când se futea ea ?
Cât despre Vizita Ei în Secuime nu ea este de vină .
Politicienii sunt de vină, cei din trecut care le-au oferit pe Tavă TOATE DREPTURILE pe care un Stat Membru al UE îl poate oferi unei țări membre a UE .
Așa că nu mai jigniți și să aruncați cu căcat în toată maghiarimea . În curând intrăm în Schengen și nu o să mai fie adversități și polițiste de genul ...
Sunt și ei tot oameni .
Dacă România nu are politicieni atunci să meargă în altă parte să caute .
Dar , The Damage is done .
Florina și ai ei o să o luați ca la Chei...
Leonard
01.06.2023 12:16
D-le Chiseliță , ai scris un articol anost, comandat, de fals patriotism. Nu te supăra, dar devine tot mai clar că ești de fapt, un simplu salariat la o foaie provincială. Tema este deja răsuflată! Oricum, doamna președinte a Ungariei s-a dus la Șumuleu Ciuc în calitate de pelerin și simplu cetățean maghiar, membru al unei țări care face parte din Uniunea Europeană. Duci lipsă de subiecte de presă?
cititor
01.06.2023 16:19
Președinta Ungariei s-a dus la Șumuleu Ciuc exact ca orice bine credincios din Ungaria, iar Dumitru Chiseliță a căzut în capcana propagandei naționaliste de tip ”conducătorii iredentiști ai ungurilor nu renunță să revendice Ardealul!”.
Din păcate, în România, începe întrecerea pentru discursul naționalist, după ce președinta Ungariei a fost la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc și și-a încheiat mesajul cu ultimul vers al imnului secuiesc. Mitică, te credeam mai cu picioarele pe pământ...
Deutsche Welle
01.06.2023 16:33
Iată conținutul integral al articolului scris de ziarista Sabina Fati de la Deutsche Welle:
„Nu lăsa să piară Ardealul, Dumnezeul nostru!” a scris Katalin Novak pe rețelele sociale alături de un clip video în care o mulțime de maghiari, mulți purtând copii în brațe sau pe umeri, cântau acest imn vechi de mai bine de o sută de ani. Versurile sunt, însă, benigne, iar ceremonia de la Șumuleu Ciuc face parte din tradiția de sute de ani a secuilor. Papa Eugen al IV-lea a binecuvântat primul pelerinaj în 1444 pentru strângerea banilor necesari terminării catedralei franciscane, a cărei construcție începuse cu câțiva ani mai înainte. De atunci încoace, în a 50-a zi după Paști, de Rusalii, la Șumuleu Ciuc se strâng maghiarii catolici pentru a sărbători împreună, dar și pentru a fi parte la minunile legendare pe care le-ar face Fecioara Maria aflată la Catedrala din Ciuc: înaltă de peste doi metri, sculptată în lemn de tei aurit în jurul anului 1500, este cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.

Președinta Ungariei, Katalin Novak, de religie reformată, a fost la Șumuleu ca reprezentantă simbolică a Budapestei, iar lângă ea s-au aflat principalii lideri ai UDMR. Nimeni nu a vorbit, însă, despre autonomie, despre Trianon, despre istoria Transilvaniei, care până în 1918 a fost sub administrația Imperiului Habsburgic, președinta nu a venit cu o eșarfă a Ungariei Mari și nici nu a vorbit despre trecutul glorios al țării sale. Ceremonia de la Șumuleu Ciuc a fost religioasă, poate cu accente culturale nostalgice, dar fără conotații politice evidente.

Doar cine nu a citit Imnul secuilor poate crede că sub versurile lui s-ar ascunde metafore sângeroase. Doar cine vrea neapărat să incite spiritele - și așa încinse de propaganda AUR - face din pelerinajul de la Șumuleu Ciuc un prilej de revanșă naționalistă. Ministerul de Externe a fost primul care a ripostat, subliniind că „au fost lansate mesaje publice neadecvate”, exprimându-și „dezaprobarea fermă”, insistând că „astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice”. Nu e prea clar ce anume l-a deranjat pe șeful diplomației române, de aceea reacția Externelor se înscrie mai degrabă în zona politicii de campanie electorală. Destul de des, miniștrii autohtoni de Externe au făcut propagandă naționalistă în timpul campaniilor electorale, mai ales în anii 90.

Imediat după indignarea diplomației a venit și cea a liderului PSD, Marcel Ciolacu: „Doamna Novak, fiți fără grijă! Dumnezeu nu va lăsa vreodată ca Transilvania să aibă alt destin decât acela scris cu sângele milioanelor de români: să fie sufletul etern al națiunii române”. Președintele social-democraților transmite odată cu acest mesaj nu doar ignoranța sa în privința provinciei multietnice, ci și intenția partidului de a intra în competiție cu AUR, urmându-l pe George Simion care vorbește în clișee similare: „Transilvania a fost, este și va fi românească. Vizitele acestea neoficiale, tot mai dese, urmate de provocări, arată complicitatea actualilor conducători cu forțele șovine”.

Practic nu e vorba despre niciun fel de provocări de data aceasta, dar pentru naționaliștii din elita politică sau guvernamentală autohtonă, sensul istoriei este inversat, iar ungurii, indiferent ce-ar face, rămân dușmanii de serviciu, pretext pentru alarme artificiale și pentru false indignări. Adesea acuzațiile naționaliste se rostogolesc ca niște bulgări de zăpadă, care cresc din nimic pe măsură ce părțile implicate se ambalează tot mai mult. Adevărul devine în cele din urmă irelevant.

PSD are un trecut alarmant, care ar putea fi reeditat. Nu ca în 1990 în vremea conflictului de la Târgu-Mureș, ci mai degrabă ca în 2000, când PSD și PRM se întreceau în derapaje și se înțelegeau pe sub masă: în așa fel încât în finalul prezidențialelor au rămas doar Ion Iliescu (PSD) și Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare).
Opinie: Competi?ie cu AUR, de frica Ungariei?
01.06.2023 16:36
În prezent ,cel mai înarmat ( și periculos ) vecin al Ținutului Secuiesc este ...Ucraina !!

Deci ,Ardealul nu trebuie pierdut în favoarea ...Ucrainei !

Aceasta este semnificația imprecației ( ! )

În septembrie 1944, Frontul 4 Ucrainean a pierdut 30.000 de combatanți în Bătălia de la Turda ( unii sunt înmormântați la Cimitirul Militar din Dumbravă )

Deci, au contribuit substanțial la alungarea fascisto-horthyștilor dincolo de fruntariile ( ! ) țării !!

(Nu zicem ..dincolo de hotare ,, deoarece ,,hotar,, e un cuvânt de origine hungaristă ! )
Celovek Nevidmka
01.06.2023 16:53
Dna Novak are o atitudine sportivă ,care atrage tineretul.
La Cluj , a alergat în jurul lacului Chios, din Parcul Central, în ținută atletică.
A urcat apoi pe vârful ,, Piatra Secuiului ( 1129 m ) în pantaloni scurți.

Dar Johannis a anticipat manevra , escaladând încă din 2017-2018 Șaua Paltinu ( 2350 m ) și Vârful Moldoveanu ( 2544 ) !!!
La drona e mobile
01.06.2023 17:19
Ia priviti la comentarii. Imediat se vede care sunt progresistii care urasc Romania si pe romani. Tradatorii si vanzatorii de tara. Aia care iubesc pe oricine altcineva in afara de neamul lor.

Aia care i-au sustinut pe nazistii ucrainieni cand persecutau comunitatile romanesti din Ucraina, care au siustinut oligarhia corupta de la Kiev cand preotii au fost scosi din Biserici si arestati, aia care strigau Slava Ucraina cand ucrainienii adanceau ilegal canalul Bistroe si distrugeau Delta Dunarii, aia care erau in extazul fericirii cand ucrainienii au invadat piata de cereale din Romania cu cereale modificate genetic si contaminate cu susbstante interzise de UE, falimentand agricultorii romani.

Sunt aceiasi care urla astazi, ca nu este nici o problema ca putinistii unguri din conducerea Ungariei vin si promoveaza ruperea Ardealului. Orban si presedinta Ungariei sunt Putinisti declarati. Ei il sustin pe Putin in mod oficial si totusi progresimea indobitocita din Romania ii sustine. Ieri urlau slava ucraina ai astazi zbiara cu tinutul secuiesc.

Aceleasi cutre nenorocite care traiesc doar pentru a sabota si pentru a sustine sabotorii intereselor Romaniei.
Pe vremea lui Stefan sau a lui Mihai Viteazul, cine sustinea o putere straina era tradator si sfarsea in teapa sau daca avea noroc, in streang. Astazi tradatorii sunt in fruntea tarii, deci micii tradatori nu se tem de nimic. Au spatele asigurat de tradatorii din fruntea tarii.
Uratorii de tara se aduna...
01.06.2023 18:40
Cui ii pasa, suntem toti cetateni UE. Si Katalin, si nea Ion din varf de munte.
ike
01.06.2023 19:05
In mod evident politicienii maghiari, inclusv UDMR-isti, au inca nostalgia fostului imperiu austriac - la care erau si ei o anexa - au inca ifose de fosti stapani si pretentii pentru teritoriile care n-au fost niciodata ale lor. Ei duc in acest sens o politica pe termen lung sustinuta prin toate mijloacele, mai mult sau mai putin subtile.
Aceste lucruri sunt stiute, dar AR TREBUI SA INVATAM DE LA UNGURI FELUL IN CARE SE FACE POLITICA si sa le raspundem in aceiasi fel, cu aceiasi perseverenta! Nu mai fac parte dintrun imperiu, sunt doar o tara mica... langa Austria.
Cititescu
01.06.2023 20:02
romani isi tradeaza singuri tara ganditiva la rascoala lui horia , closca si crisan cine au fost turnatori
bp
01.06.2023 20:31
Ungurii au fost si au ramas un neam de lasi si de criminali, mincinosi si falsificatori de istorie. Nu degeaba cel mai mare rege al Ungariei a fost roman. Nu degeaba cele mai importante cladiri din Budapesta au fost ridicate de romani. Academia Comerciala, Teatrul National, Conservatorul, Institutul Orbilor sau Academia Maghiara. Inclusiv primul pod peste Dunare.

Cand ungurii au fost ocupati de bolsevici Romania i-a eliberat si le-a repus in functie conducerea democrata.
Dar faptele bune nu sunt rasplatite cu bine de catre calici.

Cand au intrat ungurii in Romania au ucis femei si copii cu o ura greu de inteles. Au impuscat oameni nevinovati, fara aparare. Ei vorbesc de secui dar la1600 secuii luptau alaturi de Mihai Viteazul impotriva Ungurilor. Secuii nu mai exista. Au fost masacrati de unguri.

La fel au fost masacrati si exterminati toti romanii dintre Tisa si actuala granita de vest a Romaniei. Romania a pierdut la Trianon acest vast teritoriu pana la Tisa. Ungurii care au fost pe teritoriul nostru, au trait, au prosperat, au fost lasati sa isi duca viata inliniste si pace. Romanii din acea zona ocupata de Ungaria, au fost exterminati. Peste un milion de romani traiau in acele teritorii care au ramas ale Ungariei dupa Trianon. Unde sunt acei romani? Nu au beneficiat de aceleasi conditii si drepturi ca ungurii din Romania...

Neamul romanesc a fost mereu un neam ingaduitor. Ungurii sunt sovini si fanatici. Un neam de criminali sadici adevarati urmasi ai hunilor, nomazi care traiau in corturi si mancau carne de cal. Asa au ramas pana astazi.
Sibian
01.06.2023 20:58
Un popor raun un neam de migratori care ar fi timpul sa fie pus cu botul pe labe pentru totdeauna . Am suportsat destul nesintirile acestor mizerii umane .
nemtudom
02.06.2023 09:45
Nu este adevărate- mesajul ziaristului este bine articulat și expresiv. Este poziția lui. Comentariile sunt însă cu de toate.... Va readuc în memorie un adevăr recunoscut de toată lumea: astăzi, cel puțin jumătate dintre maghiari sunt valahi și totodată, după primul și al doilea război mondial tarile europene și celelalte au recunoscut prin tratate- inclusiv Ungaria- faptul ca Ardealul ( adică, ar dealului, nu alta denumire Nelatina) este, a fost pământ romanesc. Conotațiile politice ale unor interesați ne-aosi nu trebuie sa alimenteze sechele naționaliste.
SBÂRCEA NICOLAE
02.06.2023 10:08
Prea multa vorbarie ...degeaba. Tipa asta unguroaica este ca 2-ul in carti. Nu o baga nimeni in seama. Presedintele in tara ei , are doar rol decorativ , merge la concerte, da medalii si face vizite private. Este o tara parlamentara care pune Primul Ministru ce este marele Sef.
Fane
02.06.2023 13:21
Nu amintirea Imperiului ,ci realitatea arheologică transilvană și centrele istorice ale orașelor îi fac ( ! ) pe maghiari să se simtă deosebiți !

Vezi ,, Castelarea Carpatică, sec XIII-XIV în Transilvania ,, de Adrian Andrei Rusu

De examinat , de asemeni, monumentele istorice transilvane din perioada 1200- 1914 .

Atunci când spun că aceste monumente sunt de sorginte maghiară și săsească, mă voi considera scutit să adaug că românii nu au ridicat decât biserici de lemn...
Celovek Nevidmka
02.06.2023 13:55
Pt 10/08

Deci , Ardealul,, e cuvânt românesc și înseamnă ,,Arde Dealul,, ?

Atunci ,să chemăm pompierii...

Pentru a devenii respectabili, ar trebui efectuate investiții fabuloase în infrastructura transilvană ,mai ales în autostrăzi, inclusiv în acelea care străbat munții...

Forte interesant , dar ungurii nu vor decât Ardealul !
Ei nu vor Maramureșul, Crișana sau Banatul !!
Oare de ce ??
lucien bolyai
02.06.2023 14:17
daca nu puneti mana pe treaba distrugeti ardealul frumos cu toate bogatiile ce le are nu unguri si sasi au vandut padurile tari , romani corupti au distrus romania scumpa
bp
03.06.2023 10:06
Ticălosul le de... boliai, (te am românizat așa cum voi ați ungurizat cuvintele românești vechi) deturnezi realitatea: una este ungurescul arde și altul latinul a ara. Se vede cât deturneze adevărul istoric.......
SBÂRCEA NICOLAE
03.06.2023 11:34
Pt. 11/34

De data asta a-i sbarcit-o : Ciobanii nu obisnuiesc sa are !!
Celovek Nevidimka
03.06.2023 17:36
traducerea lui chisalita e gresita tendentios! corect e nu lasa Ardealul sa piara..
ogarul visiniu
03.06.2023 21:09
Dacă sunteți Naționaliști așa cum vă declarați Transilvania în sus , Transilvania în jos de ce nu s-a cucerit Budapesta de Trupele Române în al Doilea Războiului Mondial atunci când au eliberat-o de sub ocupația Nazistă ?
De ce ?
Transilvania și Secuimea au avut un rol în Unificarea României Mari la 1918
Dar , voi cei care v-ați jucat la jocuri de noroc și ați lipsit la lecția de istorie nu aveți Decât să LĂTRAȚI ca niște câini .
Însuși Mihai Viteazul a cerut ajutor secuimii și maghiarimii să scape de ocupația Otomană .
Fără OLTENI ardelenii și Transilvania în general erau Încă sub Dominația Habsburgică și a Ungurilor .
Jertfa lui la Turda a fost prețul României Mari .
Așa că suportații pe Olteni și nu mai mai aruncați cu noroi în dânșii că nici voi nu sunteți mai buni .
Ce dacă au împânzit Sibiul ?
Au venit să ceară Socoteală și din păcate pentru unii dintre voi plata va fi mare .
Zic și eu .
Leonard
05.06.2023 19:05
Mai baiete, esti cam pe nicaieri cu istoria. Secuii s-au alaturat lui Mihai Voda si au luptat si impotriva ungurilor. Iar ajutorul promis de unguri impotriva turcilor nu a venit niciodata. Cand au vazut ca Mihai Voda ii bate de ii rupe pe turci, si-au zis ca turcii sunt slabi, si au vrut sa ia ei meritul invingerii imperiului Otoman. Nu l-au ajutat pe Mihai cand trebuia, si au ajuns pasalac turcesc vreo 400 de ani. Vai de capul vostru de prapaditi.
Mai lasa-ne cu aburelile tale soviniste. Sunteti un neam de criminali si de lasi. In ce priveste Budapesta, stai linistit ca a fost cucerita in 1919 cand v-au eliberat romanii de comunistii lui Bela Kun.
@ Leonard
06.06.2023 17:32
Din aceeasi categorie
CONTINENTAL

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica