Tribuna
Nu chiar ca la 2018, dar totuşi, foarte frumos: defilarea de pe Coposu a fost deliciul sibienilor
Dumitru CHISELIŢĂ
3508 vizualizari
Nu chiar ca la 2018, dar totuşi, foarte frumos: defilarea de pe Coposu a fost deliciul sibienilor
© Răzvan NEGRU
Aşa cum era de aşteptat şi mai ales datorită vremii excelente pentru o primă zi de iarnă, punctul culminant al sărăbătorii Zilei Naţionale în Sibiu a fost (şi va fi) parada militară de pe bd. Corneliu Coposu, împreună cu expoziţia de tehnică militară şi de intervenţie din Piaţa Teatrului. Mii de sibieni, poate chiar depăşind acest număr, de la cei mici până la cei ce au trecut de maturitate, majoritatea cu Tricolorul alături de ei, au pornit încă de dimineaţă, pentru a "prinde" un loc cât mai favorabil pentru a vedea cât mai bine evenimentul care are loc doar o dată pe an: parada militară.

 

Astfel că până la ora 11, când s-a dat semnalul de pornire al defilării, "tribunele" de pe zidul cetăţii, parcul de pe valul de pământ, trotuarele sau parcarea de la Cazarma 90 erau pe "ocupat". 

Parada militară a debutat cu intonarea, de către muzica militară, a Imnului Naţional "Deşteaptă-te române". Primul care a trecut prin faţa tribunei oficiale a fost comandantul defilării, col. conf. univ. dr. Constantin Grigoras, prorector al Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu şi locţiitor al comandantului pentru instrucţie şi relaţia cu studenţii. Au urmat două plutoane de studenţi militari echipaţi în uniformele Primului Război Mondial- anului Marii Uniri. În acest timp, au survolat bd. Coposu un grup de elicoptere de tipul IAR-330 SOCAT de la Baza Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii.

Au urmat, pe rând, studenţii Academiei Forţelor Terestre, militarii componenţi ai Şcolii de Instruire pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Ciubernetică şi în premieră pentru parada militară sibiană, un eşalon al Spitalului Militar de Urgenţă "Doctor Alexandru Augustin". Prin faţa sibienilor au mai defilat efective ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean "General de brigadă Mihail Rasty", şi ai Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenţă "Cpt. Dumitru Croitoru".

Partea a doua a paredei militare a aparţinut tehniicii de luptă şi de intervenţie. Astfel, pe bd. C. Coposu au trecut, pe rând, în faţa unui public mai mult decât încântat (mai ales copiii), vehiculele uşoare de luptă tip URO VAMTAC, transportoare amfibii blindate TAB "Zimbru", tansportoare Piranha şi un lansator de proiectile reactive. 
 Au urmat autovehiculele Dacia "Duster" de poliţie militară, vehicule de transport de tip IVECO şi o autoepecială a Centrului de Mentenanţă "Cibinium". După armată, a urmat rândul Internelor pentru a prezenta celor rpezenţi tehnica din dotare. ATV-uri, autosepciale ale jandarmeriei, maşini de intervenţie ale pompierilor, motociclete, automibile şi vehicule speciale din dotarea Poliţiei, Poliţiei de Frontieră şi Brigăzii Antitero a SRI. Defilarea s-a încheiat ca de obicei, cu onorul muzicii militare. În total, au defilat la Sibiu peste 980 de militari, 55 de autospeciale deservite şi ele de peste 120 de oameni în uniformă

Expoziţie de tehnică

Al doilea punct "fierbinte" al Zilei Naţionale a fost expoziţia de tehnică de luptă şi mijloace de inetrvenţie organizată în partcarea de la Piaţa Teatrului. Spaţiul, destul de generos, a fost, practic, neîncăpător de mulţimea celor care doreau să vadă, să urce în vehiculele militare, de jandarmi, pompieri sau poliţie, să servească un ceai "militar", să atingă o armă sau să se fotorafiezie cu studenţii în "costum" de camuflaj. Deliciul celor mici a fost la el acasă aici, ei putând, nestingheriţi, să pornească sirene, să claxoneze, să fie vopsiţi cu tricolor pe obraji sau să urce la volanul unui imens vehicul de ransport al armatei ori într-o maşină de pompieri. 
Printre oficialităţile prezente, s-au numărat prefectul de Sibiu, Mircea Creţu, primarul Sibiului, Astrid Fodor, deputatul Bogdan Trif, senatorul Nicolae Neagu, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, ai mediului politic, militar, de ordine publică, siguranţă naţională, universitar şi cultural.

Evenimentele omagiale dedicate împlinirii a 105 ani de la înfăptuirea Marii Uniri au debutat vineri încăd e la de la ora 9, când, la sediul  fostului Comandament al Corpului de Armată de pe str. N. Bălcecu, (vechea Agenţie de Voiaj CFR) una din clădirile în care a funcţionat Consiliul Dirigent, a avut loc un ceremonial de depunere de coroane și jerbe de flori. De la ora 9.30 au mai fost depuse coroane la actualul sediu al Rectoratului ULBS, unde a funcţionat sediul președintelui Consiliului Dirigent, Iuliu Maniu şi la Monumentul Ostașului din toate timpurile din fața Cercului Militar Sibiu. 
La Cercul Militar, în perioada 28 noiembrie şi 11 decembrie, între orele 10 şi 16, va putea fi vizitată o expoziție foto-documentară însoţită de proiecții de film.

Evenimentele prijeluite de sărbătorirea Zilei naţionale au fost organizate la Sibiu de către Instituția Prefectului-Județul Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, și celelalte structuri din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională din județ.

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRUcomentarii
6 comentarii

Te-a uns pe suflet, redactore!
01.12.2023 16:49
La 10 ore de la terminarea defilarii, ati apucat sa postati ceva. Era si momentul !
Bravo ! Sincere felicitari !
mihai tanase
01.12.2023 20:42
Pe mine ma interesa să-l vad pe Neagu:)
01.12.2023 23:31
@23.31

sa-l vezi pe Neagu dar ce sa faci cu el sa-l lingi la fundulet?!
Franzi
02.12.2023 11:34
Si eu vreau sa-l vad pe Neagu. Dupa gratii alaturi de toata mafia politica.
02.12.2023 14:24
Cad zidurile Cetății Sibiene la Cazarma 90 Doamna Fodor și nu numai acolo ...
Chiar toți din PMS v-ați născut la Orbești?
Ce naiba !
Leonard
02.12.2023 16:09
Din aceeasi categorie
Q House

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Magazin
Licitatie publica

ACCENT MEDIA