Tribuna
Nu ai unde să arunci ce e în plus prin casă? Păi parcul Sub Arini pentru ce e?
Dumitru CHISELIŢĂ
3259 vizualizari
Nu ai unde să arunci ce e în plus prin casă? Păi parcul Sub Arini pentru ce e?

Parcul Sub Arini e faimos atât pe plan local, cât şi naţional. Este o oază verde (chiar dacă se mai intră cu drujba prin el aşa, de estetic, cică) în buricul unui oraş sufocat de praf, gaze şi alte particule în suspensie. Aici ai copaci verzi, în cazul în care ai uitat cuim arată. Ai iarbă tot verde, chiar dacă uneori căpuşele mai apar, dar asta e moda în toată Europa, cică de la încălzirea globală. Ai pistă de biciclete cu două benzi, pe unde circulă pietoni şi alei de pietoni pe unde fac raliuri bicicliştii. Ai un loc plin de istorie, unde să te răcoreşti cu o bere (mă refer la "Budi-Bar" cum e cunoscut ca nume, că Bolta Rece încă zace-n amorţire, ca România înainte de 1848), ai statuia lui Eminescu unde poţi să stai pe o bancă împestriţată cu markerul, ai Cupola unde nu mai cântă nicio fanfară, ai alei, cărări, poduri, podeţe, păsări, gâze ne-căpuşe, loc de picnic, loc de citit, loc de plimbare sau de alergare.

Şi mai ai aici un loc ideal unde să îţi arunci (ţâpi, în limba sibiană) ce nu îţi mai trebuie prin casă. Că important nu e unde arunci, ci să nu îl mai ai în casă, să zică musafirii că nu eşti gospodar, ci un prăpădit. Aşa că, ce faci cu chestia asta din imagine, ladă frigorifică să zicem că e, dacă nu mai ai nevoie de ea ("nu-ţ' mai trăbă", în limba sibiană)? Păi îl/o ţâpi în parc. E mai comod decât să suni la Rorec, de exemplu. E loc public, nu-i "propietate", deci or veni cei de la "public" şi l-or lua, că doar nu l-or lăsa acolo. A, nu e civilizat? Dar cui îi pasă, atâta vreme cât nu e în curtea ta, casa ta, şura ta. Să se descurce, că de aia îi plătim! Să vină o campanie de igienizare, să râdem de fraierii care adună după alţii. Şi, în paralel, să ne lăudăm, ca tot românul, despre cât de civilizat şi ordine e la ei, la Germania, nu ca la noi.
Totuşi, nu se poate altcumva? Adică să arunci ce e de aruncat exact în locurile care sunt desemnate aruncatului, nu aiurea-n parc (că tramvai nu mai e la Sibiu). Şi apoi ne putem da rotunzi că trăim în ăl mai european oraş de pe Cibin. Şi, mai ales, să nu mai vedem porcării din acestea prin (inclusiv) parcuri?

comentarii
2 comentarii

Am invatat doar sa ne plingem --actiuni ??-nema -- Va intreb --oamenii platiti sa vegheze chiar noapte ce pazesc?? -- Se -grafity- prin oras si nimeni nu vede -- culmea -- boactari pe tabelul de salar nu lipsesc -- Apoi ceva legi mai cu sapuneala -- ca pe timpuri vechi -- cei prinsi, adusi in piata si aranjati in fata publicului --modele de urmat --pentru cei fara materie cenusie .- Vorba mexicanului -- teoria ca teorie ,dar --praftica ne omoara.. Chiar, pina cind unii smecheri i-si bat joc de cei ce transpira curatand dupa ei???
mike
07.05.2017 08:34
unde a fost primarita sau cei dela politie nu au vazut ce se intimpla
07.05.2017 09:53
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia