Tribuna
Noul Spital Județean, cea mai mare investiție publică de după Revoluție din Județul Sibiu
10740 vizualizari
Noul Spital Județean, cea mai mare investiție publică de după Revoluție din Județul Sibiu

Consiliul Județean Sibiu a recepționat luna aceasta Studiul de fezabilitate care stabilește scenariul pentru construcția noului Spital Clinic Județean de Urgențe Sibiu cu secții de adulți și copii. Documentația tehnico-economică aferentă Studiului de fezabilitate a fost realizată de Asocierea Popaescu &co SRL – Studio SQM SRL – Api Arhitekti d.o,  care include specialiști cu experiență în construirea, respectiv extinderea și modernizarea a peste 15 spitale publice și private din România, inclusiv spitalul Polisano din Sibiu. Etapa următoare de care se vor ocupa contractanții este proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construire și elaborarea proiectului tehnic de execuție. 

Planul Urbanistic Zonal Construire Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu, a primit în 2019 și avizul de mediu și aprobarea Primăriei Sibiu prin Hotărârea Consiliului Local nr. 206.

Obiectivul de investiții propus, respectiv noul Spital Clinic Județean de Urgență, va fi realizat pe terenul în suprafață de 194.750 mp situat în intravilanul municipiului Sibiu, Calea Șurii Mici FN și va include servicii pentru adulți și copii, asigurând spații adecvate pentru relocarea secțiilor din Spitalul Județean din subordinea Consiliului Județean Sibiu, dar și a secțiilor din Spitalul de Pediatrie, din subordinea Primăriei Municipiului Sibiu.

Scenariul propus prevede un spital modular de tipul și dimensiunea spitalelor regionale, ușor adaptabil în timp, cu centru de transfuzii sanguine si centru de cercetare incluse. Sunt prevăzute 4 corpuri (A,B,C,D) unite printr-un corp central de legătură care va găzdui funcțiunile comune (administrative, de depozitare etc.). Corpurile A, B, C şi D au un regim de înălţime S+P+5E, în timp ce corpul de legătură are un regim de înălţime S+P+3E. Corpul de legătură reprezintă coridorul principal pentru circulaţia generală a spitalului şi cuprinde funcţiuni de servicii care deservesc secţiile spitalului. La intersecţia corpurilor cu corpul de legătură sunt scările pe care se face accesul spre etajele superioare şi astfel spre secții.

Subsolul va include în principal servicii suport, cum ar fi: spălătorie, blocul alimentar, serviciul de prosectură şi anatomie patologică, servicii de întreţinere şi mentenanţă, vestiare pentru personal, spaţii de administrare a materialelor, sterilizare etc., în timp ce la parter se vor localiza spaţii de primire, servicii de diagnostic şi terapeutice, farmacia, ambulatoriul integrat, unităţile de primiri urgenţe, birouri administrative şi spaţii dedicate instruirii cadrelor medicale. Serviciile de spitalizare de zi, blocul operator, secţiile critice şi terapia intensivă se vor situa la etajul 1. Secţiile de spitalizare continuă se vor amplasa la etajele superioare. Pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport H-3, pentru a găzdui un elicopter, cu cerințele sale operaționale specifice.

Unitate compactă

Noua construcție va rezolva problema structurii pavilionare învechite a actualelor spitale din Sibiu. Spitalul Clinic Județean este în prezent format din 13 corpuri medicale și alte 24 de construcții nemedicale (administrative, depozite alimente, medicamente şi materiale sanitare, arhive, alte anexe tehnice), iar accesul între acestea nu se poate face fără ieșirea în afara clădirilor, multe dintre ele fiind construite în urmă cu 50-150 ani. De asemenea, Spitalul Clinic de Pediatrie își desfășoară activitatea în trei locații distincte, situate la adrese diferite în oraș. Proiectul va permite circuite sigure atât pentru personal, pentru pacienți cât și pentru materiale, care să evite contaminarea și să conducă la prevenirea infecțiilor, inclusiv în situații de pandemie. Noul spital prevede intrări separate pentru aripa destinată adulților, respectiv cea destinată pediatriei, dar și pentru Bolile Infecțioase Copii și Urgențe.

Eficientizarea actului medical prin scurtarea timpului necesar pentru obținerea unui diagnostic; abordarea multidisciplinară și colaborarea între specialități, necesară în multe cazuri, este facilitată sunt alte avantaje ale proiectului.

Accesul pacienților va fi ușurat; aceștia nu vor mai trebui să se orienteze singuri între diverse clădiri și adrese. Noua construcție va avea intrări pe două laterale și peste 900 de locuri de parcare, iar planul urbanistic zonal prevede bandă prioritară pentru autobuze și biciclete. Amplasarea în apropierea autostrăzii asigură un acces ușor și pentru pacienții din afara Municipiului Sibiu. Este de asemenea prevăzut un heliport pentru urgențele transportate cu elicopterul.

Sunt proiectate spații verzi cu un total de 121.959 mp atât în exteriorul, cât și în interiorul unității spitalicești, iar proiectarea spațiilor se face în așa fel încât culorile, lumina și materialele folosite să promoveze o stare de bine şi de sănătate pentru pacienți, dar și o atmosferă plăcută pentru personalul medical.

 

 

Optimizarea serviciilor medicale

 

Aproximativ 50% din costurile investiției sunt prevăzute pentru dotări cu tehnologie medicală de ultimă generație, special proiectate pentru spațiile în care se va utiliza aparatura. Suprafața desfășurată a construcției, de 115.000 mp oferă spațiu generos atât pentru spațiile de recepție și așteptare, cât și pentru facilitățile medicale, inclusiv urgențe. Pentru ambulanțe sunt prevăzute 13 locuri de parcare.

În primă fază, în noul spital vor fi relocate 805 paturi de spitalizare continuă (620 adulți și 185 copii) și 90 de paturi pentru spitalizarea de zi. Este vorba de cele destinate cazurilor acute. Vor exista 108 paturi pentru îngrijiri critice în spital (UTI, USTAC, UTI pentru arși etc.). Partea de îngrijire pacienți cronici se va reloca într-o etapă ulterioară, clădirea prin forma ei fiind uşor de extins. Întretimp aceștia vor beneficia de condiții îmbunătățite prin dezaglomerarea spațiilor actuale.

 

Soluții de management eficient

Noul spital va genera energie proprie prin 2000 mp de panouri solare pentru încălzirea directă a apei și 4000 mp panouri fotovoltaice care realizează conversia radiațiilor solare în energie electrică. Construcția va respecta normele de eficiență energetică și va dispune de  instalații de iluminat cu consum redus de energie. Este prevăzută folosirea pentru suprafețele vitrate ale fațadei a unor parasolare reglabile cu control electric, amplasate în exteriorul clădirii.

Sistemul de ventilare este proiectat pentru a contribui la creșterea parametrilor de calitate a aerului în spațiile spitalicești ce favorizează vindecarea bolnavilor și împiedică existența agenților poluanți  în încăperile închise. Pentru finisaj, se vor folosi materiale de o calitate crescută, care nu permit dezvoltarea infecțiilor intra spitalicești.     

 

Sistem administrativ și medical digitalizat

 

Administrativ – sistem integrat pentru managementul spitalului, implicit programări on line pentru pacienți;

Medical – toate datele pacienților vor fi centralizate și pacienții vor putea beneficia de asistență de specialitate la distanță;

Utilizator- fiecare pacient poate primi un cod de utilizator, căuta informații și recomandări de tratament, dietă etc.:

Cercetare și politici publice - crearea unei baze de date care să producă statistici județene pe baza cărora se vor putea stabili politici locale de sănătate publică.

 

Formare pentru viitoarele cadre medicale.

Clădirea prevede amfiteatre și laboratoare pentru formarea cadrelor medicale și continuarea colaborării cu Universitatea Lucian Blaga Sibiu.

Costul total estimat al investiției se ridică la 2.041.046.986 LEI fără TVA, respectiv 2.428.845.913 LEI cu TVA (adică aproximativ 500 milioane Euro), din care: construcție și manopera  983.061.835  lei fără TVA, respectiv 1.169.843.583 lei cu TVA, iar restul pentru dotări. Este cea mai mare investiție publică de după 1989 din Județul Sibiu.

Obiectivul de investiții se va realiza din fonduri externe nerambursabile.

Durata de execuție: 36 de luni

 

 






comentarii
11 comentarii

Judecaţi mai bine şi reveniţi la vechiul proiect de cca. 1300 de locuri. După ce aţi lălăit-o până aţi găsit locul, care după părerea mea nu este cel mai bun, fiind foarte departe de centrul oraşului, acum aţi hotărât "să tăiaţi" din numărul de paturi. RUŞINE!!!
BON
29.07.2020 14:27
Interesant proiect! Sa fim sanatosi, sa n-avem nevoie de spitalul asta faimos!
29.07.2020 16:49
Imbecila de campean, vrea sa faca( sper sa nu mai apuce), spital langa groapa de gunoi!!!! Cat ai castigat campean din mizeria pe care vrei s-o faci PE BANII ROMANILOR?
Cum naiba ati ales-o,mai sibienilor, pe imbecila asta la cj? N-a facut nimic ptr sb, nu are viziune= nu o duce capul, incalca legea de cate ori are posibilitatea, cum de ati votat un asemenea specimen?
#JosImbecilaDeLaCj
29.07.2020 17:42
Stati linistiti situatia ii calma cu spitalu nou o vorbit șovi cu dna Raluca si so rezolvat !!
Pnl cel mai tare partid !!!
Gabytza Gabor
29.07.2020 19:34
nu va agitati prea tare...momentan e doar un Power Point...la astea si la autostrazi si centuri ocolitoare in Power Point suntem printre primii din lume
hahahha...buna gluma
29.07.2020 19:51
Gargara electorala!!!!!!!!!!!
gogu
29.07.2020 20:47
Ziaristu' lu' peste!
Cat a costat studiul?
Daca e "Studiu de Fezabilitate" care e concluzia?
E fezabil sau fezandabil?
dacu
30.07.2020 06:55
De ce doar atatatea etaje??? in Zona, Magnolia are 10 etaje! Faceti de la inceput un proiect de viitor decat sa ajungeti peste 10 ani sa puneti "cotetul" peste (mansardare si alte acareturi). Dar stai, nu se va putea mansarda.... heliportul...

Si uite asa reincepe epopeea unui nou teren, cladire etc...

Greu sa gandesti in perspectiva in Romanica noastra...
Un Sibian
30.07.2020 10:54
Ce spital nou ? cand noi nu avem profesionisti la sb! Avem niste parveniti de la facultati de sb, bv, ct, oradea, niste unii care au incercat pe la capitala si nu au confirmat, asa ca au intervenit securistii si i-au adus cu sule si trambite la sb, acolo unde pot "confirma" vita de neam nobil teroristo-securist!!!

La sb si-au facut cuib toti serpii sistemului medical, toti cei care nu au fost buni in alte parti!!! Le da sb ap, case, rang social si tot ce nu visau si nu meritau ei veci pururi!

Veniti la sb, parvenitilor! Nulitati profesionale ce sunteti!!! Va bateti joc de oameni pe coridoare laudandu-va ostentativ cu cata scoala aveti voi! Degeaba aveti ani de scoala! Less is more !!! Marsh!!!
oltean parvenit de tg jiu
30.07.2020 20:23
CUM DRACU SUNT MAI MULTE LOCURI DE PARCARE DECAT PATURI? ATI FACUT RAHATUL PRAF CU SPITALUL ASTA! BANI ARUNCATI AIUREA!
STEFAN
01.08.2020 06:21
Cine este autorul acestui articol? Nu de alta dar cu siguranta face campanie electorală celor de la PNL.
In ca an va fi gata acest edificiu. Probabil nici peste 20 de ani. Oare peste 20 de ani tot așa o sa mai pupaciti pe fiecare după cum.bate vântul?
Tot mai slabi sunteti și tot mai puși pe lauda intereselor celor de la putere.
Faceti fratilor articole adevărate, mergeți în spitalul județean și vedeți cu ce se confruntă, prezentați situația reală a bolnavilor de CoViD din Sibiu si faceti propagandă pentru respectarea regulilor care se impun in aceste vremuri.
Iar daca mai aveti timp mai spunetile reporterilor dvs sa iasa pe teren sa vada orașul și să citească solicitările celor care va trimit mesaje.
Din pacate sunteti tot mai slabi, articole slabe și multă publicitate inutilă.
Păcat de ziar, o tradiție uitată un ziar care nu are curajul sa se ia la tranta cu primăria sa ii scuture putin .
Stau lucrări începute și nefinalizate și voi nu spuneti nimic. Pe strada redacției e jale și voi nimic, in strand cartierul e bombardat printre blocuri și voi nimic . Sunteti după cum bate vântul.
Un cititor stârnit de articolele pur electorale.
01.08.2020 07:45
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna