Tribuna
Noul Spital de urgență al Sibiului. Proiectare în timp record cu firmele care au făcut „Polisano” și „Marie Curie” și posibilă finanțare din fondurile Statului
Sorana MAIER
5571 vizualizari
Noul Spital de urgență al Sibiului. Proiectare în timp record cu firmele care au făcut „Polisano” și „Marie Curie” și posibilă finanțare din fondurile Statului

Autoritățile județene vor să realizeze studiile și proiectele pentru noul spital de urgență într-un timp record de câteva luni, astfel încât la finalul anului să aibă finalizate toate documentele pentru obținerea finanțării. Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, spune că la nivel național sunt discuții pentru acordarea de finanțări unor astfel de proiecte și a impus termene de proiectare scurte pentru a avea în timp util întreaga documentație.

 

Termene scurte

 

Consiliul Județean Sibiu a încheiat în luna ianuarie un contract 7.595.200 lei, fără TVA, pentru actualizarea Studiului de fezabilitate și elaborarea Proiectului tehnic de execuție – Construire Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu cu Asocierea Popaescu &Co SRL - Studio SQM SRL - API Arhitekti D.O.O. reprezentată prin lider Popaescu &Co SRL.

„Cel mai important proiect pe care Consiliul Județean îl are și intenționăm să îl realizăm este construirea Spitalului Clinic de Urgență, secția adulți și copii. Partea de noutate este că s-a încheiat procedura de achiziție a serviciilor de actualizare a Studiului de fezabilitate și a Proiectului tehnic, a fost depășită și partea de contestare, s-a încheiat contractul”, a spus, într-o conferință de presă, președintele Daniela Cîmpean.

Termenele impuse prin contract sunt extrem de scurte.

„În aprilie este termenul pentru predarea studiului de fezabilitate actualizat, în ședința Consiliului Județean din mai vor fi aprobați indicatorii economici, după care vor începe discuțiile despre finanțare”, a explicat președintele Consiliului Județean.

Daniela Cîmpean a vorbit despre posibilitatea unei finanțări din fondurile Statului.

„Ceea ce pot să vă spun este că se are în vedere al nivel național un program pe infrastructură spitalicească pentru că toată lumea știe că la nivel național nevoia de investiție în infrastructura spitalicească este absolută și se are în vedere un program prin care să se finanțeze inclusiv spitale județene. Partea bună pentru sibieni este că noi am făcut acești pași, că la momentul decembrie 2020 o să avem toate documentele necesare pentru a beneficia de acea finanțare care este pregătită la nivel național”, a mai spus oficialul sibian.

Din contractul de 7.595.200 lei, fără TVA, suma alocată pentru actualizarea studiului de fezabilitate este de 1.455.000 lei, lucrare care ar urma să fie realizată într-un termen de două luni, pentru elaborare plan urbanistic de detaliu sunt alocație 80.000 lei, termenul fiind de 6 luni.

3.535.000 lei au fost alocați proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor, 2.400.000 lei pentru proiectul tehnic de execuție și detalii de execuție, iar termenul pentru serviciul de proiectare faza DTAC, DTOE este de  3 luni, în vreme ce serviciul de proiectare faza PT, DDE are un termen impus prin contract de 2 luni.

Realizarea caietului de sarcini pentru execuție lucrărilor va costa 60.000 lei și va trebui să fie gata într-o lună. De asemenea, contractul prevede și asigurarea serviciului de asistență tehnică din partea proiectantului corespunde perioadei de realizare a lucrărilor de execuție până la recepția la terminarea lucrărilor, cu un termen estimat 60 de luni, pentru care a prevăzut 65.200 lei.

Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu spun că existat chiar concurență între firme pentru obținerea acestui contract, iar proiectele vor putea fi realizate într-un interval atât de scurt pentru că vor sprijini proiectantul cu obținerea avizelor.

Proiectare cu firmele care au făcut Polisano și Marie Curie

 

Condițiile impuse în contract sunt și ele deosebite, iar Consiliul Județean a impus 14 experți pentru etapa de proiectare.

„Din fericire, cei care au câștigat aceste proiect au experiență în acest domeniu, au fost implicați în proiectarea Spitalului Marie Curie, a Spitalului Polisano, cei externi au făcut Spitalul din Ljubljana. Spre deosebire de Ministerul Sănătății, am cerut foarte mulți experți pe fiecare domeniu, astfel încât să își împartă munca”, a spus Daniela Cîmpean, referindu-se la faptul că Ministerul Sănătății face proiectarea spitalelor regionale și timpi mult mai mari.

Reprezentanții Consiliului Județean au explicat faptul că dacă la spitalele regionale este nevoie de studii de la zero, spitalul sibian fiind deja funcțional, există estimări și studii ale necesarului de paturi pe secții, acre vor fi puse la dispoziția proiectantului.

Proiectul pentru noul spital va trebui să fie gata în decembrie 2020.

 

Prima întâlnire

 

De altfel, vineri, la sediul Consiliului Județean a avut loc prima întâlnire cu toți cei implicați, pentru discuții despre proiectare.

Întâlnirea de lucru a reunit reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență din Sibiu, ai Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, ai direcției de Sănătate Publică, ai Primăriei Sibiu, dar și ai asocierii de firma care se ocupă de proiectare.

În cadrul întâlnirii, aceștia au analizat materialele care stau la baza actualizării Studiului de fezabilitate.

Spital cu aproximativ 1300 de paturi

 

Noul Spital de Urgență din Sibiu va avea aproximativ 1300 de paturi pentru adulți și copii, dotări la ultimele standarde, dar și un corp special de clădire pentru cazarea aparținătorilor, heliport și adăpost de apărare civilă, potrivit cerințelor impuse pentru actualizarea studiilor tehnice..

Structura maximă a noului spital clinic județean va fi de 1054 paturi spitalizare continuă și 50 paturi spitalizare de zi adulți și 189 paturi spitalizare continuă și 20 paturi spitalizare de zi pediatrie.

În noul spital, unele servicii ar putea fi organizate în comun pentru adulți și copii.

Unitatea de primiri urgențe, blocul operator, serviciul de anestezie și terapie intensivă (ATI), sectorul de_investigații-explorări funcționale, sterilizare centrală, farmacie, spălătorie, bucătarie, zona administrativă, anumite spaţii sociale sș anexe pentru pacienți, aparținători, vizitatori, anumite servicii tehnico-utilitare, anumite spaţii destinate activităților de învățământ pot fi comune.

Proiectanții vor trebui să includă și corp de clădire cu destinația spaţii de cazare pentru aproximativ 50 persoane, funcțiuni conexe adiacente pentru aparţinătorii si vizitatorii pacienţilor internați, și un heliport destinat urgențelor medicale.

 

Construcții depășite

 

Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Sibiu asigură asistența medicală de specialitate atât pentru locuitorii Municipiului Sibiu, permanenţi și temporari, in special studenți, neexistând un spital municipal, cât si pentru cei peste 460.000 de locuitori ai județului, iar pentru unele specialități, și pentru județele limitrofe.

Îndeplinește și funcția de spital de urgenţă și de spital clinic, în relație cu Facultatea de Medicină a Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu.

Are 25 secții, un ambulatoriu de specialitate cu 22 de specialități. Din cele 20 de pavilioane de care dispune, multe sunt construite în urmă cu 50-150 de ani, unele fiind edificate înainte de 1857 și sunt dispersate în întreaga incintă a spitalului, în suprafață de 57.407 mp.

Spitalul de Pediatrie este modernizat, dar își desfășoară activitatea în trei locații distincte, situate la adrese diferite în oraș, îngreunând consultul intersecții.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia