Tribuna
Apa Canal
Noul Sibiu: cartiere noi, centre comerciale, parcări supraetajate, parcuri
Sorana MAIER
8000 vizualizari
Noul Sibiu: cartiere noi, centre comerciale, parcări supraetajate, parcuri
Planul Urbanistic General al Sibiului este în vigoare, de ieri, pentru o perioadă de 10 ani, după ce, în şedinţa Consiliului Local, a primit şi ultimul aviz de care mai avea nevoie. La finalul unor proceduri care au durat doi ani de zile, documentaţia care stabileşte direcţiile de dezvoltare a Sibiului pentru următorul deceniu poate fi pusă în practică. Noi cartiere de locuit, centre de afaceri, bulevarde care să lege viitoarele zone unde se va construi, centre comerciale, parcări supraetajate, spaţii verzi pe o suprafaţă dublă faţă de cea actuală, parcuri noi şi zone de agrement, toate sunt prevăzute în PUG, iar câteva dintre ele se pot realiza în anii care urmează. Altele pot fi preluate de următorul PUG. Viitorul oraşului, în privinţa dezvoltării urbanistice, este structurat pe patru axe de dezvoltare, fiecare dintre ele cu anumite caracteristici, limite şi direcţii de dezvoltare. Axa Centrală are un pronunţat rol cultural şi universitar şi este destinată serviciilor, afacerilor, comerţului şi administraţiei; Axa Cibin, dezvoltată de-a lungul albiei râului, este destinată zonelor de locuit, dar şi serviciilor, comerţului, instituţiilor şi va avea şi zone de agrement; Axa Sud este a locuinţelor colective, cu reţele de dotări publice, de utilităţi şi de spaţii publice şi verzi, iar Axa Vest va include extinderi ale activităţilor economice, pentru locuire, agrement şi sport.
Centrul - loc de întâlnire

Înglobând şi Centrul Istoric al oraşului, Axa Centrală este gândită în jurul conceptului "Sibiu ca loc de întâlnire" şi porneşte din zona Parcului Sub Arini, cuprinde Centrul Nou - Piaţa Unirii, continuă în lungul Bulevardului Coposu şi are drept capăt zona Balanţa.
Cea mai mare noutate pe care o aduce PUG-ul pentru această zonă este posibilitatea de a dezvolta Centrul de conferinţe, congrese şi spectacole, din zona Teatrul Radu Stanca – Piaţa Florilor- Cazarma 90, dar şi un eventual Campus universitar, în locul actualului Spital Judeţean, dacă Sibiul va avea un Spital de Urgenţă construit în zona Calea Poplăcii.
Rolul Axei Centrale este cultural, universitar, dar şi cu importante componente din sectorul serviciilor, afaceri, finanţe-bănci, co­merţ, şi cel al adminis­traţiei.
Cibinul - spaţii de locuit şi agrement
Axa Cibin se desfăşoară în jurul albiei Cibinului şi cu­prinde trei porţiuni, Axa Cibin Vest are ca destinaţie seg­mentul de locuire, agrement în Lunca Cibinului - Şoseaua Alba lulia. Axa Cibin Centru va fi pentru servicii, comerţ, instituţii şi locuinţe şi Axa Cibin Est, are ca destinaţie activităţi economice, locuire, agrement.
Noutăţile sunt un posibil car­tier rezidenţial, denumit Câmpuşor, în spaţiul dintre cartierul Ştrand şi Turnişor, dar şi un viitor Parc Cibin Vest - ce va fi extins prin amenajarea luncii inferioare a Cibinului şi va cuprinde dotări de agre­ment şi o bază sportivă publică.
Sudul - locuinţe, reţele şi dotări publice
Axa Sud este cea a locuinţelor colective, cu reţele de dotări publice, de utilităţi şi de spaţii publice şi verzi şi cuprinde cartierele Hipo­drom I – IV şi Vasile Aaron.
PUG-ul propune relocarea bazei hipice Vasile Aaron, care se întinde pe 38.000 mp, şi amenajarea aici a unui parc de cartier şi o parcare multietajată destinată locuito­rilor zonei.
O altă măsură este prelun­girea străzii Arieşului până la Calea Dumbrăvii pentru a fluidiza legătura dintre strada Rahovei – Dumbrava.
Zonele Cireşica, Cedonia, Luptei, Mihai Viteazu, Piaţa Rahovei, Piaţa Vasile Aaron vor fi reabilitate, poate fi construită o reţea de parcări multietajate, iar pe spaţiul eliberat pot apărea parcuri şi locuri de joacă pentru copii.
Vestul - dezvoltare economică
Axa Vest este destinată extinderii activităţilor econo­mice, pentru locuire, agre­ment şi sport. Va cuprinde Centrul Economic Vest, creat prin extinderea şi dezvoltarea actualei Zone Industriale Vest, un Centru de Târguri şi Expoziţii, şi Zona Rezidenţială Vest, care se va dezvolta preponderent la nordul Căii Şurii Mici.
În centrul acestei axe se va afla o piaţă în care se vor concentra dotările publice aferente cartierelor de lo­cuinţe: comerţ, servicii, şcoli, grădiniţe, spaţii verzi, pieţe agro-alimentare.
Aceasta este zona în care se pot face cele mai mari dezvoltări, iar potrivit docu­mentaţiei PUG-ului "Zona Vest" urmează să asigure rezerva de terenuri pentru dezvoltări de perspectivă, ea reprezentând direcţia strate­gică prioritară pentru ope­raţiuni de urbanizare viitoare.
Toate avizele din domeniul construcţiilor pe care Primă­ria Sibiu le va elibera de acum înainte vor ţine cont de noul Plan Urbanistic General.comentarii
9 comentarii

Mega abureli!!! In afara de str. Balcescu / Piata Mare / Piata Mica nu prea ai ce sa vezi in Sibiu...putin probabil sa inceapa sa construiasca acum...
un sibian
29.04.2011 08:38
Exista undeva expus detaliat acest PUG pentru a putea fi studiat de fiecare cetatean interesat sau este doar intr-un birou inchis intr-un sertar ?
Ar fi bine daca in loc de mii de afise ordinare cu podoabe sexi,cu mii de metri de trotoare ca aratura ati face niste panouri pe axe sa stie tot sibianul cum va arata zona in care traieste si se lupta cu partidele,hotii,cainii comunitari,politistii adormiti,si Primaria care nu-si pune la treaba institutiile din subordine !
Sibian,
29.04.2011 08:46
Dar ce faceti oameni buni, parca era vorba sa faceti un spital de urgenta ? Iohanis a promis dar se pare ca a uitat.
bobo
29.04.2011 09:59
Complimente! Viitorul a inceput!
abp
29.04.2011 11:45
@bobo
Prietene, eu cred ca spitalul care se afla pe zona Selimbar ca acolo s-a castigat pamantul din greseala este in zona Selimber si plus de asta consiliul judetean raspunde de asta, iar tu cred cred ca ar trebui sa-i scri lu Boc sa-l intrebi de ce nu se construieste si se intarzie venirea fonduriilor pentru spitatul de urgenta. emiliboc09@yahoo.com in caz ca nu te-ai uita la antena 3 si ai fost pe vreun post pro-basist.
Acum spe ca nu te-a suparat interventia mea, desi o sa ma astept sa ma injuri sau alte actiuni domestice.
Peace out
Ombladon
29.04.2011 12:52
heliodrom nu? ca ma gandeam sa-mi iau un elicopter:D
pisi rau
29.04.2011 15:09
toate acestea se vor intampla atunci cand ,romanii vor castiga la fel precum occidentalii 2000 3000 euro,iar asta nu cred ca se va intampla in urmatorii 30 de ani.Dar pana atunci sa ne multumim cu ce avem un oras fain,curat, ce nu lasa garda jos in ciuda timpurilor infecte ce le traim...Mai rare orasele mari din tara unde poti inspira aer de munte la tot pasul,iar de apa din Sibiu nu are vreun rost sa vorbim ,fata de alte orase mari din tara.. Deocamdata eu zic sa ne multumim cu ce avem pentru ca stam cu mult mai bine decat ale mari orase din tara... Parerea mea de om dus cam peste tot,in tara.
lucian
29.04.2011 15:28
mai lucian-om dus peste tot prin tara- ai fost vreodata in viata ta in brasov,pitetsi, vilcea, oradea, cluj, arad si te rog sa ma crezi pe cuvant ca pot sa mai insirui multe alte orase care bate sibiul la cur in privinta apei potabile, trotuare, strazi, piste de biciclete (pana acum 5 luni si la centuri de ocolire a localitatilor ), curatenie etc.etc.etc. baiatul asta ma facu sa mazgalesc cateva randuri si daca tot sunt p-acilea o intrebare fara rost pun si eu :axa nord nu exista?sau dl.primar nu reprezinta cartierele marmelada si veterani?ca aici pt.utilitati este responsabilitatea dumnealui, nu a cj sau a altor boci.sau poate nu sunt interese sa se investeasca in zona, cine stie?nimeni in afara de primarel.tot inainte cu el
cfr
29.04.2011 15:49
prietene ai si dat niste orase de ma doare mintea.nu zic brasovul,ok la cati bani baga bucuresteni pt. interesul lor,dar sa ma ierte cel de sus se conpara orase ca pitesti,valcea cluj,arad cu sibiul.eu zic sa te muti la valcea de exz.daca i-ti place atat de mult,dar eu vad contrariul,ii plin sibiu de valceni.
pt.cfr
29.04.2011 16:02
Din aceeasi categorie
Astra Film Festival

Sibiu Open

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat Scoala Jina
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA