Tribuna
Sevis
Nouă sibieni au rămas fără permis într-o singură zi. Alți 50, amendați pentru nereguli în trafic
Laura BUCIU
3391 vizualizari
Nouă sibieni au rămas fără permis într-o singură zi. Alți 50, amendați pentru nereguli în trafic
© Răzvan NEGRU

Nouă sibieni au rămas fără permis într-o singură zi, în care traficul s-a desfășurat, oricum, destul de dificil, din cauza condițiilor meteo. În aceste condiții, în cursul zilei de luni, trei șoferi nu au acordat prioritate pietonilor, iar alți șase s-au angajat în depășiri riscante.

  • „În data de 22 ianuarie, polițiștii rutieri sibieni au reținut 9 permise de conducere și au aplicat în total 50 de sancțiuni în valoare de 9.000 de lei. Acțiunile polițiștilor continuă și azi, 23 ianuarie, concentrate pe neacordarea de prioritate pietonilor și autovehiculelor. Activitățile se desfășoară în întregul județ având drept obiectiv conștientizarea participanților la trafic cu privire la riscurile la care se expun prin nerespectarea normelor rutiere”, spune Elena Welter, purtătorul de cuvânt al Poliției Sibiu.

 

Reguli pe care și pietonii trebuie să le respecte

 

Potrivit polițiștilor, pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers.

Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

Le este interzis pietonilor şi persoanelor asimilate acestora:

  • să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore;
  • să traverseze partea carosabilă prin faţa sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
  • să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare;
  • să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;
  • să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei;
  • să traverseze calea ferată atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori când semnalul luminos sau acustic interzice trecerea;
  • să circule pe pistele pentru biciclete, amenajate şi semnalizate corespunzător.
     
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia