Tribuna
Noile reguli de distanțare, greu de aplicat și într-o școală în care se învață în trei schimburi. Directorul Școlii Gimnaziale "Ion Luca Caragiale" Sibiu: "Amenajăm spații suplimentare și în parcul școlar”
Andra MARINESCU
4021 vizualizari
Noile reguli de distanțare, greu de aplicat și într-o școală în care se învață în trei schimburi. Directorul Școlii Gimnaziale
Singura școală din județul Sibiu unde se învață în trei schimburi va fi neîncăpătoare pentru elevii care se vor întoarce în bănci, din toamnă, dacă s-ar ține cont de distanțarea socială impusă de contextul actual al pandemiei. Este vorba despre Școala Gimnazială "Ion Luca Caragiale", care numără aproximativ 600 de elevi, nevoiți să împartă 12 săli de clasă și un modul amplasat în curtea instituției de învățământ. Pentru a face față numărului mare de elevi, Școala a amenajat și o sală de clasă în aer liber, iar acum are în desfășurare un proiect prin care, cu ajutorul unor paleți, va construi încă un spațiu de tip outdoor classroom unde să învețe elevii, în curtea școlii.

 

 

Potrivit ultimului anunț al ministrului Educației, Monica Anisie, unitățile de învățământ ar putea decide singure cum vor începe, în toamnă, noul an școlar. Vor avea de ales între învățământ tradițional, cu prezență fizică a cursanților la școală, prezență online sau cursuri împărțite între mediul virtual și prezență fizică.

"Se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizam decizia chiar mergând până la nivelul unităților de invățământ", a precizat Monica Anisie.

Lipsa spațiului și a resursei umane, principala problemă pentru școlile sibiene

În județul Sibiu, problema spațiului și a resursei umane este pe primul loc. Școala Gimnazială "Ion Luca Caragiale" din Sibiu este singura instituție de învățământ din județ în care elevii sunt organizați în trei schimburi. De fapt, clasele primare sunt împărțite în două - unii copii încep cursurile la ora 8, alții la ora 11, iar clasele gimnaziale încep după ora 13.

"Dacă ținem cont de nevoile copilului și de respectarea competențelor din programele școlare, trebuie să ne gândim ca elevul să vină fizic în instituție. Dar trebuie să ținem cont de recomandările Ministerului Sănătății. Cel mai bun scenariu ar fi ca elevii să vină la școală, dar în acest caz trebuie să le oferim protecție. Lipsa spațiului și lipsa resursei umane (pentru secția germană maternă) sunt adevărate probleme în școlile din Sibiu. Școala noastră este într-o continuă dezvoltare. Am făcut un calcul, de curând. Dacă începem anul școlar cu prezența fizică la școală de 100% și cu respectarea normelor sanitare de distanțare, va fi dificil pentru noi. Vom avea 26 de clase în anul școlar 2020 - 2021, ce trebuie repartizate în 12 săli. În această situație activitatea se va desfășura în trei schimburi. Dacă tebuie să respectăm distanțarea socială și calculăm o distanță de doi metri între elevi, respectiv patru metri pentru fiecare elev, ca areal, am putea primi circa 120 de elevi din 625... Noi avem, de șapte ani, și un modul în curte. Dar nici acesta nu este suficient. Au început și alte școli să ne întrebe dacă este util acest spațiu modular. Da, se folosesc astfel de module în multe țări, dar majoritatea sunt în țări din sudul Europei, cu un alt climat, un alt mediu. Sibiul e așezat într-o zonă mai răcoroasă. Pentru noi, prezența 100% a elevilor la școală va fi o provocare. La fel, și variante 50% online, 50% prezență fizică. Prezența exclusiv online a elevilor ar fi bună pentru noi, ținând cont de lipsa spațiului. Dar vor lipsi, în acest caz, legătura directă între dascăl și elev, socializarea, dezvoltarea competențelor sociale. Învățământul trebuie făcut cu suflet. Nu poți transmite copilului, de la distanță, modele de comportament sau emoții", a spus Constantin Romulus Simion, directorul Școlii Gimnaziale "Ion Luca Caragiale" Sibiu.

Întrebat despre perioada în care elevii au studiat online, în semestrul al doilea, acesta spune că nu au existat probleme majore în procurarea de calculatoare, laptopuri sau smartphone-uri. Au fost trei cazuri în care copiii au avut nevoie de tehnologie, dar comunitatea a sărit în ajutorul elevilor. "La finalul lui aprilie am obținut o licență G Suite de la Google Education. Ce să facem, ne pregătim pentru septembrie, pentru varianta online. Va fi greu și pentru profesori, și pentru elevi. Gândiți-vă că unele familii au câte doi-trei copii. Părinții lucrează... Poate sunt copii mici care trebuie să stea singuri la calculator, să se descurce singuri. Trebuie să ne gândim și la familii. Noi trimitem profesorii la cursuri de formare pentru a fi pregătiți pentru orice variantă", a mai spus directorul Școlii "Caragiale".

Sală de clasă în aer liber, disponibilă doar când e vreme frumoasă

Școala Gimnazială "Ion Luca Caragiale" din Sibiu are în plan un proiect de extindere a clădirii, în urma căruia instituția ar ajunge la 2.200 mp. Acesta, însă, ar trebui să fie finalizat în toamna anului 2021.

"S-a construit mult în acest cartier. Sunt multe familii de tineri, iar în trei - cinci ani ne așteptăm și la mai mulți elevi. Avem foarte puțini elevi care au venit prin transfer la școala noastră. Mulți sunt înscriși, începând cu clasa pregătitoare, ținându-se cont de circumscripție. Este o școală construită în 1961, iar după 60 de ani nu s-au făcut schimbări pentru mărirea spațiului", a mai spus Constantin Romulus Simion.

Școala are și o sală de clasă în aer liber, cu bănci și tablă lipită de clădire, dar care poate fi folosită doar când vremea este frumoasă. În lucru, mai este un spațiu format din paleți, iar acest proiect este organizat alături de firme și ONG-uri care au venit în ajutorul instituției de învățământ în mod gratuit.

"Noi am încercat și anul trecut să ne desfășurăm activitatea și în altă școală, dar nu s-a putut! Avem opt săli de clasă normale, a câte 54 mp, patru de 35 mp și modulul unde este organizată o clasă și unde încap circa 20 de elevi. Elevii din modul sunt izolați de restul școlii, dar ce să facem dacă nu avem spațiu....", a conchis directorul Școlii Gimnaziale "Ion Luca Caragiale" Sibiu.

 

FOTO : Răzvan NEGRU

 

.
.
.
.
.
.






comentarii
1 comentarii

Un prost aruncă o piatră în lac și zece înțelepți sar s-o scoată. (Proverb românesc)
Un cititor
16.07.2020 22:55
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Tribuna
Licitatie publica