Tribuna
PNL
Noile buletine, schimbare majoră! Cartea de identitate cu cip, opţională! Ce date conţin noile documente
Noile buletine, schimbare majoră! Cartea de identitate cu cip, opţională! Ce date conţin noile documente
© Arhiva Tribuna

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la evidenţa populaţiei şi actele de identitate ale românilor, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Cele mai importante modificări sunt introducerea cărţii de identitate electronică şi semănătura electronică. O carte de identitate simplă sau electronică poate fi eliberată pentru copiii sub 14 ani. Noile cărți de identitate cu cip nu sunt obligatorii, astfel încât românii pot solicita posibilitatea cărți de identitate simple, ca şi până acum.

  • "Opţional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul", arată actul normativ promulgat de Klaus Iohannis.

"În cazul minorului care se afla, in conditiile legii, intr-un serviciu social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protectiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de parinti, actul de identitate se elibereaza, prin grija acestui serviciu, de catre serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor din raza teritoriala de competenta", menţionează sursa citată. 
Semnatura olografă a titularului poate lipsi din conţinutul cărţii de identitate simple în cazul persoanelor infirme sau analfabete.
Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii.

  • "Prin autentificare se întelege procedura prin care i se permite unei persoane ce posedă legal un anumit set de date create în acest scop să se identifice într-un sistem informatic, în interes propriu sau în relaţia sa cu persoane juridice de drept public ori de drept privat", stabileşte legea promulgată de şeful statului.

Legea stipulează şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun cip, precum şi stabilirea unor termene de valabilitate a actelor de identitate, în funcţie de vârsta titularului, în scopul surprinderii modificărilor fizionomiei titularului.
Valabilitatea cărţii de identitate provizorii este de 45 de zile.
După ce condiţiile tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate sunt îndeplinite, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate sunt valabile după cum urmează:


# 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani; 
# 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
# 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
# valabilitatea este nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă


Cartea de identitate simplă conţine date în format tipărit şi în format inscripţionat prin tehnici speciale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.
De asemenea, trebuie menționat un lucru important: după personalizarea şi transmiterea cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple la autoritatea competentă să le elibereze toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg imediat prin procedură automată şi ireversibilă.
"Cetăţenii români cu domiciliul în România aflaţi temporar în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, cu excepţia cererii pentru eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, precum şi la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din ţara respectivă", potrivit Agerpres.

Datele cu caracter personal înscrise pe cartea electronică de identitate 

a) datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului;
b) prenumele părinţilor titularului;
c) un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz,certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea suntdefinite în legislaţia din domeniu;
d) datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Datele personale ale românilor vor fi șterse imediat după personalizarea şi transmiterea cărţii electronice de identitate sau a cărţii de identitate simple.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat în luna ianuarie a acestui an că actualele cărți de identitate vor fi modificate, pentru a fi în conformitate cu reglementările dispuse de Uniunea Europeană.
Înregistrată în decembrie 2017, iniţiativa legislativă a fost adoptată de Camera Deputaţilor în 14 iulie 2020 în calitate de for decizional. În aceeaşi zi a fost trimisă la promulgare preşedintelului Klaus Iohannis. 

 





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat lansare „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judetean Sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia