Tribuna
PNL
"Noaptea Privighetorilor" din Muzeul ASTRA, unde muzica păsărilor a concurat muzica clasică
Dumitru CHISELIŢĂ
1404 vizualizari
Vremea favorabilă de duminică (deşi parcă se anunţa un "risc" de furtuna la un moment dat) a făcut ca evenimentul "Noaptea Privighetorilor" să fie unul "cu priză" atât pentru iubitorii păsărilor, sosiţi în număr foarte mare în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava, cât şi pentru vizitatorii "întâmplători", care au avut surpriza ca, pe lângă atracţiile tradiţionale de aici, să participe şi la întâlnirea nu atât exclusiv cu privighetorile, cât cu toate păsările cântătoare din acest decor viu.

"Noaptea Privighetorilor", ajunsă la cea de-a 7-a ediţie (a doua pentru Sibiu), a fost aşa cum au spus organizatorii, respectiv Societatea Ornitologică Română – SOR şi CNM ASTRA, "cel mai relaxant duel dintre oameni și păsări".  

Muzică, tururi ghidate şi expoziţie

Nu au fost "două concerte și multă relaxare", ci sute de concerte, "interpretate" de mierle, sturzi, cinteze, piţigoi, codroşi, grauri, măcălendri, codobaturi, lăcari, rândunele, silvii, chiar şi raţe, gâşte sau corbi. Acestea au fost completate, de la ora 18, cu un recital din compozitorii clasici, care au găsit inspiraţie, printre altele, şi în cântecele păsărilor: Ottorino Respighi, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Robert Schuman sau George Enescu, intepretate în aer liber, de formația instrumentală "Pro Nobile”.

Încăd  ela ora 16, cei care au trecut pragul muzeului au putut efectua, gratuit, tururi ghidate de biologi și membri ai Societății Ornitologice Române, unde, în plimbări pe aleile muzeului, s-au ascultat și identifica păsările care locuiesc aici. În plus, gratuit, au fost împărţile pliante şi broşuri de unde puteai afla multe informaţii despre păsări, despre cum trebuie hrănite, salvate, cum să construieşti un cuib artificial sau o adăpătoare şi chiar cum să acţionazi atunci când vezi acţiuni de braconaj.  
Pentru copii au existat ateliere, de la identificare a speciilor cele mai comune la construirea de căsuţe pentru păsărele. În plus, şi spre bucuria celor care vor să identifice păsări, a fost  organizată şi o expoziţie de imagini cu acestea. Spun expoziţie "de imagini" pentru că nu a fost, propriu zis, o expoziţie foto, ci una de reproduceri grafice, de o foarte mare acurateţe,  după imagini cu păsări din zona urbană (parcuri, grădini) şi împrejurimile naturale ale acesteia.
Noaptea Privighetorilor a mai avut loc, anul acesta, la Cluj (18 mai), Sibiu şi Iaşi (19 mai) şi urmează a se desfăşura şi la Bucureşti (9 iunie) 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

anunt de intentie consultanta

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia