Tribuna
Noaptea Muzeelor 2020 vine cu o provocare pentru elevii sibieni
Noaptea Muzeelor 2020 vine cu o provocare pentru elevii sibieni

“Noaptea Muzeelor 2020” a fost reprogramată. Potrivit ediției românești a evenimentului, anul acesta manifestarea se va desfășura sâmbătă, 14 noiembrie. În acest an, organizatorii vin și cu o provocare pentru elevii din Sibiu și nu numai.

Evenimentul “Noaptea Muzeelor”, vine cu elemente de noutate, care personalizează seara și transmit un mesaj pozitiv de apropiere a publicului de muzee, prin interacțiunile creative ale claselor de școală cu spațiile muzeelor din țară. Este vorba despre proiectul “Animații, puzzle, investigații… vino și joacă-te cu colecțiile la Muzeu!”, ce propune un dialog între muzeu și public, dinamizat de intervențiile unor tineri ce exploatează creativ obiecte și resurse culturale provenite din colecțiile muzeelor, un demers inovator de apropiere a școlilor și a elevilor de muzeu pentru o înțelegere mai bună a rolurilor pe care acesta și le asumă.    

„Noaptea muzeelor este o excelentă oportunitate pentru a evidenția politicile și tendințele în inovația și educația muzeală. Este o marcă devenită fenomen social cu o interfață specifică industriilor culturale și creative. Cu această ocazie, ne propunem ca an de an să derulăm un proiect special care să scoată evenimentul din rutina dată de caracterul său repetitiv”, spune Dragoș Neamu, responsabil de proiecte culturale și relații internaționale în cadrul Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

Ideea proiectului

Elevii și școlile își asumă ”proprietatea” și interesul asupra patrimoniului și îl interpretează sub formă de producții digitale, audiovizuale, scenice, textuale. Acestea vor fi ulterior reproduse pe website-ul oficial al Nopții Muzeelor – www.noapteamuzeelor.org și pe pagina oficială de Facebook a Nopții Muzeelor  www.facebook.com/noapteamuzeelor

Cine poate să participe: elevii din aceeași clasă de școală, în echipă de minim zece și maxim cât se crede de cuviință, în funcție de conceptul proiectului, clasele VII-VIII; elevii din aceeași clasă de liceu, în echipă de minim 10 și maxim cât se crede de cuviință, în funcție de conceptul proiectului, clasele IX-XI.

Potrivit organizatorilor, termenul limită de depunere a ideilor de proiecte și a necesarului de resurse este  joi, 15 octombrie, ora 17. Scenariile de proiecte câștigătoare vor fi finanțate, după caz, înainte de realizarea lor sau după realizarea lor, pe bază de decont. Momentul finanțării face obiectul negocierilor individuale cu fiecare proiect selectat. Fiecare propiect câștigător va fi susținut de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România cu medierea accesului la colecțiile și la resursele muzeelor care fac obiectul scenariilor proiectelor selectate.

Proiectele se vor realiza în perioada 20 octombrie – 5 noiembrie, și vor fi apoi distribuite pe canalele oficiale ale evenimentului în perioada 7 – 14 noiembrie, câte unul pe zi, până în ziua Nopții Muzeelor 2020.

“Toate proiectele vor fi gândite pentru a putea fi prezentate în mediul virtual, exclusiv pe canalele de promovare, comunicare, informare sau prezentare online. Fiecare produs trebuie prezentat/înregistrat sub formă digitală. Nu sunt eligibile proiecte derulate cu public, pentru public, în formă fizică.Vom selecta patru proiecte realizate și propuse pentru finanțare de către școli și trei proiecte realizate și propuse pentru finanțare de către licee.Fiecare proiect câștigător va fi finanțat cu suma de 3.000 lei, la care se adaugă contribuția în resurse, logistică și asistență de specialitate din partea muzeelor implicate. În cazuri speciale, finanțarea poate crește până la 3.500-4.000 lei pentru un proiect.Contractul de finanțare se semnează cu școala sau liceul selectat, iar banii se pot oferi inclusiv membrilor echipei, sub formă de premiere și conform legii”, spun organizatorii.

Pentru informații, răspunsuri la întrebări și consultări, puteți să scrieți pe: noaptea_muzeelor@yahoo.com Aplicațiile se trimit, de asemenea, la aceeași adresă de email.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia