Tribuna
Nimeni nu mai intră în Grecia fără cod de bare! Reguli noi de la 1 iulie
Nimeni nu mai intră în Grecia fără cod de bare! Reguli noi de la 1 iulie

Dacă nici pandemia n-a izbutit, cu toate restricţiile ei, să vă lase, vara asta, fără vacanţa în Grecia e perfect. Înseamnă că nici acum nu vă permiteţi un sejur înspre şi dinspre Mamaia, ceea ce e absolut de înţeles. Însă nu pentru asta ne-am adunat astăzi aici, ci pentru a băga de seamă că, de la 1 iulie, Grecia are reguli noi. Şi nimeni nu mai intră pe teritoriul elen fără cod de bare.
Toţi turiştii care vor o vacanţă în Grecia sunt obligaţi să completeze un formular online, cu 48 de ore înainte să ajungă la graniţă. Autorităţile elene vor să ştie de unde vii, ce ţări ai mai vizitat, dar şi unde şi cât vei fi cazat în concediu. Documentul conţine datele personale, dar şi informaţii despre ţara de origine şi statele traversate în ultimele două săptămâni. Completarea acestui chestionar este obligatorie până în 31 august 2020. De asemenea, fiecare turist va primi un cod de bare care va determina dacă trebuie să fie supuşi unui test de depistare a coronavirusului la sosire, informează AFP, citat de Agerpres.
De la 1 iulie, Grecia intră în valul 2 de relaxare: cursele aeriene sunt reluate, iar accesul către insule este, din nou, permis. Momentan, Grecia primeşte turişti din 29 de state între care şi România. 
Declaraţia care trebuie completată de fiecare turist poate fi găsită pe site-ul travel.gov.ro. Toate informaţiile furnizate vor fi centralizate de autorităţile elene, iar după completarea formularului va fi emis un cod de bare care face dovada completării chestionarului. Grecii vor şti, astfel, care este capacitatea de testare în funcţie de numărul turiştilor monitorizaţi la graniţe. 
"Pe baza datelor furnizate, fiecare turist va primi un cod personal QR care va fi verificat, pe telefonul său mobil sau varianta imprimată pe hârtie, la punctul de sosire. În funcţie de codul de bare, turistul va fi direcţionat spre ieşire sau spre spaţiul de testare. În acest caz, persoana va trebui să se izoleze la adresa furnizată pe chestionar, unde va aştepta rezultatele testului, potrivit noului protocol de protecţie civilă", relatează Agerpres.
Pentru a nu prelungi confuzia creată în rândul turiştilor, Guvernul de la Atena a decis să renunţe la testarea aleatorie în funcţie de ţara de origine. Turiştii erau, până acum, extrem de derutaţi, şi nu ştiau dacă trebuie să stea o noapte la hotel pentru a fi testaţi sau dacă ajung în carantină după ce au aterizat pe aeroporturile din Salonic sau Atena.
Tot de la 1 iulie, toate aeroporturile din Grecia vor fi redeschise pentru zboruri internaţionale. De asemenea, porturile din Igoumenitsa şi Patras primesc, din nou, feriboturi din Italia. Toate porturile greceşti vor fi redeschise pentru vasele de croazieră.  
Prin măsurile luate, autorităţile de la Atena spun că vor putea depista mai uşor cazurile de îmbolnăvire. "Vom aveam şanse mari de a putea depista majoritatea cazurilor importate”, a declarat Dimitris Paraskevis, membru al comitetului de experţi înfiinţat la Ministerul Sănătăţii din Grecia.
Faţă de Italia, de pildă, Grecia a scăpat ieftin, numărul deceselor fiind de 191. Toate măsurile anunţate de autorităţi fac parte dintr-o campanie care vizează revigorarea turismului, ramură care înseamnă peste un sfert din Produl Intern Brut al Greciei. Sunt însă şi destui contestatari: numeroase voci susţin că această relaxare va spori cazurile de infectare cu COVID, odată cu sosirea turiştilor. 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia