Tribuna
Comunicat de presa
Nicolae Neagu: „România cu Guvern de coaliție al Premierului liberal Cîțu, în plină pandemie SARS-CoV2, confirmă buna guvernare! Ratingul de țară, prima dată după 2013, de la negativ, la stabil!”
ADVERTORIAL
826 vizualizari
Nicolae Neagu: „România cu Guvern de coaliție al Premierului liberal Cîțu, în plină pandemie SARS-CoV2, confirmă buna guvernare! Ratingul de țară, prima dată după 2013, de la negativ, la stabil!”

Agenția de rating „Standard &Poor's" acordă prima calificare în sens pozitiv a perspectivei ratingului României din 2013 până acum. Agenția anunța de curând ratingul României pentru datoria pe termen lung și scurt, în valută și în monedă locală, la „BB minus A-3” și îmbunătățirea de la „negativ" la „stabil" a perspectivei ratingului acordat datoriei guvernamentale a României.

Este cel mai bun semnal primit după anul 2013. Decizia „Standard&Poor's" oferă indicii esențiale pentru parcursul României. Concret, vorbim de o recunoaștere internațională a eforturilor României de consolidare fiscal – bugetară, de confirmarea că, toate măsurile adoptate de actualul guvern sunt măsuri necesare, și vorbim de perspectiva pozitivă a potențialului de creștere economică pe termen mediu, fapt care este mai mult decât îmbucurător.

Acest calificativ ne onorează și ne responsabilizează în același timp, pentru că rămânem în continuare vigilenți și perseverenți, continuăm politica fiscal-bugetară prudentă și vom urmări îndeaproape buna implementare a măsurilor destinate relansării economice dar și cele de înlăturare a efectelor negative ale pandemiei Covid-19.

Decizia este argumentată de faptul că, riscurile fiscale pe termen scurt au fost reduse și guvernul Cîțu a demarat un curs de consolidare care va  asigura o datorie externă și un deficit guvernamental moderat până în 2024. Eforturile de consolidare ale guvernului au fost inițial concentrate pe secțiunea cheltuielilor bugetare, urmând ca acestea să fie extinse cu măsuri de generare a veniturilor și de diminuare a deficitului de colectare a TVA.   

Agenția de rating menționează: „ne așteptăm ca economia României să înregistreze o creștere de 5%  în acest an și să rămână la un nivel solid în 2022-2023, pe baza revenirii consumului privat și a majorării investițiilor, în special în sectorul public. Acesta din urmă va fi susținut de programul multianual de investiții în infrastructură al guvernului, conform căruia cheltuielile publice urmează să crească cu 15% în 2021. Aceasta va duce ponderea investițiilor în PIB la un maxim istoric de 5%", conform estimarilor făcute de  Standard&Poor's. 

De asemenea, pentru acest an se estimează un deficit guvernamental de 7% din PIB, urmând ca acesta să scadă până la 3% din PIB în anul 2024.

Planul de investiții propus de guvernul Cîțu depinde de absorbția fondurilor europene alocate României și de modul în care România prezintă proiecte eligibile și reușește să implementeze o agendă de reforme. România este unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE și în cel mai important instrument Facilitatea de Redresare și Reziliență.

Prognozele economice actuale depind inclusiv de evoluția pandemiei și de succesul intern și cel global, al campaniilor de vaccinare.

Avem astăzi certitudinea că reformele propuse și asumate de guvernul Cîțu denotă responsabilitate, demnitate și leadership-politic și duse la bun sfârșit vor asigura crearea unui cadru fiscal robust și vor îmbunătăți constant ratingul suveran al României.

Ratingul de țară anunțat de agenția de rating „Standard&Poor's", confirmă buna guvernare a guvernului de coaliție condus de premierul Florin Cîțu!

Senator PNL, Nicolae Neagu

 

 

comentarii
3 comentarii

Incredibil, ratingul a scazut cand a fost Catu ministru finantelor si a crescut acum cand Catu nu mai este ministru al finantelor. MARE REALIZARE!
E ca si cum v-as da un sut in fund si pe urma va mangai pe crestet si voi imi ziceti ca sunt cel mai bun prieten al vostru pentru ca am fost alaturi de voi la necaz.
Mai are rost sa mentionam ca catu a imprumutat mai mult decat toate guvernele de la revolutie incoace? Nu oricum ci la dobanzi record.
21.04.2021 15:06
Păi agenția aia de care spui face parte din mafia a cărei slugi sunteți.
Ce v-ați fi așteptat să spună , după cât bani le-ați dat?
Un cititor
21.04.2021 15:29
Eu cred ca "ratingul" asta de tara arata cat de obedienta si slugarnica este conducerea acesteia. Cat de mult este dispusa sa dezavantajeze proprii cetateni in favoarea "investitorilor". Este semnalul de "liber la jaf". Conditiile sunt prielnice. Conducerea ne este favorabila.
Cat de mizerabili sunt politicienii astia nenorociti. Au impresia ca daca vin cu tot felul de vrajeli lume pune iute botul. Poate mai pun unii botul, o data, hai de doua ori, dar ulciorul nu merge de multe ori la apa, stiti voi proverbul...
V-a vazut lumea cat de breji sunteti, cat de nenorociti. Bine va spunea Eminescu:

"Si acum priviti cu spaima fata noastra sceptic-rece,
Va mirati cum de minciuna astazi nu vi se mai trece?
Când vedem ca toti aceia care vorbe mari arunca
Numai banul il vaneaza si castigul fără munca,
Azi, când fraza lustruita nu ne poate insela,
Astazi altii sunt de vina, domnii mei, nu este-asa?
Prea v-ati aratat arama, sfasiind aceasta tara,
Prea facurati neamul nostru de rusine si ocara,
Prea v-ati batut joc de limba, de strabuni si obicei,
Ca să nu s-arate-odata ce sunteti - niste misei!"
Andrei
22.04.2021 23:50
Din aceeasi categorie
Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Hoghilag erata
Licitatie publica

accentmedia