Tribuna
Sevis
Nicolae Neagu: „Foamea de bani face ca Guvernul Dăncilă să amâne strategia energetică”
Nicolae Neagu: „Foamea de bani face ca Guvernul Dăncilă să amâne strategia energetică”

Memorandumul Guvernului care obligă companiile cu capital majoritar de stat să aloce dividendelor "cel puțin"  90% din profiturile înregistrate în 2017, văduvește de sute de milioane de euro planurile de investiții ale marilor companii energetice, este de părere deputatul sibian Nicolae Neagu.

Acesta s-a adresat colegilor săi din Camera Deputaților spunându-le că „PSD- ALDE și Guvernul Dăncilă în "foamea de bani", ca urmare a erorilor din politicile bugetar- fiscale și pentru a menține deficitul bugetar în tința celor 3% din PIB, amână prezentarea strategiei energetice naționale chiar în anul centenarului Marii Uniri Naționale și în anul de pregătire a Președenției românești a Consiliului Uniunii Europene”.

Potrivit lui Neagu, „încă o dată, guvernarea  PSD ne arată că lipsa de viziune și predictibilitate este regula lor de guvernare, chiar dacă domeniul energetic este coloana vertebrală  a oricărei economii indiferent de ce stat al lumii ar fi vorba.  În Uniunea Europeană, astăzi, se dezbate politica uniunii energetice comune a UE, și România, țara cu resurse și tradiții în producția de gaze și energie ar fi trebuit să fie extrem de activă! Guvernul Dancilă în schimb alege să ia din investițiile energetice 3,5 miliarde de lei, așa cum a făcut și în 2017, în loc să lase companiile energetice să-și facă investițiile planificate!”.

Neagu a mai arătat că Romgaz (SNG) și Transgaz (TNG) sunt mari perdanți la capitolul investițiilor proprii din vina actualei guvernări.

„Guvernul Dăncilă nu-și mai dorește construcția noii centrale termoelectrice de la Iernut aflată în portofoliul Romgaz (SNG)? Cum vor construi noua centrală termoelectrică a cărui valoare estimată este de aproape 270 milioane de euro? Cum vor rezolva nevoia de exploatare a zăcămintelor de gaze din portofoliul Romgaz , dat fiind faptul că rata de înlocuire a rezervelor a fost afectată de volumul redus al investițiilor, necesare punerii în funcțiune a unor capacități de producție? Societatea Transgaz este în pericol de a nu-și putea finanța investițiile strategice și de aceea a cerut ca dividendele să nu depășească 50% din profit. Oare gazoductul BRUA (Bulgaria- Romania- Ungaria- Austria) nu mai este important pentru guvernul Dăncilă? Gazoductul transeuropean are o valoare estimata  la  480 de milioane de euro, din care doar 180 de milioane sunt fonduri europene, restul banilor sunt fonduri proprii de investiții! Și acestea sunt doar câteva întrebări la care guvernarea PSD – ALDE nu ne poate răspunde pertinent! În noua arhitectură europeană, România dincolo de așezarea naturală în flancul estic al Uniunii Europene trebuie rapid să prioritizeze interesele economice și să se lupte pentru ele. Producția, precum și transportul de gaze și energie sunt în viziunea Partidului Național Liberal o prioritate a politicii economice românești! Avem tradiției și avem potențial! Mai trebuie viziune, strategie și voința politică!”, mai arată deputatul PNL, Nicolae Neagu.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia