Tribuna
Nemulţumiţi de sistem, studenţii au început protestele şi la Sibiu
Andra MARINESCU
2024 vizualizari
Nemulţumiţi de sistem, studenţii au început protestele şi la Sibiu
"În fiecare an s-au scumpit taxele de şcolarizare, de cămin, bursele au scăzut foarte mult, salariile nu sunt motivante pentru profesori...". Pentru asta s-au unit ieri studenţii şi profesorii din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, dorind să oprească distrugerea Educaţiei în România. Astfel, şi-au pus banderolele albe la mână, au lipit afişe cu revendicări pe uşile celor nouă facultăţi ale ULBS şi şi-au manifestat nemulţumirea faţă de sistemul de învăţământ.
Organizaţiile studenţeşti din Sibiu, alături de cadrele didactice, luptă pentru dreptul la educaţie şi au luat parte la greva japoneză ieri. Mulţi dintre ei şi-au dat "întâlnire" pe reţelele de socializare, prin provocările postate pe gru­purile facultăţilor şi ale univer­sităţilor. "Pentru prima dată în istorie, elevii, stu­denţii, părinţii, sindicatele, profesorii şi rectorii se unesc să oprească distrugerea Educaţiei din România! Nu fiţi indiferenţi! Veniţi alături de asociaţiile studenţeşti din Sibiu şi de Alianţa Naţional[ a Orga­nizaţiilor Studenţeşti din România să luptăm pen­tru dreptul nostru la edu­ca­ţie", se arată pe Internet. Tot aici, studenţii stabilesc şi pa­şii pe care îi au de făcut în de­mersul lor. Astfel, după protestul de ieri, ei hotărăsc o altă reu­niune. Dar în stradă.  "Ce trebuie să faci? E simplu: 1. Participă miercuri, 6 no­iembrie, la greva japoneză, pentru a trage un semnal de alarmă referitor la situaţia Edu­caţiei din România. 2. Vi­no pe 13 noiembrie la pro­test alături de mii de elevi, stu­denţi şi profesori din în­treaga ţară! Împreună putem face dife­renţa. Hai să arătăm că studenţii au un cuvânt de spus în ceea ce priveşte vii­to­­rul lor", au transmis stu­denţii.

Banderole şi afişe pe uşile facultăţilor

Universitatea "Lucian Bla­ga" din Sibiu susţine alocarea procentului de 6% din PIB-ul României în sfera învăţămân­tului, procent specificat în Legea Educaţiei Naţionale şi Pactul Naţional pentru Edu­ca­ţie, care a fost semnat de toate partidele parlamentare în 2008. La ULBS, circa 5.000 de banderole albe au fost împărţite studenţilor şi ca­drelor didactice, iar pe uşile facultăţilor au fost lipite afişe cu revendicări. "Unii ştiau de această acţiune, alţii nu. Şi pe ei i-am informat, le-am zis consecinţele sau beneficiile şi ni s-au alăturat imediat, zicând că vor să iasă şi în stra­dă", a spus Cristian Buzea, preşedintele Asocia­ţiei Stu­den­ţeşti Solidus, membră în ANOSR. După ce ieri au făcut grevă japoneză, studenţii sunt porniţi să îşi continue protestul şi în stradă. Ei au programat un marş pe care îl vor începe de pe Bulevardul Victoriei, din par­carea Facultăţii de Ingi­nerie, şi va continua pe stra­da Nicolae Bălcescu, până în Piaţa Mare. Marşul va fi liniştit - promit tinerii -, cu pancarde şi scandări legate de sistemul de învăţământ. Alături de stu­denţi, vor lua parte şi profe­sori. "Suntem aproape de stu­denţii noştri şi vom ieşi odată cu ei în stradă", a spus
Liviu Iosif, cadru didactic la ULBS.



comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB