Tribuna
Sevis
Ne mutăm în Malta sau în Valetta? Sau poate în Leeuwarden? Un apartament în Sibiu aproape de prețurile din alte foste capitale culturale europene
Laura BUCIU
12668 vizualizari
Ne mutăm în Malta sau în Valetta? Sau poate în Leeuwarden? Un apartament în Sibiu aproape de prețurile din alte foste capitale culturale europene
© Răzvan NEGRU

Știm cum au explodat prețurile imobiliarelor în timp ce Sibiul era Capitala Culturii Europene. Nu ni s-a întâmplat doar nouă, însă am sperat că după ce prețurile vor reveni pe o linie normală, acestea nu vor mai urca. Speranța s-a năruit, însă, pentru că după criza ce a urmat boom-ului, prețurile au continuat să crească. Iar acum, deși pare de necrezut, după pandemia de COVID-19 au explodat din nou, astfel că astăzi Sibiul poate fi comparat, din punctul de vedere al pieței imobiliare, cu orașe europene care au fost de curând capitale culturale. Am căutat să cumpărăm un apartament care să corespundă celor mai sofisticate gusturi, cu 3 sau 4 camere, în Materna (Italia), în Leeuwarden (Olanda) și în Valetta (Malta). Am aflat că, deși la noi au trecut 14 ani de când am avut statutul de Capitală Culturală Europeană, iar la ei doar 2-3, încă suntem foarte aproape în materie de prețuri la imobiliare.

 

Aproape 200.000 de euro, un apartament la vilă

 

Am găsit în cartierul exclusivist Giada, din Materna, un apartament de 130 mp, cu loc de parcare, două dormitoare, grădină, verandă, bucătărie, două băi. Apartamentul are ventilație mecanică ce permite un schimb continuu de aer, dezumidificare, care reglează umiditatea internă și combate formarea mucegaiului, are energie solară pentru încălzirea ape, automatizare, iar casa este vopsită cu vopsea organică, cu impact redus asupra mediului, realizată cu ingrediente naturale. Costă 199.000 de euro, iar prețul este negociabil.

Ceva mai ieftin am găsit în Olanda,  la Leeuwarden. Un apartament cu 3 camere, decent, în apropierea centrelor educaționale și culturale costă 160.000. Este și mai mic apartamentul din fost capitală culturală din Olanda: are doar 60 de metri pătrați.

Pentru cei care vor să locuiască în Valletta, fosta capitală culturală din Malta, nu este atât de costisitor. Un apartament cu trei dormitoare, două băi, situat în apropierea Universității și a Spitalului Central costă 250.000 de euro. Apartamentul are 100 de metri pătrați.

Cea mai ieftină locație am găsit-o în Bulgaria, la Plovdiv. Un apartament cu 3 camere situat într-un complex modern de vacanță în Sf. Vlas, costă 45.000 de euro. Este vorba de un apartament  la etajul trei, cu living cu bucătărie, două dormitoare, două băi și terasă. Suprafața este de 83 mp și apartamentul se vinde complet mobilat și utilat. Cei care vând locuința spun că este parte dintr-un complex care dispune de piscină, restaurant, grădini și sistem de securitate.

 

Ce cumpărăm în Sibiu cu aceeași sumă

 

Cu 170.000 de euro cumpărăm în Sibiu un apartament în zona centrală, de 175 de metri pătrați. Locuința are 5 camere și două băi, construită în 1980. Pentru a o aduce la stadiul locuibil, mai trebuie investit cel puțin 50.000 de euro, ceea ce va ridica proprietatea la 220.000 de euro.

Pentru cei care vor să scape de zgomotul orașului, au la îndemână zonele limitrofe: Calea Cisnădiei, Șelimbăr sau Șura Mare. Un apartament cu patru camere complet mobilat și utilat, într-o construcție tip vilă, se vinde la aproape 140.000 de euro. Dezavantajul este că cine îl cumpără nu stă în oraș. Avantajul este, însă, că se poate muta în el. Are 4 camere, două băi și mobilat și utilat de lux, după cum se specifică în anunțul de vânzare.

 

comentarii
15 comentarii

Comparam Merele cu Perele!
Sanet
09.06.2021 16:28
propaganda imobiliara
09.06.2021 17:41
Da' ce , noi avem venituri ca in Malta? Care este salariul minim acolo? Au umflat preturile. O garsoniera costructie noua in Selimbar, in Turnisor sau pe Doamna Stanca a ajuns la 44 000 de euro!
09.06.2021 18:47
Haloo presa!!!!Nu mai exagerati.Luati ceva ciocolata.
gogu
09.06.2021 19:06
Daca preturile apartamentelor se mentin la acest nivel sau cresc,inseamna ca oamenii isi permit sa le cumpere,cererea fiind mare.Vulpea cand nu ajunge la struguri,spune ca acesti sunt acri.
Teo
10.06.2021 07:57
da' ce legatura are ca ai fost sau nu capitala culturala? iar malta sau sudul italiei nu sunt exact exemple de bogatie.
cluju nici nu a fost :))
iar dacq pretirile ar fi scazut insemna ca economia nu merge bine. nu cred ca va doreati asa ceva.
10.06.2021 08:28
Imaginea din poza e foarte elocventa! Sibiul, noul Mumbai (alaturi de cluj, iasov, bucale etc)!
Daca apartamentele din poza aia s-au scumpit, sincer, nu imi pare rau! Din punctul meu de vedere, pot fi gratuite, alea-s locuinte sociale noi!
Din pacate poza e elocventa pentru dezvoltarea urbana a sibiului, axata strict pe profit imediat si fara o normalizare din partea autoritatilor! A iesit o jungla, un ghetou indian, o mahala sau un intreg oras dormitor pentru multinationalele corupte care profita de pe urma fortei de munca ieftine, distrugand un oras!

Asa ca tineti-va voi casele alea pe 200 mp de teren, case in care nu patrunde lumina, in care trebuie sa iesi pe strada sa vezi soarele! Tineti-va pentru voi toate cotetele, toate apartamentele ca cele din poza! Toate astea sunt kkt si vor trebui demolate si reconstruit mai bine in viitorul imediat apropiat!

Tineti-va kkt-ul de imobiliare pentru voi! Merge video chat, salon de masaj, prostitutie si dealeri de droguri! Cam la asta se preteaza modul in care se dezvolta sibiul! Si politia ia doar mita in loc sa rezolve infractionalitatea din fiecare scara de bloc! Mai grav, angajati ai mai si ai jandarmeriei, cunosc situatia, sunt vecini cu astfel de apartamente folosite ilegal pt prostitutie etc si nu spun nimic, nu reclama autoritatilor !!! Astia sunt angajatii MAI, au vecini pesti si ei tac de ani de zile! N-or avea incredere in autoritati: nesiguranta si neincredere!
Demisia chetorului de la sibiu se impune imediat!
10.06.2021 08:47
Sibiul este cu mult peste capitalele europene la bunastare, civilizatie si investitii! Noi ne-am intors recent de la Londra si pot spune ca Sibiul este cu 100 de ani peste tot ce exista in UK. Am cumparat un apartament in Avangarden cu 150000 euro si suntem fericiti!
Sic? Trihenea
10.06.2021 09:57
Sibiu = Oltenia
Brasov
10.06.2021 18:34
Preturi cu nesimțire și apartamente noi de o calitate îndoielnică !!! Ei sunt "jmcheri" și cine cumpără sunt proști! ????????
10.06.2021 23:01
@Brasov
ziceti mersi
11.06.2021 13:58
iasovule, ce voiai mah, sa vina moldovenii coate goale ? Decat br, bz, vs, sv, bt, ph, is mai bine vl, ot, gj, tl etc

Astia vin cu energie si cu pofta de viata !!! Numa buni de munca!
@iasov
11.06.2021 15:09
Oricum Brasovul e mai civilizat decat Sibiul. mMoldovenii veniti acum 60 deani la Sibiu s-au civilizat si au dat nastere unor generatii mai civilizate, nu ca meltenii nostri. N-au decat sa mearga toti meltenii la Avantgarden, nu-mi pare rau!
11.06.2021 19:17
Una e sa ceri, alta e sa si primesti! Degeaba preturile se mentin, daca n-au vanzari! Probabil dezvoltatorii imobiliari asteapta sa se intoarca romanii plecati afara ca sa le cumpere boacazele lor!
@Teo
12.06.2021 11:32
Interesant.deci in Malta sau La Valetta!!!!
Xxx
12.06.2021 18:09
Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Comunicat_de_Presa_benef-finali-2 - finalizare

comunicat-incheiere-proiect-dabo

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia