Tribuna
PNL
Ministrul Agriculturii, la Sibiu:
"Ne-am gândit să reducem TVA-ul la lapte şi legume!"
Ana Maria MĂTUŞOIU
2695 vizualizari
Miercuri şi joi, 11 -12 iunie, în sala de conferinţe a Hotelului Hilton a avut loc conferinţa internaţională "Meat - Milk 2014", în care au fost discutate principalele probleme cu care se confruntă în prezent producătorii şi procesatorii de carne şi de lapte din România şi din Europa. La eveniment a luat parte şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a avut numai cuvinte de laudă la adresa organizatorilor, asigurându-i pe aceştia că va susţine întru totul factorii care pot genera plusvaloare la carnea şi laptele românesc. Conferinţa internaţională a avut ca parteneri-finanţare Banca Comercială Carpatica şi Silka România.
La lucrările prezentate în cadrul conferinţei au participat, pe lângă Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, şi Liviu Harbuz, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Laurenţiu Rebega - europarlamentar, Gheorghe Turtoi - secretar de stat APDRP, Wimm Zaalmink - de la Universitatea Wageningen din Olanda, Alex Jurcoiu - preşedinte Pro Agro, dr. Alfred Schwelein - Account Manager Animal Nutrition  pentru Danemarca, Suedia, Finlanda şi ţările baltice, Cristian Popa - expert în etichetare produse de carne şi lapte, Sebastian Lopez - Regional Sales Manager pentru grupul AB Energy România, Vladimir Mănăstireanu, preşedintele ANSVSA, Jean-Luc-Meriaux, secretar general UECUB, Dorin Cojocaru - preşedinte APRIL, Sorin Minea - preşedinte Romalimenta, Claudiu Frânc - preşedinte FCBR, Radu Timiş - vicepreşedinte ARC, Ioan Ladoşi - preşedinte APCPR, Florin Căpăţână - director Corporate Carrefour România, reprezentanţi ai firmelor: Agricola International Bacău, Albalact, Angst, Carniprod, Cris-Tim, Danone România, De la Ferma, Five Continents, Mândruţa Cris-Tim, Scandia-Food, Siciliana SRL, precum şi crescători de bovine din judeţul Sibiu.
Din noianul prezentărilor şi dezbaterilor, remarcăm doar câteva care au stârnit un interes aparte în rândul participanţilor la conferinţă: "Soluţii de scădere a costurilor pentru industria procesării laptelui", "Tehnologii de ultimă generaţie pentru industria laptelui", "Calitatea alimentului şi încrederea consumatorului în etichetă", "Cine fură căciula sectorului de carne?".

Nemulţumiri şi promisiuni

Cei prezenţi au cerut imperativ ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să facă "intervenţii" de urgenţă pentru reducerea TVA la lapte şi carne. "Deja, în Ungaria şi Bulgaria, TVA-ul a fost redus la 5%. În plus, noi ne confruntăm cu o scădere semnificativă a efectivelor de bovine (atât de lapte cât şi de carne). În aceste condiţii este tot mai greu să supravieţuim", au spus reprezentanţii producătorilor de lapte şi carne. Alte voci au afirmat, însă, că nu dispunem de suficiente ferme de reproducţie. Nemulţumiri au fost şi în privinţa soluţiilor (ajutorului de stat) în domeniul zootehnic. Valoarea maximă a unui proiect eligibil la noi este de 2 milioane euro, în timp ce în Croaţia (ultima venită în UE),  nivelul este de 5 milioane euro/proiect. "De ce la alţii se poate, iar la noi nu?", s-au întrebat cei prezenţi în sală. Astfel de întrebări au primit răspunsuri prompte din partea ministrului Agriculturii. "Ne-am gândit să reducem într-o primă fază TVA-ul la lapte şi legume. Avem în vedere şi reducerea TVA-ului pe tot lanţul şi la carne" a spus Daniel Constantin. De altfel, a continuat spunând că "în sectorul zootehnic, dorim ca în anii 2016-2017 sprijinul de la stat să fie puternic". După spusele acestuia, începând cu anul 2020, fermierii români vor fi aliniaţi la nivelul subvenţiilor primite de fermierii europeni. Totodată, în cadrul conferinţei a fost tratată şi necesitatea modificării unor prevederi din Legea Pajiştilor, despre continuarea plăţilor cuplate la vacă (o măsură apreciată de toată lumea!), de stopare a evaziunii la lapte şi carne.
Întrebat de reporterul TRIBUNA dacă măsura Comisiei Europene de a desfiinţa cotele de lapte din aprilie 2015 reprezintă o ameninţare pentru piaţa românească a laptelui, Daniel Constantin a răspuns: "Da! Vrem să prevenim acest impact prin luarea unor măsuri de comun acord cu toţi cei implicaţi din acest domeniu".
Conferinţa internaţională "Meat-Milk 2014" de la Sibiu a avut ca parteneri-finanţare Banca Comercială Carpatica "Oferta bancară destinată agroindustriei româneşti şi Silka România - "Soluţii pentru pardoseli şi industria cărnii".

comentarii
1 comentarii

ba daca faceti reducerea la tva cum ati facuto la piine mai bine lasatio cum a fost ca nu s-a vazut nimic in buzunaru singurului aliment de care se mai poate apropia ramanii ,voi de cind ati venit ne duceti cu poresu ca vom face si se vede ,adica nu se vede nimic nou sub soare ca ai dat la pensii cu vrful destutelor ai luat cu 4 miini inapoi ,totul dus cit mai indepartat ca mai sunt doua rinduri de alegeri una in toamna si una in 2016 ,ba astept schimbarea legii pensilor aia care vati laudat ca o modificati cind ajungeti la cascaval ,s-au acu ce nu era bun la aia dinaite de le spuneti basisti este buna la voi astia iliesisti
piine
13.06.2014 09:31
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica