Tribuna
Fabrica Sevis
Naştere naturală sau cezariană? Mamele au fost sfătuite de specialiști români și americani
Sorana MAIER
3639 vizualizari
Naştere naturală sau cezariană? Mamele au fost sfătuite de specialiști români și americani

Peste 60 de gravide şi mame sibiene au participat zilele trecute la conferinţa "Ora de sănătate", organizată de Asociaţia Happy Moms. Subiectul propus de organizatori a fost unul ce presupune naşterea naturală şi când se impune naşterea prin cezariană. 
Invitaţi să stea de vorba cu viitoarele mame au fost dr. Corina Ispăşoiu, medic ginecolog la SCJ Sibiu, dr. Maria Livia Ognean, medic specialist neonatolog, dr. Edward Bell, medic neonatolog invitat special la eveniment, din Iowa, SUA, şi psihologul Aniela Sârbu. 
Discuţiile au pornit de la nevoia de informare a mamelor cu privire la riscurile la care sunt supuşi copiii atunci când mamele aleg, fără o recomandare medicală, să nască prin cezariană. 


Dr. Maria Livia Ognean a prezentat rezultatele celor mai recente studii şi statistici efectuate la nivel naţional şi internaţional cu privire la efectele asupra nou-născutului în ambele situaţii. Acestea arată faptul că impactul pe care îl are naşterea asupra unui nou-născut este foarte mare. Copiii născuţi pe cale naturală au o stare de sănătate mai bună pe termen lung, în vreme ce cpiii născuţi prin cezariană dezvoltă în timp, sau chiar imediat după naştere, anumite afecţiuni şi probleme. 
Cezariana a fost prezentată ca o soluţie de urgenţă în cazul mamelor care nu pot duce până la capăt o sarcina sau atunci când viaţă fătului este pusă în pericol. Dr. ginecolog Corina Ispăşoiu a explicat nevoia de a se reduce numărul cezarienelor în spitalele din România, deoarece, spre deosebire de SUA, aici medicii apelează mult prea uşor la bisturiu. 


Situaţia din Statele Unite a fost prezentată de invitatul special, dr. Edward Bell, medic specialist neonatolog în statul Iowa. 
Psihologul Aniela Sârbu crede că principalul motiv pentru care mamele aleg să nu nască natural este teama de durere şi le-a sfătuit pe viitoarele mame prezente la eveniment să apeleze la psiholog dacă au nevoie de ajutor ca să îşi învingă teamă. 

  • Proiectul are că obiectiv principal îmbunătăţirea stării de sănătate a mamelor şi a copiilor lor, precum şi creșterea accesului acestora la informaţii de calitate din domeniul sanitar. În cadrul întâlnirilor lunare mamele vor avea ocazia să stea faţă în faţă cu medicii specialiști care vor răspunde la întrebările lor despre temele propuse de voluntarele Asociaţiei Happy Moms”, spune Lidia Bădilă, coordonatorul proiectului “Ora de sănătate”.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia