FITS 2024
Tribuna
Narcis Neaga despre „autostrada scufundată”: „Clarific pentru prima dată. Nu au fost alunecări de teren”
Narcis Neaga despre „autostrada scufundată”: „Clarific pentru prima dată. Nu au fost alunecări de teren”

Șeful CNAIR, Narcis Neaga, a declarat, într-un interviu pentru DCNews, că lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăștie, cel cuprins între Săliște și Cunța, nu s-a prăbușit, ci a fost o „intervenție controlată”.

  • „Am să clarific acum, pentru prima dată public, ce s-a întâmplat cu Orăștie-Sibiu pentru că degeaba am văzut că s-au trimis comunicate, că informația a fost oarecum trunchiată și vreau să o clarific. Orăștie-Sibiu, lotul 3, 2015, undeva iunie-iulie. Fisuri într-o anumită zonă au început să apară cam la o lună, două de la datul în trafic. Au fost reparate de către constructor, constructorul își continua munca pe șantier, a venit vara, fisurile tot mai dese, tot mai largi, ei veneau cu tot felul de soluții, nu se știa cauza. Au fost luate carote, au fost diverse opinii. Nu s-a pus problema alunecărilor de teren, erau montate înclinometre, dealurile nu mișcau autostrada. Prin luna august, văzând că nu avem niciun rezultat, cu toate soluțiile impuse de constructor,(...) am stat de vorbă cu corpul tehnic din companie, am informat premierul și ministrul Transporturilor de la acea vreme și am zis că pe o porțiune de 500 de metri trebuie să vedem ce e acolo. Îmi era teamă că la un moment dat va fi o fisură foarte mare, vine o mașină intră cu roata acolo și mor oameni. Am zis nu, cu orice risc de imagine, vreau să văd ce este acolo. Am anunțat poliția, am blocat la capete pe 500 de metri, am luat un excavator și am mers până jos în fundație”, a declarat directorul CNAIR.

Neaga a precizat că atunci când „s-a desfăcut” autostrada era lângă el și constructorul, căruia i-a făcut plângere penală și i-a cerut un plan de remediere.

  • „Era greșeală de construcție, nu era sistemul drenal, nu era scurgerea apei realizată, asta era explicația. Și ne-am dus mult în adâncime, până pe la 11 metri. Și în momentul în care s-a desfăcut autostrada s-a văzut ca într-o secțiune ce au pus și ce nu au pus și am văzut toate nenorocirile pe care le-au făcut ei acolo. Primul lucru pe care l-am făcut, am sesizat constructorul care a fost de față când am desfăcut autostrada, i-am făcut plângere penală, i-am cerut un plan de remediere și au început tergiversările. În fine, finalul este că s-a reziliat contractul în 2016 și s-a refăcut și se circulă pe autostrada respectivă. Deci nu s-a prăbușit, nu au fost aunecări de teren, noi am făcut treaba asta tocmai gândindu-ne la participanții la trafic cu toate riscurile. De atunci eram Neaga demolatorul, dar eu am vrut să văd ce este acolo din dorința de a vedea ce se întâmplă pentru că la un moment dat te gândești, ți-e teamă când vezi că apar fisuri și corpul tehnic nu găsește nicio soluție”, a mai spus Neaga. 

 

comentarii
1 comentarii

cind iti da unul una in cap nu se numeste omor ci interventie controlata
herr neaga ce vorbesti
ardeo
11.12.2018 16:57
Din aceeasi categorie
CONTINENTAL

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica