Tribuna
PNL
Muzeul Naţional Brukenthal: expoziţia "Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România", la Cluj
Muzeul Naţional Brukenthal: expoziţia

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Memorialul Închisoarea Pitești și Muzeul Național Brukenthal prezintă, în perioada 24 mai – 24 iulie, expoziția "Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România". 
Expoziția itinerantă este bilingvă (română/engleză) și prezintă cronologia Fenomenului Pitești, acțiunea violentă de la penitenciarul Pitești, obiecte originale din sistemul penitenciar comunist - mobilier de celulă, zeghe (uniforma deținuților), fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuții politic familiilor și fotografii inedite. În plus, curatorii au pregătit o secțiune dedicată deținuților clujeni care au trecut prin Fenomenul Pitesti şi o zonă unde vizitatorii pot împărtăși gândurile și impresiile lor.

Vernisajul va avea loc vineri, 24 mai, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Vor deschide expoziția Ruxandra Cesereanu (poet, prozator, cercetător) și Virgiliu Țârău (istoric, cercetător), iar curatorul Andreea Corca va vorbi publicului despre cum a fost creată expoziția și particularitățile acesteia. Evenimentul nu este recomandat copiilor sub 10 ani din cauza violenței deosebite a subiectului prezentat. 

Expoziția "Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România” este un proiect al Memorialului Închisoarea Pitești în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și cu participarea Penitenciarului București Jilava - Fortul 13. Expoziția prezintă cronologia acțiunii violente desfășurate de regimul comunist la Penitenciarul Pitești între 1949-1951. Cunoscută azi drept "Fenomenul Pitești", "Experimentul Pitești" sau "reeducarea prin tortură", această formă de tortură sistematică aplicată studenților anticomuniști avea drept scop principal obținerea de informații de la victime, ce foloseau la arestarea altor anticomuniști, însă violențele au dus și la distrugerea personalității victimelor, spre a le face incapabile de acțiuni de opoziție față de regim în viitor. Sinistra acțiune a avut loc la Pitești între noiembrie 1949 și mai 1951, unde peste 600 de studenți au fost supuși torturilor, dar a fost extinsă în alte penitenciare începând cu primăvara anului 1950, unde alte câteva sute de deținuți politic au fost torturați.


comentarii
1 comentarii

Exceptionala expozitie. Asta este adevarata fata a comusmului. Crima, teroare, dictatura.
Istoria reala
16.05.2024 16:33
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica