Muzeul Etnografic „Casa cu Păpuși” de pe Calea Gușteriței își așteaptă vizitatorii

Acasa >

Articol

Soții Mircea și Maria Drăgan sunt doi foști profesori, pensionari, care de-a lungul timpului și-au transformat casa într-un adevărat muzeu, unde au strâns diferite obiecte tradiționale precum păpuși, costume populare, cărți, furci, steaguri de nuntă tradiționale, vase ceramice, lăzi de zestre, din 1925 și chiar mai vechi. Ea, fostă profesoară de matematică și el fost profesor de română au început să pună bazele acestui muzeu intitulat „Muzeul Etnografic Casa cu Păpuși”, care a luat naștere în Agnita, iar în 2019 s-a mutat în Sibiu. Principalul motiv pentru înființarea acestui muzeu a fost dorința de a păstra tradiția vie și de a nu pierde esența folclorului atât românesc, cât și săsesc. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Păpușile, principala atracție a muzeului

Muzeul deține o colecție generoasă de păpuși îmbrăcate în porturi românești, săsești și țigănești, acestea fiind principala atracție. Încă de la intrare se pot observa câteva exponate așezate pe pervazul unui geam. Încăperea unde se află obiectele tradiționale este împărțită în două parți și anume, partea săsească și partea românească. „Am colecționat tot mai mult pentru că aveam senzația că dispare o lume, o lume veche, o lume a regulilor și a disciplinei” spune doamna Maria. Majoritatea obiectelor provin de pe Valea Hârtibaciului și din satul Săsăuș, satul de proveniență al colecționarei. 

„Suntem atașați de toate aceste obiecte”

Pentru soție un obiect cu o valoare sentimentală aparte este „furca” deoarece fosta profesoară se pricepe la cusut și țesut la război, unele dintre articolele expuse fiind executate chiar de ea. Domnul Mircea, pasionat de cărți, muzică, folclor deține una din cele mai vechi cărți, un „catavasier” din 1746. Alte obiecte vechi sunt „catrinţele” care provin din 1880- 1900 și o ladă de zestre din 1846.

Multe obiecte au fost salvate de familia Drăgan, înainte de a fi arse sau aruncate de oameni care nu mai aveau nevoie de ele. „Ne-am trezit cu străini la poartă care doreau să ne doneze anumite obiecte, spunând că aici e locul lor, iar alții voiau să ne ceară banii pe ele”, povestește Mircea Drăgan. 

Muzeul poate fi găsit pe Calea Gușteriței, nr. 54 B, iar intrarea este gratuită pentru oricine dorește să facă o mică incursiune în vremuri cu un farmec aparte și este curios să afle povești atât din viața comunității românești, cât și din cea săsească. Programul de vizitare este zilnic între orele 10-12 și 15-19, însă familia Drăgan este dispusă și dornică să primească vizitatori și în afara orarului.  

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
16 ianuarie 2023 la 14:27

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 22 minute
Medieșenii sunt invitați, duminică, la ”Crosul Primăverii”
Primăria Municipiului Mediaș și CS Atletic Star Mediaș îi invită pe toți cei care susțin mișcarea în aer...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Fum negru la Vatican: Cardinalii nu au ajuns încă la un acord privind alegerea noului papă
Mii de oameni s-au adunat joi în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în a doua zi a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 7 ore
Adrian Bibu, prezent la celebrarea a 77 de ani de la înființarea Statului Israel: „Un moment deosebit și profund emoționant”
Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a reprezentat Consiliul Județean Sibiu la ceremonia aniversară dedicată celor 77...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
Elevii sibieni descoperă lumea cunoașterii la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește în această perioadă câteva activități speciale dedicate elevilor sibieni în cadrul programelor „Școala...
Actualitate
1 min de citit