Tribuna
Jidvei
Modificări radicale: TVA livrată statului de către cumpărător, nu de furnizor! PwC: "România pierde anual peste 6 miliarde euro din TVA necolectată"
Modificări radicale: TVA livrată statului de către cumpărător, nu de furnizor! PwC:

După Cehia, România ar putea fi a doua ţară din Uniunea Europeană care aplică mecanismul de taxare inversă generalizată. Ce înseamnă asta? Concret: TVA ar putea fi livrată statului de către cumpărător, nu de furnizor, dacă livrarea are loc în România şi ambii sunt înregistraţi în scop de TVA, anunţă digi24.

Statele membre UE ”cel mai grav afectate de frauda în materie de TVA” vor putea aplica, până la 30 iunie 2022, în condiții tehnice foarte stricte, mecanismul de taxare inversă generalizată pentru operațiunile locale (transferarea răspunderii pentru plata TVA din sarcina furnizorului său a prestatorului către client). Decizia a fost luată zilele trecute de Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare al Consiliului Uniunii Europene (ECOFIN).
Şi România ar putea fi beneficiara acestei hotărâri, mai ales că la noi rata de necolectare a TVA este una dintre cele mai mari din spaţiul UE. Cel mai recent raport VAT Gap al Uniunii Europene arată că România pierde, în fiecare an, venituri de 27,55 miliarde lei,  aproape 6 miliarde euro, ca urmării a neîncasării TVA, mai precis 36% din totalul veniturilor cuvenite, potrivit ultimului raport VAT Gap al Uniunii Europene.

Statele vor putea utiliza taxarea inversă doar pentru livrările de bunuri și prestările de servicii interne care depășesc pragul de 17.500 euro pe tranzacție. În statele membre care vor dori să aplice această măsură, 25% din deficitul de TVA trebuie să se datoreze fraudei de tip carusel.

ECOFIN a stabilit că statele membre vor trebui să pună la punct obligații adecvate și eficace în materie de raportare electronică pentru toate persoanele impozabile, în special pentru cele cărora ar trebui să li se aplice mecanismul. Ca să poată folosi taxarea inversă, statele trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, iar cererea să fie autorizată de către Consiliu.

  • "Mecanismul urmează să fie aplicat, cu titlul de proiect pilot, în Cehia, ţară care și-a exprimat de mulți ani interesul utilizării acestei măsuri, într-o formulă simplificată. În funcție de rezultatele proiectului pilot, statele membre, inclusiv România, vor putea solicita Consiliului aprobarea aplicării mecanismului, în cazul în care îndeplinesc criteriile de eligibilitate", spun reprezentanţii companiei PwC.
  • „Implementarea taxării inverse generalizate este o măsură potrivită pentru combaterea fraudei, fiind, din acest punct de vedere, poate cea mai importantă din acest set. Desigur, reprezentând o excepție de la regulă generală privind persoana obligată la plata TVA, acest concept ar putea genera costuri adiționale în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor declarative și actualizarea sistemelor IT, în rândul contribuabililor ce desfășoară activități economice în Statele Membre eligibile, care își vor exercita acest drept temporar. Dacă ne uităm la condițiile stricte de implementare ale acestui mecanism, este posibil, totuși, că impactul său general să fie limitat, mai ales în contextul în care inițial va fi testat doar la nivelul unui singur stat membru, ca program-pilot”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Liderul Departamentului de taxe și consultanță juridică, PwC România.

În mod normal, persoana obligată să achite TVA este cea care face livrări de bunuri sau prestări de servicii. Totuși, prin excepție, TVA poate fi plătită, în cazul anumitor operațiuni, de către beneficiar. Această practică este cunoscută ca taxare inversă.
Regula de bază a taxării inverse este, conform Codului fiscal, că furnizorul și beneficiarul trebuie să fie înregistrați în scopuri de TVA în România: „prin excepție (...), în cazul operațiunilor taxabile, persoana obligată la plata taxei este beneficiarul (...). Condiția obligatorie pentru aplicarea taxării inverse este ca atât furnizorul, cât și beneficiarul să fie înregistrați în scopuri de TVA (...)”.
Totodată, taxarea inversă este posibilă numai pentru livrările de bunuri și prestările de servicii făcute în interiorul României

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia