Tribuna
PNL
Modernizarea cartierului Ștrand, între nemulțumirea unor sibieni și planurile Primăriei Sibiu de reconfigurare și împrospătarea vegetației
Sorana MAIER
2090 vizualizari
Modernizarea cartierului Ștrand, între nemulțumirea unor sibieni și planurile Primăriei Sibiu de reconfigurare și împrospătarea vegetației
© Răzvan NEGRU

Lucrările de modernizare a cartierului Ștrand din Sibiu au atras nemulțumirea unor locuitori din zonă, care se declară îngrijorați de faptul că vegetația existentă în spațiile verzi a fost tăiată și se tem că în locul ei vor apărea betoane.

De cealaltă parte, Primăria Sibiu dă asigurări că este vorba doar de o reconfigurare a spațiului, că vegetația va fi întinerită și înlocuită cu arbori potriviți pentru mediul urban, iar locurile de parcare vor fi organizate astfel încât locatarii să nu mai parcheze pe zonele verzi.

 

Spațiile dintre blocuri, îngrijite până acum de locatari

 

Sibienii care locuiesc în blocurile din zona care acum este în plin șantier spun că nu înțeleg de ce a fost nevoie de tăierea gardului viu și a plantelor pe care ei le-au crescut în ultimii ani.

„Nu înțelegem de ce a fost nevoie să strice acea zonă verde, dacă ea arăta atât de bine. Am avut bujori și trandafiri în grădina din fața blocului, a trebuit să îi scoatem pe toți, ca să nu îi distrugă cu buldozerul. Știm că este domeniul public, dar spațiul chiar arăta bine”, spune o femeie care locuiește în zonă.

Fundația Comunitară și alte asociații din Sibiu au trimis petiții în acest caz.

 

Doar reconfigurare și reîmprospătare

 

Primăria Sibiu le transmite sibienilor din Ștrand faptul că zonele verzi vor fi păstrate și că lucrările sunt doar pentru înfrumusețarea zonei și pentru o mai bună funcționalitate.

„Primăria Sibiu continuă modernizarea cartierelor de blocuri, având deja ca exemple de bune practici cartierul Dioda și mai multe zone de blocuri din Hipodrom și Turnișor.  Rezultatul acestor lucrări a fost apreciat și acceptat de locuitorii acestora. 
Având ca experiență aceste exemple reușite, am început și modernizarea cartierului Ștrand. Subliniem că vorbim de o RECONFIGURARE a cartierului pentru o mai bună FUNCȚIONALITATE, ținând cont de doleanțele cetățenilor, în măsura în care acestea sunt conforme cu standardele tehnice și cu spațiul public disponibil între blocuri. Prin urmare, în proiect se va ține cont și de dorința unor cetățeni de a optimiza și de a crea spații de parcare atât de necesare în zonele aglomerate de blocuri, tocmai pentru a evita parcarea pe spațiile verzi devenite între timp terenuri virane. În paralel căutăm să revigorăm și zonele verzi, ordonându-le, căutând să împrospătăm vegetația și să plantăm arbori potriviți pentru mediul urban, plantarea urmând să aibă loc în perioada de repaus vegetativ (toamna târzie sau primăvara devreme). NU SE DOREȘTE o reducere a zonelor verzi față de situația actuală, ci o împrospătare a acestora și o reconfigurare a lor pentru o cât mai bună funcționalitate a spațiului public.  

Cartierul Ștrand numără câteva mii de locuitori, fiecare cu doleanțele proprii. Petiția transmisă de Fundația Comunitară număra 20 de semnături, pe când Primăria Sibiu, prin proiectul aflat în curs, încearcă să răspundă nevoilor unei mari majorități a cetățenilor care locuiesc în acest cartier”, transmite Primăria Sibiu.

 

Investiție de 42,3 milioane lei

 

Cartierul Ștrand a intrat anul acesta în proces de modernizare, asemeni altor cartiere de blocuri, unde lucrările au inclus refacerea aleilor, a rețelelor subterane, a iluminatului, a spațiilor verzi și a locurilor de joacă.

Lucrările de modernizare cuprind zona de blocuri din cartierul Ștrand, delimitată de străzile Vasile Cârlova, Maramureșului, Profesor Aurel Popa, Ion Albabei, Dimitrie Cantemir, Cristianului, Vrancei și Ștrandului.

Investiția se ridică la 42,3 milioane de lei și va include lucrări ample la rețele, drumuri, parcări și zone verzi. Modernizarea  carosabilului și a trotuarelor pe străzile Bihorului, Ștrandului, Olteniei, Doljului, Gorjului, Sălajului, Oașului, Hațegului, Vrancei, Bucovinei, Bârsei, Prof. Ioan Moga, Intrare Dimitrie Cantemir, Prof. Aurel Decei, Ioan Albabei și Prof. Aurel Popa, însumând aproape 6.000 de metri liniari, reconfigurarea spațiilor de parcare, în zonă urmând să fie disponibile un total de aproape 1400 de locuri de parcare sunt cuprinse în proiect.

Contractul prevede și împrospătarea și reamenajarea zonelor verzi dintre blocuri, însumând o suprafață de peste 11.000 mp

 

 

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU


comentarii
11 comentarii

Să nu vă temeți că vor fi numai betoane în loc de vegetație cu pomi și arbuști, să fiți chiar siguri. Vor fi numai parcări, cu un chenar de gazon de o jumătate de metru pe margine. Conform planului aprobat de Primărie, în cartierul Ștrand printre blocuri.
A?a
04.08.2020 16:00
nemernica aceasta primarie
condusa de ommama fodor
bataie de joc
DA NOI SITEM CONTRIBUABILI
nu tu frua antisibiana
adi3
04.08.2020 17:23
pana la reimprospatare, e plin de praf de la lucrari, se fac vartejuri care il imprastie si pe la etajele superioare ale blocurilor. asta e din cauza unei alte probleme, se munceste muuult prea incet. si in strand, si pe neculuta si pe pasajul spitalului. chinezii le faceau in doua zile, voi primaria le puteati face in 2 saptamani, daca voiati. dar nu...
din punctul meu de vedere, problema era doar ca strada strandului era mult prea stramta pe o portiune. dar intre blocuri era rai. si sper sa ramana, unde nu au intrat deja cu prapadul. locuri de parcare?! amenajati portiunea dintre vrancei si maramuresului, unde, candva, se voia o piata agroalimentara, iar acum e un maidan cu beton/pamant si locuri de parcare imprastiate. e ridicol sa vad locul ala ramas la fel, in timp ce peste drum distrugeti gradinile dintre blocuri.
si mai sunt maidane, cu mult pamant, dar si multa verdeata. ocoliti verdeata si faceti parcari unde e pamant. amenajati dracului odata spatiul dintre salajului si scoala 1. din nou, e infiorator ca distrugeti gradini si maidanele raman la fel.
si ce sunt copaci potriviti spatiului urban? daca au crescut acolo, sunt potriviti si ne bucuram de ei. de-a lungul timpului s-a facut un masacru ingrozitor in cartierul strand. erau multi brazi si plopi. plopii au disparut 100%.
si nu mai veniti cu motocoasele alea poluante (ca zgomot si ca noxe) sa taiati iarba dintre blocuri. lasati-o dracului asa, nu e gazon.
05.08.2020 00:31
De spatiile verzi e pacat, intr-adevar.
Dar sunt binevenite si locurile de parcare - erati unii de va parcati masina pana in buza scarii, pe trotuar, v-ati amenajat parcari pe spatiile verzi de zici ca erati mari latifundiari; sistemul de iluminat public era invechit; e binevenita si ideea ingroparii cablurilor supra-terane;

Totusi, un lucru interesant, observ cu tristete ca nimeni nu se plange de reteaua e canalizare, care e depasita si ar fi trebuit adaptata pentru debit mai mare. Fiecare isi plange particica LUI, isi vede problema LUI, se gandeste la floarea LUI - hapsani au mai devenit oamenii... si incuiati la minte (si de-o parte, si de cealalta).

Asfaltul vechi era mancat, la fel si stalpii din reteaua de electricitate, care au inceput sa arate ca veritabile Turnuri din Pisa sub greutatea cablurilor atarnate; masinile erau parcate aiurea, ca nu puteai sa te plimbi cu scaunul cu rotile fara sa cazi in nas de cateva ori, fiind nevoit sa faci rocade: trotuar - sosea. DAR, aia ne doare, fratica: bujorul si trandafirul de la mama.

Pe centenara care se plangea de bujorii ei, si primaria care se bate cu pumnu-n piept in legatura cu faptele ei marete nu i-am auzit sa se planga de golanimea si boschetarimea care se aduna in parculetul de pe Strandului, de nu mai au copiii loc sa joace de mizeria pe care o fac si care le iese pe gura.

Haideti sa vedem si jumatatea plina a paharului comunitatii, nu doar ceasca INDIVIDUALA din fata fiecaruia!

Dumnezeu sa ne dea intelepciune... TUTUROR (iar celor care ne mai si conduc sa le dea si integritate si viziune si de alte cele)!
Om
05.08.2020 09:02
@om
asa se face treaba, fiecare semnaland problemele care il intereseaza. nu poate fiecare sa stie problemele tuturor. dar primaria trebuie sa le consrmneze pe toate si sa faca compromisuri. nu stiu de unde e pretentia asta sa ne gandim la toate problemele lumii.
itu
05.08.2020 11:20
Normal ca nu le convine comunistilor ca le strica gradina de zarzavaturi din spatele blocului. Era o mizerie groaznica dupa blocuri. Era si cazul sa se modernizeze zona.
Jan Valjan
05.08.2020 14:18
Fundația Comunitară sa ne mai lase in pace !In cele 20 de semnături sunt 3 persoane cu numele de ciocan ?!Vrem parcări și zone verzi !Sa dispară "grădinile " de dinaintea liniei ferate !Vrem stații de buz decente:cu băncuțe și umbrire !
Dana S.
05.08.2020 18:01
Când majoritatea orașelor mari (Cluj , Oradea , etc.) investesc sume importante în crearea de noi spatii verzi în interiorul cartierelor, Sibiul distruge și pe cele care mai sunt.
Eu înțeleg că crearea de noi locuri de parcare aduce electorat dar având în vedere praful, noxele și poluarea din oraș consider că ar trebuii totuși găsită macar o soluție de echilibru in cazul zonelor verzi din cartierul Ștrand, e vorba totuși de sănătatea noastră și a copiilor noștrii. (Alta decât a lasă un copac doi sau o urmă de gard viu așa de ochii lumii în mijlocul a 1,400 de locuri de parcare betonate).
Radu
05.08.2020 22:16
Mare pacat de aceste spatii verzi din cartiere cu copaci de 20-30 ani. Multe din ele erau ff curate si ingrijite , prin adaugarea unor bancute si o alee , puteau devenii mici parculete verzi.
Nu inteleg de ce nu intervin asociatiile ecologiste (daca avem asa ceva in Sibiu) sau presa sa puna presiune pe primarie.
Pacat mai ales in conditiile in care indicii de noxe si poluare cresc de la zi la alta in oras, si in orasele mari din Romania in general.
Bogdan C
06.08.2020 09:21
Sibieni, mai votați pe 27.09 pe omama Astrid Cora Fodor cu gerontocrații din FDGR! Până și Râmnicu Vâlcea are mai multe spații verzi decât Sibiul. Cum pleci de la gară spre centru și spre parcul Zăvoi este plin de copaci care îți oferă umbră.
Din păcate, la Sibiu spațiile verzi s-au redus mai cu seamă după 2004, anul când FDGR a obținut majoritatea absolută în Consiliul Local. Așadar pe 27.09 aveți șansa istorică să scăpați de gerontocrații din FDGR! Este un gest simplu, în puterea fiecăruia!
Ioan Sibianul
06.08.2020 21:51
Da, sigur, amenajati-le pe cele dib Hipodrom. Pe aleea Artileristilor ati fost atat de preocupati de aspect incat dupa ce "ati ras " tot spatiul verde care a ajuns in stadiul frumos in care era, in ani de zile, ati lasat in paragina totul de cateva luni de zile. FELICITARI ! Adevarati goapodari !
Mihai Adela
07.08.2020 19:23
Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat lansare „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judetean Sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia