Tribuna
Mocanița, condusă de președintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean
I. BÂRSAN
1822 vizualizari
Mocanița, condusă de președintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean

Sâmbătă, 17 aprilie, Prietenii Mocăniței au mai adăugat un eveniment la multe altele petrecute de-a lungul celor 14 ani de când au descoperit această bijuterie pe care vor s-o pună în salba turistică a județului Sibiu. După 20 de ani, asfaltul turnat peste linia ferată la Cornățel a fost înlăturat deschizându-se drumul spre Cașolț și mai departe spre Mohu.

Inaugurarea accesului spre un nou front de lucru pentru voluntarii prieteni ai Mocăniței a fost făcută de Daniela Cîmpean, Președintele Consiliului Județean Sibiu care, asistată de mecanicul calificat Diana Niță, a traversat cu locomotiva șoseaua ce duce în satul Cornățel.

 

Perspectiva extinderii liniei ferate este un prilej de satisfacție pentru „mocănițari”  

 

Au început cu o ciclodrezină, inventată de ei, o mașinărie cu pedale cu care au început repararea liniei ferate, apoi au făcut motodrezina, la care au atașat un vagonet și au început să plimbe copiii. Între plimbări curățau terasamentul de vegetație și arbuști și îl întăreau, înlocuiau traversele putrede pentru a extinde linia circulabilă. Au împrumutat locomotive cu aburi și au organizat evenimente în care turiștii și mai ales copiii au descoperit farmecul plimbării pe o porțiune din frumoasa Valea Hârtibaciului.

În toată perioada asta au bătut la uși închise, pentru a primii fonduri dar mai ales pentru a trece acest monument în proprietatea Consiliului Județean, în vederea accesării de fonduri europene. Legislația, birocrația, și mai ales indiferența funcționărească le-au ocupat o mare parte din timp.

 Nu s-au gândit niciodată să renunțe la visul lor și cu toate piedicile au continuat să repare și să întrețină linia ferată susținuți de prieteni din Anglia, foști lucrători în domeniul căilor ferate care au venit și i-au ajutat, nu numai material ci și fizic, dar mai ales a fost susținut de zeci de tineri voluntari care și-au petrecut timpul liber curățind linia, amenajând vagoanele și participând activ la organizarea evenimentelor turistice.

Implicarea Președintelui C.J Sibiu, Daniela Cîmpean pentru reabilitare acestui monument istoric menit să devină un brand turistic pe Valea Hârtibaciului, este un motiv de bucurie, de speranță pentru inimoșii voluntari care de 14 ani „se distrează” pregătind linia ferată pentru turiștii iubitori de frumos și de inedit.

După ce a condus locomotiva, Daniela Câmpean a făcut o excursie de la Cornățel la Hosman. A fost o excursie de lucru într-un vagon birou, donat Prietenilor Mocăniței de Fundația Verein Ostgleis din Elveția, unde, pe lângă admirarea peisajului, președinta a discutat cu Mihai Blotor președintele Asociației Prietenii Mocăniței și cu avocatul asociației Neil Mc Gregor, acțiunile necesare pentru obținerea unei hotărâri de guvern prin care tot ansamblul, linia ferată, terenul și construcțiile aferente să fie trecute în proprietatea Consiliului Județean Sibiu în vederea realizării unui proiect pentru obținerea de fonduri europene necesare extinderii și modernizării acestui obiectiv turistic. 

 

I.Bârsan

                         

comentarii
10 comentarii

Acum am aflat cine a condus mocanita de s-a stricat :)))))))))
Petru
18.04.2021 15:37
Si Raluca pe post de nas... Sau acesta este trenul fara nas - melodia celor de la Compact!d
18.04.2021 15:47
o adevarata mekanika de lokomotiva
propaganda pdlist pnlista pentru cimpan auzi vagon birou
incompetanta de cimpan si biru in tren- vaca si abecedarul
lipsesc in birou turcan si phodor
adt3
18.04.2021 16:27
@Petru
Cum s-a stricat mocanita,nu cred,cine e de vina?Mocanita era noua sau second din strainatate?
Tribuna rog dati detalii
18.04.2021 17:56
Conducerea unui tren, fie si de agrement de către o persoană autorizată nu se numește infracțiune? Exact ca atunci când conduci o mașină fără permis.
eu
18.04.2021 20:05
Scuze, persoană NEautorizată
eu
18.04.2021 20:06
TANTALAULE, TRENUL FARA NAS E AL LUI IRIS!
NICU
19.04.2021 06:19
Reclama fără bani . Dacă ceri bani ptr mocanita la CJ spun ca nu au zdrențele.
Suporter Hermanstadt
19.04.2021 12:21
Toți ranchiunoșii de psd-iști, în frunte cu ministrul turist, absent de aici, jignesc, dau cu bâta-n baltă ...

- ce să mai zîc, neputincioșii ce au condus România 26 de ani și nu se vede nimic după ei; ca, ca fanarioții.
?mecheru SA
19.04.2021 14:41
Nu poate ramane acolo???? E mult mai potrivita acolo.....CJ e ptr oameni inteligenti
19.04.2021 16:09
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia