Tribuna
Festivalul Gradinilor
Mitropolitul Andrei Şaguna, proclamat sfânt
Laura BUCIU
5274 vizualizari
Mitropolitul Andrei Şaguna, proclamat sfânt

Numărul sfinţilor din calendarul creştin ortodox este mai mare de sâmbătă, de când Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei a fost proclamat sfânt. Mii de credincioşi veniţi din toate părţile ţării au făcut Catedrala Mitropolitană din Sibiu neîncăpătoare. Mii de oameni au fost în catedrală şi alte mii au aşteptat în stradă şi au ascultat slujba cu evlavie. Vremea a ţinut cu ei. Ziua de sâmbătă a adus temperaturi de peste 15 grade. Prezent la slujba de canonizare a fost şi şeful statului, Traian Băsescu. Alături de el, au participat la eveniment şi ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, dar şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi şi alţi politicieni de seamă la nivel naţional. La slujba de canonizare oficiată de PF Daniel, Patriarhul României, au fost prezenţi şi prefectul Sibiului, Horaţiu Răcuciu, primarul Sibiului, Klaus Iohannis şi preşedintele Consiliului Judeţean, Martin Bottesch, rectorul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, Constatin Oprean, precum şi şefii instituţiilor deconcentrate. Cu toţii au ascultat slujba şi predica, mai bine de 4 ore.

Despre sfinţenia lui Şaguna

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a spus, în cadrul predicii ţinute după slujba de Liturghie că "Noi (n. r. reprezentanţii Bisericii) vedem lumina din oameni, nu păcatul, mai ales într-o astfel de zi importantă, în care unul dintre slujitorii Domnului a trecut în rândul sfinţilor". Patriarhul a vorbit despre importanţa momentului, a lui Andrei Şaguna şi a Mitropolitului Simion Ştefan, care a fost canonizat, duminică, la Alba Iulia.
"Aici, în Transilvania, Sfântul Sinod a dorit să evidenţieze lucrarea a doi mari ierarhi, cei pe care azi şi mâine (n. r. sâmbătă şi duminică) îi sărbătorim în mod deosebit. Noi recunoaştem doar sfinţenia lor, nu îi facem sfinţi. Dumnezeu şi Duhul Sfânt i-au făcut sfinţi, noi doar recunoaştem lucrarea lor", a declarat PF Daniel.
Sâmbătă de dimineaţa, la Catedrala Mitropolitană s-a desfăşurat Sfânta Liturghie, oficiată de aproximativ 50 de ierarhi români şi străini, în fruntea cărora s-a aflat PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Patriarhul Teodorus al Alexandriei.
Ulterior, a avut loc canonizarea propriu-zisă, care a constat în citirea Tomosului, semnat de toţi membrii Sfântului Sinod. Tomosul a fost citit în jurul orei 12 de către Preasfinţitul Ciprian Câmpineanu. Tomosul este un fel de pergament din piele de viţel, care prevede că "de acum până în vecie", Mitropolitul Transilvaniei Andrei Şaguna va fi cunoscut drept Sfântul Andrei Şaguna şi va fi pomenit în fiecare an în 30 noiembrie, odată cu Sfântul Andrei, ocrotitorul României.

Preşedintele, printre primii sosiţi

Preşedintele Traian Băsescu a fost printre primii politicieni care a ajuns la slujbă. Acesta a ajuns la Catedrala Mitropolitană din Sibiu în jurul orei 9.30, fiind însoţit de ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton. Şeful statului a coborât din maşină, fiind întâmpinat de forţele de ordine şi a intrat direct în catedrală, fără a vorbi cu nimeni. Aproximativ 50 de ierarhi români şi străini, în fruntea cărora s-a aflat PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Patriarhul Teodorus al Alexandriei au oficiat slujba de canonizare. La slujbă a asistat şi liderul PSD, Victor Ponta, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din Sibiu, precum şi ai bisericilor de mai multe confesiuni din România. Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Ardealului, la slujbă au asistat aproximativ 10.000 de persoane.
După canonizare, biserici din întreaga ţară vor putea purta hramul Sfântului Andrei Şaguna, iar la ctitorirea unor biserici se vor putea solicita moaşte ale acestuia din Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Pe toată durata desfăşurării slujbei, credincioşii s-au putut închina şi la Capul Sfântului Andrei, ocrotitorul României, care a fost adus la Sibiu încă de vineri.

Băsescu: "Şaguna a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor"

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, sâmbătă, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde a avut loc canonizarea Mitropolitului Andrei Şaguna, că acesta "a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor". Şeful statului s-a adresat mulţimii din biserică, după finalizarea slujbei de canonizare, vorbind despre personalitatea lui Andrei Şaguna, cel care a devenit, de sâmbătă, sfânt. "Este un moment în care un om care a participat la scrierea istoriei străbunilor şi a noastră devine sfânt. Andrei Şaguna a slujit 27 de ani ortodoxiei din Transilvania. Andrei Şaguna a fost acela care a dus la Viena şi la Budapesta vocea românilor ortodocşi. El i-a reprezentat pe românii din Transilvania şi la Viena în Parlamentul Imperial şi la Budapesta şi şi în Senatul din Transilvania. Dar ca orice patriot, a ştiut că dincolo de bătălia de zi cu zi pentru românii şi pentru Transilvania lui, a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor. Iar de la Şaguna ne-au rămas şcoli răspândite în toată Transilvania, ne-a rămas Societatea Astra, de la Andrei Şaguna ne-a rămas gândirea că unirea poporului român se face prin cultură şi prin educaţie. Iată că un astfel de înaintaş al nostru devine astăzi sfânt, iar eu nu voi pierde prilejul de a mă închina în faţa sfintelor feţe bisericeşti prezente aici şi în faţa Sfântului Andrei Şaguna", a spus preşedintele Traian Băsescu.

Vadim Tudor, deranjat de discurs

Preşedintele Partidului România Mare, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, a declarat, sâmbătă, după canonizarea Mitropolitului Andrei Şaguna, că reprezentanţii Mitropoliei Ardealului au politizat evenimentul întrucât i-au permis preşedintelui Traian Băsescu să ia cuvântul în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde a avut loc ceremonia. "A ajuns să vorbească în biserică, nu mai poate vorbi în public că-l huiduie lumea şi a ajuns să vorbească în biserică. Acest eveniment a fost politizat", a spus el. De asemenea, liderul PRM a criticat şi prezenţa numeroaselor forţe de ordine.
Un bărbat care a asistat, sâmbătă, la ceremoniile de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna, i-a strigat preşedintelui Traian Băsescu, în momentul în care acesta părăsea Catedrala Mitropolitană din Sibiu, "Opriţi corupţia din ţară!", însă omul era departe de şeful statului, care nu a reacţionat.

Icoane cu Sfântul Andrei Şaguna şi albume cu Catedrala din Sibiu, pentru oficialii prezenţi

Peste o mie de icoane cu Sfântul Andrei Şaguna şi tot atâtea albume despre Catedrala Mitropolitană din Sibiu au fost oferite, sâmbătă, de Mitropolitul Ardealului, oficialilor prezenţi la canonizarea desfăşurată la Sibiu, inclusiv şefului statului şi ierarhilor din Grecia.
Cadourile pregătite au fost oferite la finalul ceremoniei de canonizare a lui Andrei Şaguna.
Acestea au constat în albume despre Catedrala Mitropolitană din Sibiu, icoane cu chipul Sfântului Andrei Şaguna, documente despre viaţa şi activitatea acestuia, dar şi un număr omagial din "Telegraful Român", ziar înfiinţat de Şaguna şi editat de Mitropolia Ardealului.
Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Ardealului, peste o mie de albume şi tot atâtea icoane cu chipul Sfântului Andrei Şaguna au fost pregătite pentru oficialii prezenţi la ceremonia de canonizare.
Albumul dedicat Catedralei Mitropolitane din Sibiu este bilingv, în română şi engleză. Albumul are aproximativ o sută de pagini şi fotografii semnate de Scott Eastman şi cuprinde o parte dedicată istoriei catedralei, arhitecturii, decorului iconografic, plasticii decorative şi una dedicată evenimentelor contemporane.
În plus, PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe din România, a primit Crucea Şaguniană.
La final, ierarhii care au oficiat ceremonia de canonizare şi şeful statului s-au fotografiat, pe scările Catedralei Mitropolitane din Sibiu, împreună cu icoana oficială a Sfântului Andrei Şaguna.
comentarii
24 comentarii

sa va fie rusine tapilor, l-ati luat pe dracu intre voi
vadim
31.10.2011 07:54
Asta este tot ce ne mai lipsea...
un cititor
31.10.2011 08:05
Nesimtenie si nerusinare pana la cel mai inalt nivel, indiferent ca e vorba de politicieni sau popi !
Tradatori de neam si tara, cu totii !
Sub obladuirea Bisericii ortodoxe au fost posibili 40 de ani de dictatura, iar acum suntem din nou pe acelasi drum !
Rusine !!!
Ema
31.10.2011 08:10
Draga Ema, i-ai facut nesimtiti pe cei 5000 de preoti (din aproximativ 7000) omorati de comunisti.
Ar fi fost mai spre placerea ta sa fi fost omorati toti?
Taranul
31.10.2011 09:02
ba so schimbat ora sau nu?pl m cas i anu trcut m-am luat dupa tribuna si or schimbato cu o sapt mai nainte. cat i acuma?
cristi
31.10.2011 09:10
Oare cum cinstesti memoria lui Saguna care a infiintat scoli iar tu le desfiintezi? Cum apari in fatza oamenilor?
Trebuie sa ai obrazul tare..."subtire".
CVT
31.10.2011 09:41
PS visarion tulcea cam in spate a ajuns si in poze
gilu
31.10.2011 09:49
Ar fi bine ca in primul rand Andrei Saguna sa fie respactat.
Il canonizati, dar va bateti joc de tot ce a ramas in urma lui!
Rusine bisericii care se amesteca cu satanele din politica !
Sunteti toti o apa si-un pamant !
RUSINEEEEEEEEEEE
Tarane mergi la glie
31.10.2011 09:51
Nu oamenii trebuie sa proclame sfintii! Oare nu altcineva ar trebui sa se ocupe de aceasta problema?!
Odin
31.10.2011 10:45
Ce bucuros este marinarul !!!!!!!!!!!!!!!!
romanul
31.10.2011 11:14
A intrat SATANA in randul BOR.
ateu
31.10.2011 11:15
Viziona-ti, Pro.Walter Veith-Secretele din spatele,societatilor Secrete
Walter Veith-Vinul Babilonului
Walter Veith-Negurile Vremurilor
Walter Veith-Filiera Islamica
Walter Veith-Agende Secrete
Dean
31.10.2011 12:07
Pur Fariseism!!!!!! Reclama ieftina,pentru , aceia, care nu, cunosc Biblia .
Gabriela
31.10.2011 12:12
Dar,de cind homosexualii,declara,pe alti homosexuali sfinti?
MIrcea C.
31.10.2011 12:15
Am,vizionat ,marturia lui Cristian Florea,fost preot ORTODOX.
Va recomand,si dvs,sa o vizionati .Va asigur,ca nu,ve-ti regreta.
Stanciu
31.10.2011 12:21
ce nu va convine la
io
31.10.2011 13:04
LA MUNCA ORTODOXSILOR!!!!!!!!!!!!!!!!
balanta
31.10.2011 14:50
Pacat ca de bustul lui Andrei Saguna aflat in parcul Astra nu sa ocupat nimeni din cadrul mitropoliei sa i se puna pe piept crucea si lantul care au fost cioplite cu dalta inainte de 1989.Lafel din numele inscris pe soclu lipsesc litere.Este o mare rusine acest lucru de care nu sa ocupat nimeni si facem atitea ceremonii de canonizare.Daca exista acest bust in fata bibliotecii Astra trebuia ingrijit si refacut la original.
localnic
31.10.2011 15:31
Tu oricum esti retardat, asa ca nu conteaza cat e ceasul, tot bou ramai.
@cristi
31.10.2011 17:29
Le-as zice ceva de dulce blestematilor de popi, dar nu-mi fac pacate acum... Sper ca Dumnezeu se va ocupa de ei cat de curand, oricum de la mine BOR nu mai vede un sfantz...
Imi provoaca o greata infinita marea aia de draci imbracati in sutane. Blestemati sa fie cei care au permis politica in Catedrala!
blestemati sa fie!
31.10.2011 18:12
Frumos va mai tachinati, nu scapati nici o ocazie sa va etalati ura din voi. Daca politicienii nu erau prezenti era dezinteres, daca au venit nu va convine. Eu am mai spus si cu alt prilej, incercati sa fiti mai toleranti, fiecare are dreptul la opinia lui si nu poate fii condamnat pentru asta.
Americanul
31.10.2011 18:46
Buna tuturor!

Cred ca Andrei Saguna s-ar intoarce in mormant pt cateva motive:
1) - ca a fost "facut sfant"!!!...

2) - ca evenimentul a fost intens folosit de politicieni ca Basescu si altii ca sa mai fraiereasca "electori" cu IQ scazut (si, din pacate sunt tot mai multi in Romania si pretutindeni!!)

3) - daca ar vedea ce "turma" este inca majoritatea "poporului" care, in loc sa gandeasca, sa se asocieze, sa planuiasca si sa munceasca...a dat-o in patima evlaviei desantate si IPOCRITE

Asadar: desteptati-va dragilor! Nu mai sunteti in evul mediu asa ca prostia si misticismul iprocrit nu mai au nici o scuza!!!
sibianul cunoscator
31.10.2011 20:33
Domnul si Maicuta Domnului impreuna cu Sfintul Apostol Andrei si Sfintul Andrei Saguna sa ne miluiasca , ocroteasca si ajute poporul roman de pretutindeni.

DUREROS A AU AJUNS SI PE AICI PE ACEST SITE TOT FELUL DE SECTARI DIN TRIBURI EMANCIATE SI INCULTI...Domnul sa va ierte si lumineze pe voi, pleava societati romanesti.
morosanu
30.11.2011 13:57
?? ????? ???? ????? ? ????? ? ???? ????? ????. ???? ??????? ??? ??? ??????? ?????????.
??? ??????????? ?????) ????? ?????? SEO2000

?????????? ?????????? ???? ??????? ????? ????? ?????? SEO2000
CurtisMes
08.07.2017 03:32
Din aceeasi categorie
Sevis - din Marginimea Sibiului

Somarest

Festivalul Gradinilor

venactiv

Comunicat de presa policrom

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
PORTAL MEDICAL
Postare anunturi
Licitatie publica

accentmedia