Tribuna
PNL
"Misiune" destul de imposibilă în centrul Sibiului: masca pe faţă la 100 m de "unităţile de învăţământ” din centru!
Dumitru CHISELIŢĂ
936 vizualizari

La Bucureşti - 50 m, la Sibiu - 100?

"...Astfel, începând cu data de 07.10.2020, ora 00:00, până la data de 20.10.2020, ora 24:00, se va institui obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe o rază de 100 de metri în jurul tuturor unităţilor de învăţământ din judeţul Sibiu".
Aşa a decis, încă de pe 6 octombrie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii Speciale de Urgenţă Sibiu, prin Hotărârea
nr. 50. Bine. Să vedem cum e în teren.

Sibiul are, în centrul turistic şi istoric, destule "unităţi de învăţământ": Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr", Colegiul Naţional "Samuel von Brukenthal", Colegiul Naţional "Octavian Goga", Liceul de Artă, Colegiul Tehnic "Cibinium" de pe Dealului, plus Universitatea cu facultăţile ei, plus ceva şcoli speciale şi şcoli "generale". Dacă facem cu compasul nişte cercuri pe hartă, cu raza de 100 m, avem un centru blocat de interdicţiile măsurilor pandemice, în care oricine şi orice se află în "raza de acţiune" a măsurii obligatorii de purtare a măştii. Din motive de multe instituţii de învăţământ şi de rază de 100 m în spaţiu înghesuit.

În acelaşi context, la Bucureşti, s-a revenit cu această decizie, reducându-se distanţa de la 100 la 50 m, ceea ce este mai OK, dată fiind situaţia din teren. Astfel, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a redus distanţa privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în jurul unităţilor de învăţământ de la 100 la 50 de metri. În plus, faţă de experţii judeţeni sibieni, cei bucureşteni au mai precizat şi un interval orar al purtării măştii: 7:45-21:15, de luni până vineri. La noi, deşi populaţia e mai puţină, iar oraşul mult mai mic, s-a rămas la suta aceea de metri, fără precizări orare ori de zile ale săptămânii, de zici că la Sibiu se face şcoală nonstop, opt zile din şapte, 29 de ore din 24.
Cafenele şi terase  lângă şcoli şi invers.  Pe raza aceea de aproximativ 100 m

Am zis că hai să mă risc şi să dau o tură, cu picioarele proprii, mască şi alte unelte specifice, să vedem cât de fezabilă e ideea cu suta aceea de metri din jurul "unităţilor de învăţământ". Surpriza a fost de cum am ieşit în cartier. Şcoala 21. În jurul Şcolii 21, pe o rază de
100 m, chiar măsurată la ochiometru, avem un şantier de "reabilitare" printre blocuri, unde nu am văzut purtându-se vreo mască; mai avem câteva foarte multe apartamente şi case particulare, un complex medical plus unul comercial (Cedonia). În jurul şcolii nu prea era animaţie. În "raza de acţiune", era destulă, că asta e, e arteră principală a Hipodromului.
 
De aici, mai aşa, pe străzi mici, pe după blocuri şi pe carosabile fără trotuare (ca în spate la Dioda unde era fosta centrală termică), ajung, via cea mai frumoasă pe alocuri stradă din Sibiu, în zona Colegiului Lazăr. Care are în raza lui de
100 m sediul FDGR, o parte din Piaţa Mare cu terase cu tot, unde mănâncă şi bea omul fără mască, pentru că ia încearcă să mănânci cu şi vezi dacă îţi iese. Plus Piaţa Mare, unul din epicentrele turismului sibian. La Brukenthal e o situaţie combinată, pe suta aia de metri îmi cad jumătate din terasele din Piaţa Mică şi Huet, şantierul din curtea Bisericii Evanghelice (se poartă mască acolo?), plus o cafenea direct în curte. Plus Primăria, desigur şi Muzeul de Istorie. A, şi "Franz Binder", poate şi podul Minciunilor. Cam aceeaşi situaţie este pe strada Samuel von Brukenthal. La Arte idem, că "se bagă" şi pasajul Scărilor cu ale lui. La Goga e închis oficial din câte ştiu, că altfel ar fi intrat în "raza de acţiune" şi o mare parte din parcul ASTRA. La "Cibinium" pe Dealului "pică" şi parcul Petöfi care e în spate, pe Alba Iulia, iar "semne de viaţă" cu elevi nu am prea remarcat dinspre liceu înspre parc, plus că e un alt regim de înălţime. Şi deocamdată ajunge. Am umblat destul cât să-mi fac o idee cum e cu suta aceea de metri sibiană...

Hai că-i fain. "Civilii" poartă mască în zonă, elevii nu prea...

Dar mai e o problemă aici, în centru. Adică, oficial, dacă un om ne-"mascat" trece, în viteza lui care-o fi aia, pe lângă clădirea unei "unităţi de învăţământ" sau pe raza aceea de 100 m, riscă ori să ia, ori să primească, pentru a îngroşa statisticile şi ştirile cu "un nou bilanţ negru". Bine.
Deci ce face omul? (şi face, că l-am văzut) Trece pe langă şcoală, pardon, colegiu, că liceu e ruşine să-i mai spui deşi se făcea materie infinit mai eficient, cu masca pe chip, conform directivelor luate şi anunţate. Asta în principiu, ca să aibă el linişte la mintea lui şi de viaţa lui şi mai ales ca să nu fie luat cu "Alo domnuuuu! Masca!". Şi brusc realizează că se pare că e cam fraier. Pentru că, să zicem, elevii de "colegiu" ies de la ore. După ce ies de la ore, unii dintre ei, renunţă la masca aceea de cum depăşesc frontiera marcată de poarta şcolii. Ce distanţe de siguranţă de 100 m, frate! Zic "unii dintre ei". Dar, luat aşa, pe bucăţi, sunt destui.

Pe lângă Lazăr, de exemplu, e OK. Elevii, cel puţin cât m-am învârtit pe acolo (cu mască) ies "mascaţi". Au fost şi care nu. Când ajung prin Piaţa Mare, ştiu că unii sunt elevi că se vede, dar nu pot spune exact care de unde. Din zonă, nu? Că n-or fi de la IPAS... Pe la Bruk', treaba e mai aparte, pentru că efectiv curtea e deschisă oricui, e cafeneaua aceea la câţiva metri de şcoală, e şantier, aşa că ce te mai miră că intri acolo nemascat sau stai nemascat prin zonă? Ce, îţi face cineva poze? ("haha", zic eu, de pe după colţul lui Union). Deci da, aici chiar aştept să aflu care şi cum e regimul. Pentru că nici nu ştiu cui să ţin partea, că toţi sunt de înţeles: e km zero al oraşului, punct turistic, punct didactic, punct HORECA plus şantier de reabilitare. Poftim de le împacă pe toate, ia să vedem.

Cert e că elevii din zona "Centru" nu prea fac caz de purtarea măştii după ore, mai ales că sunt destule cafenele unde poţi trece aşa, de la statutul de elev plecat de la şcoală la cel de client-client şi poţi sta la una-alta chiar sub distanţa aia de 100 m "de protecţie". Zici că eşti turist şi gata, te-ai scos. Oricum e multă lume pe centru, ce mai contează câţiva? Câţiva zeci...

O iau pe lângă Arte doar pentru a mă răzgândi şi a evita un piţi-biciclist care slaloma, desigur pe trotuar, printre pietoni. Elev şi el. Zic că mai bine să merg pe Bălcescu, să mă mai de-maschez şi eu. Aici lume aşa şi aşa, chiar şi doi poliţişti locali erau. De altfel singurii pe care i-am văzut prin tot centrul.
Via Parcul ASTRA, trec pe lângă Goga doar ca să mai admir o poartă închisă şi trec Alba Iulia doar pentru a vedea că la Cibinium pe Dealului elevii stau (sub pomul ăla, ştiţi voi) sau vin-pleacă pe şi de pe aici fără a avea grija lui "pentru că salvează vieţi" şi "pentru a depăşi cât mai repede acest moment". Apropo, nu ştiu, de aici sunt 100 m până la Prefectură? Cred că nu. Cert e că aici e chiar cool. Aici mască poartă doar "civilii" sau cei care au citit că ştiţi, faza aia cu 100 m. Că din elevii de acolo, sincer şi la momentul prezenţei mele acolo, trebuie să fii atent ca să-i vezi pe cei care POARTĂ, nu pe cei care nu. Păi dacă acolo, la poarta instituţiei e pe "nu", ce să o mai ardem cu "pe o rază de"? 100 metri?

Acum, pe bune. Adică tu, ca trecător prin zona aia cu şcoli, licee, gimnazii şi ce-or mai fi, ar trebui ca, în cele, să zicem, 5 minute cât să scapi de suta aia de metri în care poţi fi atacat de virusu', să porţi mască. Iar unei părţi consistente din beneficiarii măsurilor luate de tine să nu îi pese de asta şi măcar pe strada aia cu "Colegiul", sau, pe unde începe clădirea lui "Colegiul" să binevoiască a purta mască.

Nu sunt adeptul isteriilor covidiene şi al panicii cu orice preţ pe tema asta. Nici al ideii că omul trebuia născut cu masca pe mutră. Nici al învinuirilor colective, cum e moda acum că "din cauza noastră că nu am..."/"din cauza voastră că nu aţi", aşa cum postează unii actori de pe la Bucale de oftică că li s-a închis teatrul ăla cu 20 de spectatori. Dar dacă ne cereţi să respectăm ceva, vedeţi dacă şi beneficiarii respectului nostru respectă acel ceva al lor. Nu de alta, dar am avut sentimentul că am picat de fraier în multe locuri din plimbarea asta. Apropo, domnilor cadre didactice de pe la colegiile care nu mai sunt licee, mai daţi un ochi şi prin faţa şcolii, că nu e interzis prin lege. OK? Vorba aceea, unii muncesc opt ore cu masca pe figură...

Până la urmă care e ideea aici? Prima, că într-un loc precum centrul Sibiului, distanţa aia, raza de 100 m este exagerată şi transformă tot centrul Sibiului în zonă de risc doar pentru că sunt multe "unităţi de învăţământ" acolo şi că razele acelea de 100 m se întrepătrund ca într-o problemă de olimpici la geometrie plană. Deoarece într-un loc ca Bucureştiul s-a decis ca, în asemenea cazuri, să fie 50 m, mai mult ca sigur din aceleaşi motive. Şi zic că s-a decis bine. A doua idee e că taman în nişa "protejaţilor" pentru care s-au luat aceste măsuri, nu se prea ţine seama taman de măsurile acestea.

PeSe: Am pus acum nişte imagini relativ neutre ca ilustraţie. Asta pentru că nu am pornit neapărat la demascat elevi nemascaţi, nu am marcat ţinte de arătat cu degetul şi învinuit că "din cauza lor". Nu ne ocupăm aici de turnătorii (are cine, nu?) de stradă. Plus că avem de a face cu minori aici şi ştiţi cum e cu imaginea lor publică. Doar vă spun că ce am spus a fost real "în teren" la momentul trecerii mele pe acolo.

Dar, în cazul în care cineva din zona didactică ar spune că "nu e adevărat", nu înseamnă însă că nu avem de fapt imagini cu situaţia din anumite zone "de învăţământ". Asta ca să ştiţi, da?


comentarii
4 comentarii

Terminati cu visarea si impuneti naibii purtarea masii __peste tot__ in exteriorul locuintelor!
E singura solutie pentru a mai reduce din extinderea exponentiala a infectarilor.
Nu asteptati pana avem 100 de decese zilnice.
matei
16.10.2020 13:15
S-ar impune purtarea măștii și la domiciliu (inclusiv în somn).
În acest fel, numărul infectărilor se va reduce și mai mult iar Sibiul va redeveni județ fruntaș în întrecerea socialist-progresistă și liberală.
Arafat ne va zâmbi și va da pumnul cu fruntașii județului.
Un cititor
16.10.2020 14:16
Faina investigație. Din păcate vremuri tulburi peste urbe.
adrian
17.10.2020 08:49
Reporterul ca si soldatul, redactore... Si da-i, si lupta!
19.10.2020 19:33
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia