Tribuna
SEVIS
Ministrul Raluca Turcan a vizitat SOS Satul copiilor Cisnădie
Ministrul Raluca Turcan a vizitat SOS Satul copiilor Cisnădie

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, i-a vizitat, sâmbătă, pe copiii din cadrul SOS Satul copiilor Cisnădie. Ministrul a vrut să cunoască situatia ONG-urilor din judet și din țară, să culeagă informații despre modul cum reusesc ONG–urile care se ocupă de creșterea și îngrijirea minorilor să supraviețuiască prin forțe proprii.

Directorul SOS Satul copiilor Cisnădie, Florin Hariga, a explicat că „O altă temă importantă a discuției a fost dezinstituționalizarea copiilor aflați în grija statului și implicarea SOS Satul copiilor Cisnădie în proiectul de dezinstituționalizare și închiderea centrelor din subordinea DGASPC Sibiu. ONG-urile fac lucruri frumoase pentru acești copii, oamenii sunt devotati cauzei, însă este important ca statul să vină în sprijinul lor și să-le susțină financiar”, spune Florin Hariga.

De asemenea, discuțiile au vizat modul în care este organizat SOS Satul Copiilor Cisnădie. Acesta are 12 case de tip familial (11 case funcționale în prezent), unde, alături de mame sociale și îngrijitori, sunt ocrotiți și educați în total 52 de copii cu măsură de protecție specială din județele Sibiu, Cluj și Vâlcea.

În fiecare căsuță de tip familial sunt îngrijiți între 4 și 6 copii.

Ministrul a dorit să știe și cum decurge o zi din viața copiilor din SOS Satul Copiilor, despre activitățile pe care le desfășoară aceștia și despre devotamentul oamenilor care s-au pus în slujba micuțior, ajutându-i să devină în timp independenți, integrați într-o societate în permanentă mișcare.

Alături de reprezentanții SOS Satul Copiilor Cisnădie, ministrul Raluca Turcan a fost în vizită în Casa de tip familial nr. 3, unde, așa ca în fiecare familie, unul dintre copii se juca la calculator, cei doi mai mici se uitau la desene animate, iar Doriana, împreună cu mama pregătiseră o plăcintă cu mere. Iuli, băiatul cel mare care are 18 ani și este în ultimul an la școala profesională, era la lucru, pentru că SOS Satul Copiilor Cisnădie îi încurajează pe tinerii din ultimul an de școală să lucreze part-time.

Mariana Rusu, asistent social, coordonatorul departamentului psihopedagogic și management de caz, a spus că „vizita doamnei ministru Raluca Turcan  ne-a onorat și a fost un prilej pentru noi să arătăm lucrurile bune pe care le facem, serviciile pe care le acordăm copiilor aflați în dificultate, să-i împărtășim din practicile noastre, să-i comunicăm cât de dificil este pentru ONG-uri să găsească fonduri pentru a rezista și cât de importantă este implicare statului. Despre chestiunile financiare, am transmis că pentru 25 de copii beneficiem de co-finanțare pe costul standard din partea Consiliului Judetean prin DGASPC Sibiu pe proiectul de dezinstituționalizare, mai beneficiem de subvenție pe Legea 34 și de alocație de plasament pentru toti beneficiarii, restul banilor necesari provenind din donații si sponsorizări de la oameni de bine, firme private, multinaționale din județ și din țară. Fără sprijinul acestor oameni nu cred că am putea rezista”.

 

Turcan: „Dezinstituționalizarea copiilor, una dintre cele mai mari provocări”

 

Dezinstituționalizarea copiilor aflați în grija statului este una dintre marile provocări ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale, spune ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a fost mulțumită de ceea ce a găsit la SOS Satul Copiilor.

„Din fericire, oameni cu adevărat dedicați demonstrează în multe locuri din țară că se poate, că atașamentul față de cei mici, interesul real pentru viitorul lor și pasiunea pentru muncă poate produce performanță. Această constatare vine dintr-un efort continuu de culegere de informații, din sute de întâlniri pe care le-am avut deja ca ministru. Astăzi am adăugat pe lista de <Așa da!> un loc special: SOS SATUL COPIILOR Cisnădie, unde trăiesc 52 de copii, în 12 case de tip familial (alți patru în regim extern).  Am discutat cu Florin Hariga și cu Mariana Rusu despre cum reușește această organizație să ofere servicii de calitate, despre eforturile lor și despre reușitele copiilor. SOS SATELE COPIILOR a învățat de la organizația-mamă din Austria să stea pe propriile picioare, a învățat să organizeze strângeri de fonduri și să determine mari companii și personalități din România să îi vină alături. A făcut toate acestea investind în fericirea copiilor pe care îi are în grijă”, spune Turcan.

Aceasta este de părere că una dintre soluții ar fi ca organizațiile implicate în dezinstituționalizare să se perfecționeze în atragerea banilor de la donatori câștigându-le încrederea prin fapte.

„Copiii care merg la școală, care termină liceul și chiar facultatea sunt cartea de vizită cea mai bună. La fel cum sunt cei care, odată ieșiți de pe băncile școlilor, se întorc, după ani și ani împreună cu familiile lor, să își revadă mamele sociale. M-a impresionat ceea ce am văzut la SOS Cisnădie și promovez modelul lor așa cum am făcut-o și o voi face în cazul tuturor organizațiilor cu rezultate. Este limpede că educația copiilor (nu doar învățătură!) este determinantă pentru viitorul României. De aceea, trebuie să ne asumăm cât mai repede și mai concret implicarea în viața lor. Nu există copiii celor de la DGASPC, copiii celor de la Centrul din Axente sau Orlat, copiii celor din Vâlcea sau Cluj. Există numai copiii noștri!”, a mai spus ministrul Muncii.

 


comentarii
2 comentarii

Da' fete gravide n-a vazut pe acolo?
18.01.2021 22:19
Da-da...Vizite de lucru! Dar cu marirea pensiilor si a salariilor ce face?
19.01.2021 09:41
Din aceeasi categorie
Electrica Furnizare

publicare anunturi

Somarest

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia