FITS 2024
Tribuna
Ministrul Culturii, Valer Breaz, la Sibiu: "Atâta timp cât vor veni cu proiecte coerente, uşa mea este deschisă"
Dumitru CHISELIŢĂ
2658 vizualizari
Ministrul Culturii, Valer Breaz, la Sibiu:
Valer Daniel Breaz, ministrul Culturii și Identității Naționale, a fost prezent, împreună cu ministrul Turismului, Bogdan Trif, la Sibiu. Principalul scop al vizitei a fost întâlnirea cu reprezetanţii insitutuţiilor de cultură sibiene şi o vizită la obiectivele istorice şi turistice din nordul judeţului. Întâlnirea a avut loc la Pavilionul Multicultural din incinta Muzeului în Aer liber din Dumbrava. Alături de cei doi miniştri au fost senatorul PSD Nicolae Avram şi Cătălin Stanciu, liderul consilierilor judeţeni PSD şi preşedintele Organizaţiei Municipale PSD SIbiu

Strategie pentru turismul ecumenic

Alegerea acestui loc a fost explicată de Bogdan Trif prin faptul că acest muzeu este "un muzeu al românismului, în care tradiţiile sunt bine conservate şi bine arătate tuturor vizitatorilor". Motivul întălnirii cu factorii decizionali din cultura sibiană a fost despe cum poate fi ajutat Sibiul din punctul de vedere al culturii, prin promovarea cât mai mutor evenimente, având în vedere că turismul sibian se bazează în foarte mare măsură pe evenimentele ce se desfăşoară în oraş.

“Turismul cultural este cel care atrage cel mai mare număr de turiști la nivel mondial. Este esențial ca obiectivele turistice culturale din Sibiu să fie promovate corespunzător pentru a atrage din ce în ce mai mulți turiști. La nivelul Ministerului Turismului am acordat o atenție deosebită județului Sibiu, chiar am organizat un infotrip în această zonă, în care importanți jurnaliști din toate statele Uniunii Europene au putut admira, printre altele, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra. Mai mult decât atât, Sibiul nu a lipsit din ultimele clipuri de promovare a României ca destinație turistică, fiind prezent și în filmul de promovare a turismului cultural și de city-break, cât și în filmul care înglobează principalele atracții din țara noastră. Tocmai de aceea, subliniez încă o dată importanța promovării culturii din zona Sibiului. Sunt onorat că ministrul Culturii a venit într-o zi specială la Sibiu, și anume Ziua Internațională a Muzeelor. Nu întâmplător întâlnirea cu reprezentanții instituțiilor culturale din Sibiu a avut loc în cel mai mare muzeu al tradițiilor populare din Europa, care se regăsește aici, la noi, în Sibiu. Vreau să îl duc pe domnul ministru în județul Sibiu, atât la Cetatea din Slimnic, cât și în Valea Viilor, la biserica fortificată monument UNESCO, cât și la Castelul Apafi din Dumbrăveni, dar și la alte obiective culturale. Am discutat cu I.P.S. Laurenţiu Streza și avem promisiunea ministrului Culturii de a finanța un proiect de iluminat exterior care să pună în valoare arhitectura Catedralei Mitropolitane din Sibiu” , a declarat președintele PSD Sibiu, Bogdan Trif.

Bogdan Trif a mai anunţat că a avut o întîlnire cu IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, în contextul în care, la ministerul de resort, a fost abordată o strategie pentru promovarea turismului ecumenic. "Avem foarte multe posibilităţi de a atrage turişti, inclusiv din afara graniţelor, pentru că avem foarte foarte multe monumente, biserici fortificate".

Trif a mai spus că există intenţia de a pune în valoare a Catedralei Mitropolitane, din punct de vedete atât estetic, cât şi turistic, prin implementarea unui sistem de iluminat dinamic, pentru a maximiza vizibilitatea acestui obiectiv turistic. Va fi pus în practică în funcţie de cât de repede este trimis proiectul la Minister, poate chiar în cursul acestui an.

Valer Daniel Breaz despre Vila Mitropolitului şi banii de la AFCN

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz, a anunţat că a avut discuţii atât cu Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu, cât şi cu directorii instituţiilor de cultură din Sibiu, aflate atât în subordinea ministerului, cât şi în cea a autorităţilor locale. Discuţia a fost caracterizată ca "extrem de constructivă", şi că există, din partea ministerului şi a Guvernului, deschidere pentru propuneri şi pentru rezolvarea problemelor. Discuţiile au abordat şi teme financiare sau de management şi au fost definite de ministru ca fiind constructive. "Atâta timp cât vor veni cu proiecte coerente, cu proiecte importante, cu proiecte serioase, prin care să reuşească să promoveze atât Sibiul cât şi România, uşa mea este deschisă şi îi voi sprijini cu mare drag". Breaz a mai anunţat, la solicitarea jurnaliştilor, că, refeitor la "Vila Mitropolitului" de pe bd. Victoriei, şi încercările de salvare a ei din starea în care se află acum, "primul pas a fost făcut", (cu referire la clasarea monumentului) şi "vor urma ceilalţi paşi" ca studiul de fezabilitate, urmat de celelalte lucrări, dar decizia de demarare a lucrărilor aparţine proprietarului. "Dacă ni se va cere sprijinul, atât din punct de vedere logistic sau cu specialişti (...) îl vom da, la fel ca cel pentru rebailitare-restaurare a obiectivului, a mai precizat Breaz.

O altă problemă tratată de ministru a fost cea a fondurilor pentru proiectele AFCN, acuzată că "a schimbat regula în timpul jocului", şi că multe proiecte nu au fost finanţate din cauză că fondurile au fot reduse cu 30%. Ministrul Breaz a precizat că AFCN ţine două sesiuni de proiecte, una în martie şi alta în septembrie. Dar anul acesta, bugetul a fost aprobat abia în aprilie, el fiind respins iniţial de preşedintele Iohannis. "Nu poţi să deschizi o competiţie de cheltuieli şi nu poţi să angajezi cheltuieli atâta timp cât nu ai aprobat bugetul", a spus ministrul, care i-a invitat pe cei de la AFCN să îşi modifice şi ei, în acest context sesiunile de proiecte. "Le cer flexibilitate celor de la AFCN. Sunt bani", a continuat Breaz cale le-a cerut celor de la Administraţia Fondului Cultural Naţional ca proiectele finanţate "să aducă plus-valoare pentru această ţară şi să fie nişte proiecte care, atunci şi acolo când le implementează, să atragă public.

“Sibiul este un centru cultural important care trebuie să fie valorificat la adevărata sa valoare. Este important ca oricine ajunge în aceste zone să descopere cultura impresionantă pe care acest județ o are. De aceea, toate proiectele culturale trebuie să fie implementate cât mai rapid și vă asigur că toate vor avea susținerea mea. Vă anunț că și festivalul de teatru beneficiază de tot suportul Guvernului României, iar, anul acesta, suma alocată direct de la Ministerul Culturii și Identității Naționale va fi semnificativ mai mare ca anul trecut. Solicit autorităților locale, primăriei Sibiu și Consiliului Județean să își aducă aportul în aceeași măsură pentru că acest eveniment aduce în Sibiu oameni de cultură și turiști din întreaga lume, iar Sibiul beneficiază din plin de acest lucru. Este cel mai mare eveniment cultural organizat la nivelul județului Sibiu și nu înteleg de ce primarul Sibiului și președintele Consiliului Județean nu susțin așa cum ar trebui acest eveniment”, a mai declarat Daniel Breaz.

Trif despre "Vă vedem": "Nu doar ei ne văd, ci îi vedem şi noi pe ei"

Bogdan Trif a mai anunţat că, în curând, va face publice datele şi avantajele celor care participă la protestul "Vă vedem din Sibiu": "Îi vedem şi în faţa sediului, sunt, majoritatea, membri (de partide de opoziţie, n.n.) sunt oameni care au contracte cu Primăria, cu Consiliul Judeţean, l-am văzut pe prim-preotul Bsiericii Evanghelice, cu enoriaşi, sunt mai mult decât pe faţă. (...). Deci ce vedeţi în faţa sediului (PSD; n.n.) nu este o manifestaţie a sibienilor. Este o manifestaţie enimanemte politică şi a sinecurilor care ţin de Primărie şi de Consiliul Judeţean. Nu trebuie să ne ascundem. Eu chiar le-am propus colegilor să îi şi prezentăm pe cei care vin în faţa sediului, şi să arătăm cu poze, cu documente în spate, cum au beneficiat de fonduri de la Consiliul Judeţean, de la Primărie şi ce interese politice au în spate. "Nu doar ei ne văd, ci îi vedem şi noi pe ei" a mai spus Trif.

.

.

.

.

.


comentarii
5 comentarii

BRAVO PSD PT CA SUSTINETI ROMANISMUL ! SUNTEM ROMANI CRESTINI ORTODOCSI SI TREBUIE SA NE PRETUIM VALORILE SI TRADITIILE !!!!!
Gigi
18.05.2019 19:57
"romanismul", "crestini ortodoxi": aveti la varf numai crestini dupa declaratii.
dupa fapte e un pic altfel: oameni care-si lasa nevasta pentru una mai mica decat copilul, unii care sunt la a 6-a nevasta, toti cu dosare pentru coruptie, hotie, trafic de influenta, mincinosi congenitali. ADEVARATE VALORI CRESTINE !
oameni care ameninta ca ii impusca si baga in spital pe cei care nu mai suporta sa fie furati si mintiti in fata.
analfabeti cu facultate facuta in 3 luni la cucuietii din deal care sunt pusi ministrii si sefi de comisii in parlament.

75% din parlamentarii puterii au dosar penal sau condamnari !!!

VALORILE PSD SUNT HOTIA, CORUPTIA, NESIMTIREA !!!
asa e
18.05.2019 20:45
Voi aveti in frunte un hot de case ! Un hot ! Rusine PNL !
7 case furate
18.05.2019 21:59
pentru asistatii sociali: cumparator de rea credinta nu e tot una cu hot.

in schimb hot din banii copiilor orfani, corupt, traficator de influenta, hot de fonduri europene, infractor condamnat E TOT UNA CU SEFUL PSD !!!
sau cu oricare din cei 80% din parlamentarii psd !

ca doar toata lumea din Romania stie ca dintr-un salariu la stat iti cumperi insula, plaja cu hotel in Brazilia sau Madagascar, VILA CU PESTE 1000mp utili, masini de sute de mii de euro cu care iti permiti sa circuri fara ITP ca doar jandarmii si politia sunt in buzunarul tau !!!
ardeo iar face spume degeaba
19.05.2019 21:44
Incetati cu circul. Mult mai util este fiecare sa vada ce ii convine si sa aleaga responsabil.Deschidewti ochii si uitati-va la viata voastra de zi cu zi. Vreti un oras mai aglomerat decat e, ore la fel de multe de lucru si imposibilitatea de a petrece timp cu proprii copii, preturi mari din cauza scumpirii tuturor prduselor la vama(ca sunt straine - deci uniunea ne cam ameninta si santajeaza) ? Votati responsabil si mai ales constient de propriile interese ca individ.
Eu
19.05.2019 22:04
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica