Tribuna
PNL
Ministerul Educației pregătește tăieri de ore și eliminarea unor materii din ciclul gimnazial
Ministerul Educației pregătește tăieri de ore și eliminarea unor materii din ciclul gimnazial

Ministerul Educației pregătește tăieri de ore și eliminarea unor materii pentru clasele V-VIII. Acest lucru este în proiect, în contextul în care MEC este obligat ca, din 14 septembrie, să pună în aplicare legea ce prevede tăierea cu până la cinci a numărului de ore pe săptămână în gimnaziu, arată Edupedu.ro.

Potrivit surselor Edupedu.ro, grupul de lucru al Ministerului Educației care lucrează la revizuirea planului cadru pentru învățământul gimnazial a realizat până acum patru variante de plan-cadru pentru clasele V-VIII.

Care sunt cele patru variante ale MEC

Astfel, în prima variantă, marile noutăți sunt eliminarea notelor la materiile Religie, Muzică și Desen și Educație fizică și sport, dispariția Muzicii sau a Desenului dintre orele obligatorii (copiii vor alege ce materie din cele două studiază în fiecare an), eliminarea cu totul a materiilor “Consilierea și dezvoltarea personală” (care intră în dirigenție) și “Educația tehnologică”.

În cea de-a doua variantă de plan-cadru aflată în lucru la Minister și obținută de Edupedu.ro dispare materia “Limba latină”, sunt tăiate ore de la Limba modernă numărul doi, de la Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie. Dispar materiile Educație tehnologică și Consiliere și dezvoltare personală. Marea noutate o reprezintă eliminarea notelor la materiile Religie, Muzică și Desen și Educație fizică și sport. Copiii nu vor mai primi note la aceste discpline, ci calificative. “Aceste discipline se bazează pe predispoziții native, aptitudini, înclinații, având un caracter vocațional explicit”, spun autorii curriculum-ului, conform Edupedu.ro.

De asemenea, o altă noutate este dispariția Muzicii sau a Desenului dintre orele obligatorii, precum și dispariția materiei "Consilierea și dezvoltarea personală" și a Educației tehnologice.

În plus, în această variantă, autorii propun rearanjarea materiilor în patru arii curriculare, față de șapte câte sunt în prezent. "Astfel, Informatica și TIC intră cu tot cu aria curriculară în noua Matematică, științe și tehnologii. Aria "Om și societate" se transformă în Societate și civism și pierde materia Religie, care migrează către noua arie Dezvoltare personală și sensibilizare culturală. Aici regăsim Educația artistică (plastică și muzicală), Religia și Educația fizică", arată Edupedu.ro.

Cea de-a treia variantă este construită pe baza chestionarelor lansate de Ministerul Educației către părinți și profesori. "De remarcat că și în aceste variante realizate pe baza răspunsurilor societății, Religia rămâne ca materie obligatorie cu o oră pe săptămână din clasa a V-a până în clasa a VIII-a. Asta în timp ce alte materii apar inclusiv cu jumătăți de oră în planul-cadru", explică aceeași sursă.

Cea de-a patra variantă arată că CDS (curriculum la decizia școlii) are caracter opțional și că, în funcție de alegerea elevilor, aceștia pot participa, după caz, la una - două, respectiv una - trei ore de CDS. "Pentru clasele cu predare a unei limbi moderne de circulație internațională în regim intensiv se alocă prin planul - cadru câte două ore în trunchiul comun, iar suplimentarea timpului necesar de studiu cu două ore se realizează prin orele din CDS", arată proiectul acestei variante, realizate pe baza răspunsurilor primite în urma aplicării chestionarelor. (A. M.)

comentarii
4 comentarii

Adica tocmai au fost profesorii la examen la titularizare pe disciplina educatie tehnologica si acum vii si spui ca o scoti?
Plus ceilalti care deja sunt titulari. Doar un exemplu pe o disciplina
profu
04.08.2020 18:33
Numai de la educație sexuală și de la științe politice europene să nu tăiați ore, că ne dau ăștia afară din UE.
Un cititor
04.08.2020 19:54
Ce aberatii! Nici comunistii nu gandeau atat de prost!
04.08.2020 20:39
Latina scoasă??? Normal ca neamțul si ungurul nu au nici o treaba latinitatea sau cu România.
Logic dacă a dat steagul romănesc pe cel secuiesc, se intampla aceste lucruri.
Fizica, chimia și biologia reduse... ne vor proști !!! Să ne explice minune de ultima oră este sapunul, și ca apa micelară este nanotehnologie.... LOL.
Alt cititor
05.08.2020 19:43
Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat lansare „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judetean Sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia