Tribuna
Mii de spectatori și invitați din toată lumea, la gala de deschidere a Astra Film Festival. Dumitru Budrala: "Mă uit în urmă și văd 25 de ani de tinerețe fără bătrânețe”
Mii de spectatori și invitați din toată lumea, la gala de deschidere a Astra Film Festival. Dumitru Budrala:
La un sfert de secol de existență, Festivalul Internațional Astra Film Sibiu s-a deschis oficial, la Sala Thalia, cu filmul "Transalpina – Drumul Regilor” al regizorului Dumitru Budrala, director-fondator al evenimentului care pune Sibiul pe harta filmului documentar mondial încă din anul 1993. Înaintea proiecției, invitații de marcă au subliniat importanța momentului și au punctat cele mai importante etape din dezvoltarea Festivalului. Gala de deschidere s-a încheiat cu un concert al nominalizaților la Grammy, The Tiger Lilies.


 

Astra Film Festival a inaugurat, luni, ediția din 2018 cu premiera oficială a celui mai recent film al regizorului Dumitru Budrala, “Transalpina – Drumul Regilor", în Sala Thalia și Aula Magna. Gala de deschidere a avut loc în Sala Thalia, în prezența invitaților speciali români și străini sosiți la Sibiu, a membrilor juriului, precum și a unei audiențe care a umplut sala. Proiecția a fost precedată de marcarea momentului aniversar "Astra Film Festival 25".

“Cred cu tărie că lucrurile importante se petrec în taină și mai puțin în lumina reflectoarelor”, a mărturisit pe scenă Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival, în cuvântul său de deschidere.

La 25 de ani de la începuturi, încă mă mir uneori de ceea ce s-a realizat în urma muncii pe care am depus-o împreună cu colegii mei atâția ani. Bilanțul este greu de făcut, mai ales fiindcă se face prin cuvinte și cifre seci, în timp ce multe lucruri de suflet rămân nespuse. Mă uit în urmă și văd 25 de ani de tinerețe fără bătrânețe, 25 de ani de filme despre realități profunde, despre lume și viață – filme care ne-au îmbogățit viața și ne-au schimbat și pe noi. Dupa 25 de ani de cinema documentar, cinematografia realității arată bine în România. Tot mai mulți tineri, dar și regizori consacrați, încearcă să comunice prin acest limbaj, să spună poveștile din lumea care ne înconjoară, folosindu-se de modelul filmelor care au rulat pe ecranele Astra Film Festival”, a spus Budrala.

Într-un an de dublă aniversare, Centenar și 25 de ani de Festival, putem spune că atât România cât și Astra Film Festival au trecut prin etape, încercări și greutăți de tot felul, dar au ajuns la un nivel de la care nu mai este cale de întors. Din punctul nostru de vedere, am demonstrat că la Sibiu nu există politică, ci autorități competente și instituții profesioniste, care creează, susțin și dezvoltă evenimente de amploarea și profunzimea Festivalului Internațional Astra Film”, a declarat Ciprian Ștefan, director general al CNM Astra, principal partener al AFF.

Invitați de peste granițe

Prezent la Gala de deschidere, Jan Achtereekte, co-fondator și președinte al Fundației NetSib, organizație care continuă colaborarea dintre Sibiu și orașul Deventer din Olanda începută încă din anii 1990, a subliniat și el valoarea aniversară a ediției: “Suntem mândri să ne aflăm aici. Colaborarea noastră cu Astra Film Festival a fost un rollercoaster emoțional. Am realizat enorm împreună, ne-am inspirat continuu unii pe ceilalți. Dar cel mai important lucru a fost legătura sufletească stabilită. Astra Film este cu mult mai mult decât un Festival, este un spațiu care aduce oamenii împreună spre a se cunoaște mai bine, este locul unde se deschid mereu noi orizonturi”.

Fundația Deventer-Roemenie, cum s-a numit organizația până în 2006, a sprijinit Astra Film Festival încă din 1998, fiind unul dintre primii susținători ai Festivalului, atât pe plan național cât și internațional.

Prezentă pentru prima dată la Astra Film Festival, Ally Derks, fondator și director timp de 30 de ani al Festivalului Internațional de Film Documentar Amsterdam (IDFA), primul festival internațional dedicat genului, a felicitat AFF la aniversarea a 25 de ani: “Sunt fericită să fac parte din juriul Astra Film Festival 2018, care a aliniat un program impresionant. M-am simțit bine din prima clipă și îmi pot imagina ușor ospitalitatea cu care v-ați întâmpinat invitații și publicul de-a lungul anilor. Dar cel mai impresionant este modul în care atrageți, an de an, zeci de mii de copii la Astra Film, să urmăreasca documentare și să deprindă tainele realizării filmelor de non-ficțiune. Este vital pentru menținerea unui dialog deschis, pentru construirea unor punți între puncte de vedere - politice și sociale – opuse”.

Programul complet al Festivalului Astra Film 2018 poate fi consultat și descărcat aici. Biletele pentru Astra Film Festival 2018 sunt disponibile online, pe site-ul www.eventbook.ro, în rețeaua librăriilor "Humanitas" din întreaga țară, precum și la casieriile AFF.

Festivalul Internațional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală și de Est și a avut timp de 25 de ani o contribuție semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei basupra artei filmului de non-ficțiune, sprijinind dezvoltarea genului și deschizând noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.


 

Ce vedem miercuri la AFF?

Sala Thalia

*Orele 8:30-14: Astra Film Junior

*Ora 16: “The White World According to Daliborek” (“Lumea Albilor după Daliborek”)

*Ora 18: “Solving my mother” (“Mama mea, o ecuație”) invitat Oana Vasiu, psiholog

*Ora 20:30: “Thinking like a mountain” (“A gândi precum un munte”)

Aula Magna

*Orele 8:30-14: Astra Film Junior

*Ora 16: “Ink of yam” (“Povești tatuate”)

*Ora 17:30: “Taurunum boy” (“Băieți de cartier”)

*Ora 19:15 “The devil's trap” (“Capcana diavolului”)

*Ora 21:30 “Woman at war” ( “Femeie în război”)

Teatrul "Gong"

*Orele 8:30-14: Astra Film Junior

*Ora 16: “The image you missed” ( “Imaginea neobservată”)

*Ora 17:30: “Unsettling” (“Teritoriul instabil”)

*Ora 19:15 “Srbenka” (“Sârboiaca”)

*Ora 21: “Sand and blood” ( “Nisip și sânge”)

Astra Film Cinema

Orele 8:30-14: Astra Film Junior

*Ora 16: “Havenofear” (“Fără frică”), ”When the war comes” ( “De va fi război”)

*Ora 17:30: “Far right near us” (“ Extrema dreaptă lângă noi”)

*Ora 18:30: “Long live Bulgaria” (“Trăiască Bulgaria”)

*Ora 20: “Frozen conflict” (”Conflict înghețat”)

*Ora 21:30: “Putin's witnesses” (“Martorii lui Putin”)

Mansarda

*Ora 10: “Easy lessons” ( “Lecții simple”)

*Ora 11:30: “Hugo” (“Hugo”)

*Ora 13: “Yvonne” ( “Yvonne”)

*Ora 14:15 “Love is potatoes” ( “Dragostea înseamnă cartofi”)

*Ora 16: “A letter to dad” ( “Scrisoare pentru tata”)

*Ora 17:30: “The last yugoslavian football team” ( “Ultima națională de fotbal a Iugoslaviei”)

*Ora 19:30: “Licu, a romanian story” ( “Licu, o poveste românească”)

DOM, Piaţa Mare

*Orele 9-14: Astra Film Junior

*Ora 16: “After Cherenkov” ( “Efectul Cherenkov”)

*Ora 17: “Our violent planet” ( “Planeta noastră violentă”)

*Ora 18: “Astronaut” ( “Astronaut”)

*Ora 18:45: “Closer to the stars” ( “Mai aproape de stele”)

*Ora 19:45 “Stardancer's walz” ( “Vals printre stele”)

*Ora 20:45: “Liminality” (“Liminal”), “Dynamic earth” ( “Planeta dinamică”)

*Ora 21:45: “Contraluz” (“Contre-jour”)

Habitus

*Ora 16: “Timebox” ( “Timebox”)

*Ora 18: “The ship of gold” ( “Vasul de aur”), “Call him president” (“Președintele”), “My voina” ( “Voina”)

*Ora 20:30: “Megaphone” (“Portavoce”)

Sala de sticlă ( Sala Thalia)

*Orele 10-14: ”Industry sessions”

(A. M., L. S.)

 

FOTO: Răzvan NEGRU

 

 


comentarii
1 comentarii

foarte frumos festivalul, dar atata timp cat directorul cnm astra este afiliat politic psd sa stiti ca se face politica in managementul cnm astra. Asa ca lasati vraja ca la Sibiu nu se face politica..... Ba se face... ca doar asa unii au ajuns la conducere si altii nu, pe criterii politice...
gigi
17.10.2018 13:18
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia